Bästa Romglasen 2024 – Fina Romglas Med Och Utan Fot!

Ett bra romglas kan förhöja upplevelsen av att njuta av en fin rom genom att framhäva dryckens aromer, smaker och färg. Om du älskar rom eller vill börja uppskatta det mer kan valet av rätt glas göra hela skillnaden. Oavsett om du är expert på rom, en nybörjare som vill lära dig mer, eller någonstans däremellan, har vi här samlat några av de bästa romglasen du kan hitta just nu.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad kännetecknar romglas?

Romglas är likt andra spritglas skapade med hänsyn till dryckens unika karaktär. Formen, storleken och till och med tjockleken på glaset kan påverka hur vi upplever rommens smak och aromer. Ett romglas är utformat för att fånga och koncentrera aromerna så att man kan njuta fullt ut av dryckens komplexitet.

Vi börjar med formen. Ett typiskt romglas har en smal topp och en vidare botten. Denna tulpanliknande form hjälper till att koncentrera aromerna till näsan och ger rum för rommen att andas i glasets nedre del. Detta hjälper oss att uppfatta alla subtila toner av kryddor, frukt, sockerrör och de djupare tonerna som kommer från lagringen.

Sedan kommer vi till storleken. Romglas är oftast mindre än vinglas, men lite större än exempelvis whiskyglass. En mindre öppning hjälper till att förhindra att alkoholen blir överväldigande samtidigt som det ger tillräckligt utrymme för att rommen ska kunna röra sig och frigöra sina aromer.

Slutligen har vi glasets tjocklek. Tunnare glas är ofta att föredra eftersom de tillåter bättre värmeöverföring mellan din hand och drycken. När rommen värms upp, även om det är mycket lite, kan det hjälpa till att frigöra mer av dess rika och komplexa aromer.

Bästa Romglas – Sammanfattning

 

4 snygga romglas

Romglas –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Romglas på fot från Riedel

romglas-1

Här har vi Riedels exklusiva Bar Tumbler-serie med unika spritglas speciellt utformade för rom. Dessa glas, som är av samma modell som de för akvavit, har en elegant design med en rund kupa nertill och en rak överdel som förhöjer aromen.

Dessa romglas på fot förhöjer din dryckesupplevelse till en ny nivå. Varje klunk rom blir till en smakresa när den serveras i detta tunna kristallglas. 

Sätt en exklusiv touch på din hemmabar eller ge dessa romglas som en omtänksam gåva till någon som uppskattar fina glas. Riedels Bar Tumbler-serie är en perfekt kombination av funktion och stil och kommer definitivt att imponera på alla som får uppleva dem.

2. Romglas utan fot – från Lyngby Glas

romglas-3

Sex vackra romglas från det danska märket Lyngby Glas. Varje glas är skapat med omsorg och precision för att ge dig den ultimata romupplevelsen.

Med en volym på 29 cl ger dessa glas dig tillräckligt med utrymme för att njuta av din favoritrom på bästa sätt. Den perfekta storleken gör det möjligt för dig att uppskatta romens dofter och smaker på ett sätt som förhöjer din upplevelse.

Det unika och tidlösa designkonceptet från Lyngby Glas gör dessa romglas till enastående tillskott till din glassamling.

3. Romglas på fot från Luigi Bormiolis

romglas-2

Perfekt romglas/whiskyglas på fot för både ljusa och mörka spritsorter från Luigi Bormiolis. Detta eleganta glas är skapat med pricksäker design för att bevara och förstärka de aromatiska komponenterna i din favoritsprit.

Oavsett om du njuter av en fin rom eller en välsmakande whisky kommer detta glas att framhäva smaken på bästa möjliga sätt.

Luigi Bormiolis romglas/whiskyglas är inte bara en funktionell njutning, det är också en stilfull detalj för din hemmabar.

4. Riedel Mixing Rum Glas 4 st

romglas-4

Med Riedels vackra Mixing Rum-glas kan du med fördel servera iskalla mojitos eller caipirinhas under stjärnklara sommarkvällar. Med detta eleganta glas kan du sätta guldkant på alla dina rombaserade cocktails oavsett om de är av mörk, ljus eller vit karaktär.

Varje Mixing Rum-glas är skapat med omsorg och precision från det populära varumärket Riedel. Dess speciellt utformade form gör att aromerna dansar och smakerna blommar ut på ett enastående sätt. Denna uppmärksamhet på detaljer ger en förstklassig cocktailupplevelse som kommer att förtrolla dina smaklökar gång på gång.

Olika typer av romglas

Rom är en spännande dryck och precis som med vin och whisky finns det olika typer av glas som framhäver de olika aspekterna av drycken på bästa sätt. Låt oss titta närmare på några av de mest populära typerna av romglas:

Tulpanformade glas: Dessa glas har en rundad bas och insvängda kanter, liknande en tulpan. Formen hjälper till att samla dofterna och kan rikta dem till näsan vilket är perfekt för att uppskatta de mer komplexa, åldrade romsorterna.

