Bästa Pizzaugn för Inomhus och Ute 2024 (Bäst i Test)

Är du på jakt efter en riktigt bra pizzaugn för hemmabruk har du hittat rätt. Här visar vi de bästa pizzaugnarna just nu! Vedeldade, elektriska, gasoldrivna och portabla pizzaugnar för både inom- och utomhusbruk. Ta pizzakvällarna till en helt ny nivå och ta det bästa från Italien hem till dig.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en pizzaugn för hemmabruk?

En pizzaugn för hemmabruk är en kompakt ugn som är speciellt utformad för att baka pizza hemma – inomhus eller ute. Dessa ugnar är vanligtvis mindre än en vanlig ugn och kan placeras på en köksbänk eller användas utomhus på en terrass eller balkong. Pizzaugnar kan fungera med gasol, vedeldad eller via elektricitet.

Pizzaugnar är enkla att använda och går snabbt att värma upp. Temperaturen brukar ligga mellan 400 – 500 grader vilket gör att pizzan blir klar på någon minut och dessutom blir resultat lika bra som på en italiensk restaurang. 

En Pizzaugn att använda hemma är en självklar investering för alla pizzalovers som vill kunna baka pizza som ett riktigt proffs! Pizzaugnen gör det möjligt att experimentera med olika typer av pizzor som exempelvis napolitansk, New York eller Panpizza.

Bästa Pizzaugnar – Sammanfattning

 

pizza-pizza

8 bästa pizzaugnar

Snygga pizzaugnar bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Ooni pizzaugn gasol

pizzaugn-1

Med Ooni pizzaugn Koda 16 slipper du sot och koldamm, pizzaugnen drivs på gas och värms upp på endast 20 minuter. Ugnen har plats för riktigt stora pizzor, ändå upp till 40.6 cm i diameter vilket innebär att det går alldeles utmärkt att baka sin egna familjepizza. 

Maxtemperaturen på pizzaugnen är 500 grader och pizzan är klar på ca 60 sekunder. Ugnen har en inbyggd tändare som gör den lätt att tända och har en innovativ L-formad flamma för bästa resultat. 

På Bagaren och Kocken har pizzaugnen fått fler än 20 betyg och recensioner där snittet är högsta betyg, 5 av 5 möjliga!

2. Elektrisk pizzaugn med 7 olika program

pizzaugn-3

Pizzaugnen Pizzaiolo är en elektrisk pizzaugn som kan användas inomhus på köksbänken. Smidig användning, snabb uppstart och ett fantastiskt resultat är vad du kan vänta dig av denna elektriska pizzaugn från Sage. Ugnen har en maxtemperatur på 400 grader och fördelar värmen precis som en äkta stenugn. 

Pizzaiolo har 7 olika program där du kan baka bland annat napolitansk pizza, New York pizza, Panpizza eller fryst pizza. Ugnen har även en inbyggd timer som säger till när pizzan är färdig. 

Pizzaspade medföljer.

3. Vedeldad pizzaugn att använda ute

pizzaugn-2

Bertello är en vedeldad pizzaugn men där det även finns möjlighet att koppla på gasol. Pizzaugnen används ute så den kan med fördel användas på altanen eller balkongen. Ved, kol, pellets eller gasol är vad ugnen drivs av och den når en maxtemperatur på 500 grader. 

Benen är fällbara så ugnen är enkel att förvara när den inte används. Pizzaspade ingår. 

4. Portabel pizzaugn från Ooni

pizzaugn-4

Här har Ooni en pizzaugn som är smidig att plocka med sig på campingsemestern eller till sommarstugan. Ugnen värms upp med träpelletsvilket bidrar till en utsökt smak på pizzan. På bara 15 minuter är ugnen redo att användas och den når en maxtemperatur på 500 grader vilket gör att pizzan är klar på ca 1 minut. 

Du kan göra pizzor som är 30.5 cm i diameter och här ingår även en guide på tips och ideér så du kan variera dina pizzor ordentligt.

Olika typer av pizzaugn

Det finns olika typer av pizzaugnar tillgängliga för hemmabruk där de vanligaste alternativen är gasolugnar, vedeldade pizzaugnar och elektriska ugnar.

Här har vi sammanställt lite mer information om de olika typerna av pizzaugnar så att du kan väga dessa mot varandra. 

Pizzaugn gasol

Dessa pizzaugnar drivs av gasol och är en av de vanligaste typerna av pizzaugnar som finns tillgängliga för hemmabruk. De är lättare att använda och rengöra än exempelvis vedeldade ugnar och kan ge de höga temperaturer som krävs för att baka en perfekt pizza. Gasolugnar värmer upp snabbt och är idealiska för snabb och enkel pizzabakning hemma.

