Bästa Snapsglasen På Fot – 8 Fina Snapsglas! (Bäst i Test)

När det kommer till att njuta av en snaps är valet av rätt snapsglas avgörande för att maxa upplevelsen. Det finns en uppsjö av snapsglas på marknaden, men vilka är egentligen de bästa? Här har vi valt att fokusera på snapsglas på fot. Ett glas som både är väldigt elegant men också gott att dricka ur.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett snapsglas?

Ett snapsglas är ett litet dricksglas som vanligtvis rymmer mellan 30-60 ml och det är särskilt utformat för starka alkoholhaltiga drycker som snaps, vodka eller andra likörer.

Formen på ett snapsglas kan variera men ofta är det cylindriskt eller koniskt med en smal bas som utvidgar sig uppåt. Vissa snapsglas har även en linje eller ett märke för att ange den korrekta fyllnadsnivån vilket är särskilt användbart i barer och restauranger för att säkerställa korrekt portionering.

Snapsglas finns även på fot vilket ger ett elegant och stilfullt intryck på middagsbordet.

Bästa Snapsglas – Sammanfattning

 

8 snygga snapsglas på fot

Snapsglas på fot bäst i test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Snapsglas på fot från Kosta Boda

snapsglas-7

Chateau snapsglaset är ett läckert glas som skapats av den framstående formgivaren Bertil Vallien för det anrika varumärket Kosta Boda. Detta snapsglas är en sann hyllning till konstnärligt hantverk och design. Med sin eleganta och stilrena form är det både en njutning för ögat och en perfekt följeslagare för att höja dina snapsstunder till nya höjder!

Med en diameter på 5,7 cm och en höjd på 14,5 cm är detta snapsglas perfekt proportionerat för att rymma 6 cl av din favoritsnaps. Dess välbalanserade design gör att du kan avnjuta din snaps i perfekt harmoni mellan form och funktion.

 

2. Färgade snapsglas på fot

snapsglas-2

Ge din dukning en rolig och lekfull touch genom att överraska dina gäster med snapsglas på fot i olika färger och former. Denna kreativa idé kommer definitivt att bidra till en festlig och skojig stämning vid middagsbordet eller vid speciella tillfällen. Med snapsglas i olika stilar och nyanser kan du skapa en unik och livlig atmosfär som garanterat kommer att sätta igång glada samtal och skratt.

Dessa munblåsta snapsglas är inte bara visuellt tilltalande, de är även praktiska i sin kapacitet. Varje glas rymmer mellan 2,5 och 4 cl, vilket ger tillräckligt med utrymme för att njuta av en god snaps. Med en uppsättning av 6 stycken snapsglas är du redo att skapa en festlig och färgglad dukning som kommer att imponera på dina gäster.

 

3. Designklassiker från Orrefors

snapsglas-6

Detta snapsglas på fot är en riktig designklassiker!

En av Erika Lagerbielkes mest hyllade och älskade glasskapelser är den ikoniska Intermezzo blå-serien från 1985. Med sin tidlösa design har den blivit en älskad designklassiker och en av Orrefors mest populära glasserviser genom tiderna.

Intermezzo blå glaset har en höjd på 15 cm vilket ger en balanserad och behaglig känsla i handen. Dess raffinerade form och blåa accenter ger en touch av sofistikation till varje servering. Med en volym på 6 cl rymmer detta glas en perfekt mängd dryck för att njuta av en förtrollande smakupplevelse.

 

4. Cabernet snapsglas 4,5 cl 6-pack

snapsglas-5

Cabernet snapsglas 4,5 cl 6-pack från den exklusiva danska hovleverantören Holmegaard. Dessa sex glas är skapade av den begåvade designern Peter Svarrer och tillverkade med omsorg i högkvalitativt glas som garanterar enastående hållbarhet och stil.

Med en diameter på 6 cm och en höjd på 12,5 cm har dessa snapsglas en perfekt balans mellan elegans och praktisk användning.