Snifter-glas: Snifter-glas liknar tulpanformade glas, men har en bredare bas och en kortare stam. De är speciellt utformade för att värmas upp av användarens hand, vilket framhäver aromerna i rommen.

Highball-glas: Dessa raka och höga glas används ofta för romdrinkar med mycket blandvätska, som Cuba Libre eller Mojito.

Tumbler eller Old Fashioned-glas: Dessa korta och breda glas är perfekta för att dricka rom på klippor (med is) eller för att blanda korta drinkar.

Coupe-glas: Coupe-glas har en vid, platt botten och en bred topp. De är bäst för att servera romcocktails, särskilt de som är toppade med skum eller garnering.

Det finns ingen rätt eller fel när det gäller att välja vilket romglas du ska använda – det beror mestadels på vilken typ av rom du dricker, hur du föredrar att dricka den och naturligtvis vilket glas du tycker är mest tilltalande för ögat. Lyssna på din intuition och våga experimentera – det är en del av det roliga med att utforska världen av rom!

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA CHAMPAGNEGLAS

Romglas med eller utan fot – vad ska jag välja?

När det kommer till valet mellan romglas med eller utan fot så finns det några nyckelfaktorer att tänka på. Låt oss först klargöra att valet mellan dessa två huvudsakligen baseras på två saker: din personliga smak och det praktiska användandet av glaset.

Ett romglas med fot ger en känsla av elegans och formell atmosfär. Foten tillåter dig att hålla glaset utan att värma upp drycken med handens värme vilket kan vara särskilt viktigt om du njuter av rom i ett långsamt tempo. Detta bidrar till att hålla rommens temperatur konstant och som kan förbättra upplevelsen av dess smak. 

Å andra sidan kan ett romglas utan fot vara mer praktiskt och lätt att hantera. De är oftast robustare och mindre benägna att välta och gå sönder. Dessutom kan de vara mer avslappnade och idealiska för en enklare, mer avslappnad stämning. Romglas utan fot kan också vara mer kompakta och lättare att lagra vilket kan vara en fördel om du har begränsat utrymme.

Oavsett vilken typ du väljer kommer du att upptäcka att både romglas med och utan fot har sina fördelar och unika egenskaper. Huvudsyftet är att du ska kunna njuta av din rom på det sätt som du föredrar mest Och kom ihåg, det är alltid bra att ha både fotade och fotlösa romglas till hands för olika tillfällen och olika stämningar.

romglas-bild1

Att tänka på när du väljer romglas

När du ska välja romglas finns det några viktiga saker vi tycker du bör tänka på. Det är inte bara tänka på form och stil, utan även hur glaset kommer att påverka vår upplevelse av rommen.

  • Formen på glaset: Formen på ditt romglas spelar en stor roll för hur du uppfattar dryckens aromer. Vissa glas, som tumblerglas, är breda och låga, vilket låter dofterna av rommen sprida sig fritt. Andra glas, som snifters, är mer smala upptill vilket kan hjälpa till att koncentrera aromerna mot näsan.
  • Glas med eller utan fot: Glaset med fot kan bidra till en mer elegant upplevelse och förhindrar att värmen från din hand påverkar temperaturen på rommen. Glas utan fot är oftast mer robusta och kan ge en mer avslappnad känsla.
  • Glaset storlek: Glaset bör vara tillräckligt stort för att rymma en ordentlig mängd rom, samt eventuell is du vill lägga till. Men det bör inte vara så stort att du riskerar att spilla eller att rommen blir för utspädd.
  • Material och kvalitet: Ett kvalitetsglas kommer att hålla längre, ser bättre ut och kan till och med förbättra din romupplevelse. Kristallglas är det traditionella valet för de flesta spritglas, men glas kan också vara ett bra alternativ.
  • Personlig stil: Slutligen, välj ett glas som passar din personliga stil. Gillar du mer moderna, strömlinjeformade glas, eller föredrar du mer traditionella, dekorativa stilar?

 

LÄS ÄVEN: SNYGGA SNAPSGLAS PÅ FOT

romglas-bild2

Romglas bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-romglas har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är romglaset som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av romglas vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa romglasen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de romglas vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa romglaset?

Det bästa romglaset tycker vi är Riedels romglas på fot. Det är ett glas som både är funktionellt mycket bra men som också är estetiskt tilltalande. Det är dessutom enkelt att rengöra då det tål diskmaskin samt är mycket prisvärt för dess kvalité.

Vad kostar romglas?

Priset på romglas kan variera kraftigt beroende på flera faktorer som märke, kvalitet, design och om det är handgjort eller massproducerat. Generellt kan du förvänta dig att priset ligger någonstans mellan 100 kr/glas och 300 kr/glas.