Vedeldad pizzaugn

Vedeldade pizzaugnar är en traditionell typ av pizzaugn som för tankarna till det antika italien. De drivs av ved och kan värmas upp till mycket höga temperaturer, vilket ger en unik och läcker smak till pizzan. Vedeldade pizzaugnar kräver dock lite mer tid och skicklighet för att använda än andra typer av pizzaugnar.

Elektriska pizzaugnar

Dessa pizzaugnar drivs av el och är vanligtvis mindre och mer kompakta än andra typer av pizzaugnar – enkla att använda på köksbänken och fungerar utmärkt inomhus. De är lättare att använda än vedeldade ugnar och ger en jämn temperatur för att baka en perfekt pizza. Elektriska ugnar kan vara en perfekt lösning för personer som vill baka pizza snabbt och enkelt hemma utan några konstigheter.

 

LÄS OCKSÅ: PIZZASTEN BÄST I TEST

Fördelar och nackdelar med respektive pizzaugn

Vilken pizzaugn ska man då välja? Det är förstås en smaksak men att reda ut lite fördelar och nackdelar med respektive ugn är förstås en bra början. 

Här har vi sammanställt en enkel punktlista med fördelar och nackdelar gällande respektive ugn:

Pizzaugn gasol

Fördelar:

 • Gasolugnar är lätta att använda och värmer upp snabbt vilket gör dem perfekta när man snabbt vill kunna slänga ihop sin pizza.
 •  Ger höga temperaturer som krävs för att baka en perfekt pizza.
 • Lättare att rengöra och underhålla än t.ex. vedeldade ugnar.

Nackdelar:

 • Gasolugnar kan vara dyrare att köpa än andra typer av pizzaugnar.
 • Behövs gasolflaskor för att fungera, vilket kan vara dyrt och innebär ett extra moment att ha koll på.
 • Ger inte riktigt samma genuina smak som vedeldade pizzaugnar.

Vedeldade ugnar

Fördelar:

 • Vedeldade ugnar ger en fantastisk smak till pizzan som inte kan replikeras av andra typer av pizzaugnar.
 • Hållbara
 • De kan värmas upp till mycket höga temperaturer

Nackdelar:

 • De är mer komplicerade att använda än andra typer av pizzaugnar och kan kräva en viss skicklighet för att använda på rätt sätt.
 • De kan ta längre tid att värma upp och baka pizzan, vilket gör dem mindre lämpliga för snabb och enkel pizzabakning.
 • De kan vara dyrare att köpa och underhålla än andra typer av pizzaugnar.

  Elektriska ugnar

  Fördelar:

  • Elektriska ugnar är enkla att använda och rengöra.
  • De ger en jämn och fin värmefördelning.
  • De är vanligtvis mindre och mer kompakta än andra typer av pizzaugnar vilket gör dem smidiga att använda. 
  • Kan användas inomhus

  Nackdelar:

  • Ger inte samma genuina smak som vedeldade ugnar.
  • De kan inte värmas upp till lika höga temperaturer som vedeldade eller gasolugnar.
  • De kan ta längre tid att baka en pizza än andra typer av pizzaugnar eftersom inte temperaturen blir lika hög.
  pizza-basilika

  Hur fungerar respektive pizzaugn?

  Här är en förklaring om hur de olika typerna av pizzaugnar fungerar:

  Gasolugnar:

  Gasolugnar fungerar genom att en gasbrännare värmer upp en stenplatta som sedan värmer upp pizzan. Gasen tänds med en tändare och matas in i ugnen genom en ventil. Temperaturen kan justeras genom att justera gasflödet.

  Vedeldade ugnar:

  Vedeldade ugnar fungerar genom att en eld antänds i ugnen med hjälp av ved eller pellets. Veden brinner och värmer upp ugnen och en stenplatta som sedan används för att baka pizzan. Dessa ugnar kräver lite skicklighet för att använda eftersom temperaturen måste kontrolleras genom att justera luftflödet och mängden ved som används.

  Elektriska ugnar:

  Elektriska pizzaugnar fungerar genom att matas med elektricitet. Ugnen har ett värmeelement som värmer upp ugnen och en stenplatta som används för att baka pizzan. Temperaturen kan justeras med hjälp av en termostat vilket ger en jämn värme under hela bakningen.

  Bra att tänka på innan du väljer pizzaugn

  Att köpa en pizzaugn är en dyr investering så det är noga att göra sin research ordentligt så att du blir nöjd med ugnen. Här är några saker vi tycker är bra att ha i åtanke när du ska bestämma dig för vilken som är den bästa pizzaugnen för dig. 