Kapacitet på 4,5 cl.

 

Då kan snapsglasen komma till användning

Snapsglas används självklart vid servering av snaps, men även till andra likörer eller spritdrycker som vodka eller shots. De är avsedda för små portioner på grund av dryckernas höga alkoholhalt.

Snapsglas används dock främst under speciella tillfällen eller firanden. Här i Sverige är det till exempel tradition att dricka snaps under högtider som jul, påsk och midsommar. Vid dessa tillfällen skålar man ofta och sjunger snapsvisor innan man tar en “sup”.

I andra sammanhang, som i barer eller restauranger, används snapsglas istället ofta för att servera shots vilket är små mängder av en stark dryck som dricks i ett svep.

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA ÖLGLAS PÅ FOT

Hur mycket rymmer vanligtvis snapsglas på fot?

Ett typiskt snapsglas på fot är designat för att hålla mellan 30 till 60 milliliter vätska. Detta kan variera något beroende på glasets design. I vissa fall kan snapsglas vara ännu mindre, kanske runt 20 milliliter, medan de i andra kan vara större, upp till 60 milliliter.

Det är dock värt att notera att trots att snapsglas kan rymma en viss mängd vätska är det inte alltid avsett att fyllas till brädden. I många fall är det tänkt att fyllas till omkring hälften eller två tredjedelar, vilket ger utrymme för dofter att samlas och gör det lättare att skåla utan att spilla.

Olika typer av snapsglas

Snapsglas finns i flera olika modeller, storlekar och design. Det finns något för alla tycken och smak, här är några av de vanligaste modellerna:

Snapsglas på fot

Dessa glas har en liten fot eller stjälk som håller själva kärlet upphöjt. De är liknande i form till ett miniatyr vin- eller champagne glas. Denna stil av snapsglas kan vara särskilt trevliga vid högtider eller när du vill visa upp en särskilt fin snaps eller likör.

Snapsglas utan fot

Dessa är mer traditionella och enkla i sin design. De liknar ofta små tumblerglas och är lätta att stapla och förvara vilket gör dem till ett bra val för större samlingar eller evenemang.

Snapsglas med handtag

Dessa liknar små mini-sejdlar och kan vara ett roligt och ovanligt tillägg till din snaps-samling.

Snapsglas med graverad design

Vissa snapsglas har graverade eller etsade mönster på glaset. Här kan du själv designa ditt glas och skriva någon text för att få ett roligt snapsglas som är helt unikt.

Val av snapsglas är helt och hållet individuellt och här gäller det att skaffa ett typ av glas som man verkligen kommer gilla över tid. Foten kan göra glaset mer elegant men ett snapsglas utan fot kan vara mer praktiskt för många tillfällen. 

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA RÖDVINSGLAS OCH VITVINSGLAS

förkläden-bild1

Bra att tänka på när du väljer snapsglas

När du ska köpa nya snapsglas finns det några saker som vi tycker är bra att ha i åtanke.

Här är några tips som kan vara bra att tänka på.

Storlek: Snapsglas finns i olika storlekar så välj en storlek som du tror passar dig och dina middagsgäster. Vanligtvis håller snapsglas mellan 3 och 6 centiliter men det finns både större och mindre varianter.

Material: Snapsglas kan tillverkas av olika material som exempelvis glas, plast och rostfritt stål. Glas är det vanligaste (om mest stilfulla om du frågar oss) valet och ger en klassisk och elegant känsla. Om du letar efter något mer hållbart kan rostfritt stål vara ett alternativ.

Design: Roliga snapsglas eller fina snapsglas kan helt klart göra middagen lite trevligare. Det blir ett extra inslag till dukningen och något middasgästerna kan prata om och komma ihåg.

Kompletterande tillbehör: Fundera på om du vill ha snapsglas som kommer tillsammans med en bricka, en snapshållare eller andra kompletterande tillbehör. Dessa kan ge en extra touch till serveringen av snapsen.