  Typ av pizzaugn

  Överväg vilken typ av pizzaugn som passar dina behov bäst. Gasol- och elektriska ugnar är enklare att använda och rengöra medan vedeldade ugnar ger en bättre smak. Det gäller att väga fördelar och nackdelar mot varandra.

  Storlek

  Tänk på hur stor ugnen behöver vara och om den passar in i ditt kök eller utomhus där du tänkt använda den. I vissa pizzaugnar går till göra stora familjepizzor medan andra ugnar har en maxarea som är mer lik den traditionella pizzan.

  Effektivitet

  Tänk på hur effektiv ugnen är när det gäller att värma upp och baka pizzan. Gasol- och vedeldade ugnar kan värmas upp till högre temperaturer än elektriska ugnar vilket ger ett bättre resultat. Samtidigt är den elektriska pizzaugnen enklare att använda.

  Underhåll

  Överväg hur enkelt det är att rengöra och underhålla ugnen. Gasol- och elektriska ugnar är vanligtvis enklare att rengöra och underhålla än vedeldade ugnar.

  Användarvänlighet

  Tänk på hur enkelt ugnen är att använda och om det krävs någon speciell kunskap eller skicklighet för att använda den. Det är exempelvis betydligt svårare att hantera en vedeldad variant än en elektrisk pizzaugn.

   

  LÄS ÄVEN: BÄSTA PIZZASTÅLET

  pizza-pizzaspade

  Pizzaugnar för ute och inomhus

  Som du säkert redan förstått finns det pizzaugnar både för utomhus- och inomhusbruk, samt ugnar som går att använda både inne och ute. Det är främst storleken och sättet som de drivs på som skiljer dessa åt.

  Pizzaugn ute: Dessa ugnar är speciellt utformade för att användas utomhus och fungerar oftast med ved eller gasol. De kan placeras på terrassen eller balkongen och ger en otroligt magiskt känsla. Det är något speciellt med att laga mat utomhus. De är vanligtvis större och kan värmas upp till högre temperaturer än inomhusugnar vilket många gånger ger ett bättre resultat.

  Pizzaugnar för inomhus: Dessa ugnar är vanligtvis mindre och mer kompakta än uteugnar och drivs av el. De kan placeras på en köksbänk och ger en jämn och fin värmefördelning. De är enklare att använda och rengöra och även pizzaugnar som ska användas utomhus.

  Oavsett om du vill baka pizza inomhus eller utomhus finns det olika ugnar att välja på. Det kan vara trevligt att kunna baka pizza året om tycker vi och då är det den eldrivna pizzaugnen som lämpar sig bäst.

  pizza-med-kott

  Pizzaugnar bäst i test – Så bestämde vi vilka

  Våra bäst i test-pizzaugnar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

  1. Funktion.

  2. Design.

  3. Betyg och recensioner.

  Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är pizzaugnen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

  Vi har analyserat massor av pizzaugnar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa pizzaugnarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

  Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de pizzaugnar vi tycker är bäst i test.

  Vanliga frågor och svar

  Vilken är den bästa pizzaugnen?

  Pizzaugnen Ooni Koda tycker vi är den bästa pizzaugnen på marknaden just nu. Den har en stor yta att tillaga pizzan på, enkel och smidig att förvara när den inte används och levererar ett fantastiskt resultat. När vi kollar runt bland olika återförsäljare har tidigare köpare även givit ugnen nästan uteslutande höga betyg vilket är en indikation på att den verkligen lever upp till förväntningarna.

  Kan man använda pizzaugnen inomhus?

  Ja, det finns flera pizzaugnar som kan användas inomhus. Det är främst den elektriska pizzaugnen som är anpassad för inomhusbruk.

  Hur lång tid tar det att baka pizza i pizzaugn?

  Hur lång tid det tar att baka pizza i pizzaugn varierar beroende på modell. Men om ugnen är uppvärmd behöver inte pizzan vara inne mer än 1-2 minuter innan den är färdig.

  Vad kan tillaga i ugnen förutom pizza?

  Det är inte bara till pizza som pizzaugnar är användbara. Här är några fler exempel på vad som lämpar sig att baka i dessa typer av ugnar.

  • Bröd
  • Grönsaker
  • Kött
  • Fisk
  • Sötsaker

  Dessa är bara några exempel på vad du kan tillaga i din pizzaugn. Med lite fantasi kan du utforska en mängd olika rätter och skapa nya spännande smakkombinationer.