Antal: Tänk på hur många snapsglas du behöver köpa. Om du ofta bjuder in gäster kan det vara praktiskt att ha ett större antal glas tillgängligt.

Snygga snapsglas för finare dukning

Ett väldukat middagsbord är som en konstinstallation, där varje detalj spelar en roll för att skapa den övergripandekänslan. Och snygga snapsglas kan definitivt höja nivån på din middagsdukning och göra upplevelsen ännu trevligare!

Här är några tankar kring detta:

  • Design: Ett vackert utformat snapsglas kan fungera som ett konstverk i sig självt. Oavsett om det är ett enkelt, elegant glas eller ett med mer invecklade detaljer kan det verkligen bidra till att försköna bordet. Glas med intressanta former, färger eller mönster kan skapa visuellt intresse och bli samtalsämnen.
  • Lyxig känsla: Snygga snapsglas på fot kan lägga till en känsla av lyx och elegans till din dukning. Glas i högkvalitativt glas eller kristall kan reflektera ljuset vackert och ge en extra glans till bordet.
  • Framhäver drycken: Ett vackert snapsglas kan också hjälpa till att framhäva själva snapsen. Det kan förstärka dryckens färg och klarhet och om det är utformat på rätt sätt kan det även hjälpa till att koncentrera och lyfta fram dofterna.
  • Förbättrar upplevelsen: Att dricka snaps från ett snyggt glas kan göra upplevelsen mer njutbar. Det kan känna sig mer ceremoniellt och speciellt vilket kan förstärka njutningen av både drycken och tillfället.

Så underskatta inte glasets design när du väljer snapsglas! Det är ett tips vi verkligen vill att du tar med dig. Och som vi tidigare varit inne på kan även roliga snapsglas vara ett kul inslag till middagen.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA WHISKYGLASEN

förkläden-bild

Mer om snaps och några populära sorter

Snaps är en typ av alkoholdryck som traditionellt avnjuts i Norden, särskilt i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det är vanligt att dricka snaps vid speciella tillfällen som midsommar, jul, påsk och andra högtider men även vid festliga middagar eller i samband med traditionella tillställningar.

Snaps är oftast en destillerad spritdryck, vanligtvis av hög alkoholhalt, som är smaksatt med olika örter, kryddor och/eller frukter. Den kan tillverkas av olika råvaror som spannmål, potatis eller druvor beroende på region och tradition. 

Vanliga smaksättningar i snaps inkluderar kummin, dill, anis, fänkål, kryddnejlika, koriander och citrusskal.

Snapsen fungerar ofta som en aptitretare och förväntas förhöja smakupplevelsen vid en måltid. Den serveras ofta tillsammans med maträtter som sill, gravad lax, ägg, ostar och andra smakrika rätter.

Populära snapssorter

Här är några av de mest populära snapsarna i Sverige:

OP Andersson: OP Andersson är en av de mest kända och älskade svenska snapsarna. Den tillverkas av Grönstedts, och dess distinkta smak av kummin och dill gör den till en favorit vid många tillfällen.

Skåne Akvavit: Skåne Akvavit är en annan välkänd snaps som är populär i Sverige. Den tillverkas av Altia och har en smakprofil med inslag av kummin och anis.

Hallands Fläder: Hallands Fläder är en populär snapsliknande likör som tillverkas av Purity Distillery. Den har en söt och blommig smak av fläderblommor och är en populär sommarsnaps!

Snapsglas bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-picknickfiltar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är snapsglaset som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av snapsglas vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa snapsglasen på fot på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de snapsglas vi tycker är bäst i test.

Våra avslutande ord om snapsglas på fot

När det gäller snapsglas är det främst de på fot som vi rekommenderar! Snapsglas på fot ger en elegant detalj till dukningen samtidigt som de är väldigt goda att dricka ur. En idé kan vara att lite olika uppsättningar av snapsglas för att matcha årstider. Somriga glas när det är midsommar och juliga snapsglas inför julen.

Vanliga frågor och svar