Skomakarlampa: 16 snygga skomakarlampor

Är du på jakt efter en snygg skomakarlampa har du hittar rätt! Här visar vi 16 fina skomakarlampor för tak, fönster och vägg. Skomakarlampan är en riktig klassiker som varit en favorit i det svenska hemmet sedan slutet på 1800-talet. Nuförtiden finns det både klassiska skomakarlampor men även skomakarlampor i modern tappning. 

Skomakarlampor finns i en mängd olika storlekar, design och prisklasser. Det är en lampa som passar utmärkt både som taklampa och fönsterlampa men det finns även skomakarlampor för väggen. Här nedan hittar du några av våra favoriter!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en skomakarlampa?

Skomakarlampan har varit en svensk klassiker sedan slutet på 1800-talet. Det som utmärkte skomakarlampor till en början var den tunna lampskärmen av vågigt glas tillsammans med den enkla industriella designen. Idag har den vågiga glasskärmen oftast byts ut mot en rak glasskärm istället.

Skomakarlampa med hiss blev snabbt en stor succé och är ett exempel på en av de första funktionslamporna i Sverige. Förr i tiden var glödlamporna inte lika starka som dom är idag så ville man ha mer ljus kunde man istället dra lampan mot sig. 

Idag används skomakarlampor främst som fönsterlampor men det finns även modeller i form av taklampor, vägglampor, bordslampor och golvlampor. 

Nuförtiden finns det fullt av varianter på skomakarlampor där många lamptillverkaren gör det med sin egna lilla touch. Det som dock alla skomakarlampor har gemensamt är dess enkla design med antika och industriella uttryck.

16 fina skomakarlampor

Mer om några utvalda favoriter

1. Grön skomakarlamapa i klassisk stil

äggkopp-djurmotiv

Riktigt snygg skomakarlampa med klassist veckat glas fina metalldetaljer. Lampan känns modern men har ändå mycket av den klassiska skomakarlampan i sig. Fin inredningsdetalj oavsett den placeras i taket eller fönstret.

2. Skomakarlampa i modern design

äggkopp-djurmotiv

Taklampa i modern tappning med mycket inspiration från skomakarlampan. Med lampans enkla design och raka linjer kan du placera lampan i vilket rum som helst – den kommer göra sig bra överallt. Taklampan Cobber är tillverkad i aluminium.

3. Skomakarlampa med hiss

äggkopp-djurmotiv

Skomakarlampa med hiss som gör det möjligt att justera ljusstyrkan genom att dra lampan upp och ned. Passar perfekt för arbetsrummet eller att ha över köksbänken. 

4. Svart pendellampa med fina detaljer

äggkopp-djurmotiv

Sofiero är den svarta skomakarlampan med fina detaljer i mässing och en tvinnad brun textilkabel som inte ska underskattas för helhetsintrycket. Lampan har en tacksam design och passar alla olika typer av inredningsstilar.

5. Pendellampa 3 stycken – med inspiration från skomakarlampan

äggkopp-djurmotiv

Med inspiration från skomakarlampan är här en takpendel med tre stycken ljuskällor. Lampan är perfekt att placera över matbordet eller köksön. Med sin tidlösa design blir det en favorit under många år framöver!

Bra att tänka på när du köper skomakarlampa

Att köpa en skomakarlampa är inte helt lätt. Det finns dels massor av olika typer av lampor – taklampor, fönsterlampor, vägglampor, golvlampor och bordslampor. Men det finns även andra saker som är bra att tänka på. Ska skomakarlampan ha hiss eller inte, är det den klassiska skomakarlampan med vågigt glas eller den moderna varianten med rakt glas som gäller?

Här är några saker som är bra att tänka lite extra på innan du bestämmer dig för vilken skomakarlampa som passar dig bäst. 

Typ av lampa 

Först och främst bör du bestämma vilken typ av lampa du vill ha. Är det en skomakarlampa för taket, väggen eller golvet? Det finns fler alternativ att välja på inom alla kategorier så utbudet är relativt stort. 

När du bestämt vilken typ av skomakarlampa som gäller så kan du börja jämföra de olika lamporna för att komma fram till vilken lampa som passar bäst hemma hos dig. 

Med hiss

Skulle valet landa i en taklampa eller fönsterlampa så är det bra att veta att skomakarlampa med hiss är en klassiker som än idag är väldigt populär. Skomakarlampor med hiss gör att lampan är höj- och sänkbar vilket gör att du kan anpassa ljusstyrkan genom att dra lampan upp och ned. 

Hissfunktionen gör även att det går att leka lite rent inredningsmässigt med lampans höjd för att ge rummet en liten förändring om det skulle behövas utan att behöva byta ut hela lampan. 

Storlek

Lampans storlek är viktig att ta hänsyn till av flera anledningar. Oavsett vilken typ av lampa (taklampa, vägglampa, golvlampa, fönsterlampa) du bestämmer dig för att skaffa så måste lampan vara i proportion med platsen där den är tänkt att placeras. 

En liten skomakarlampa bör förslagsvis inte placeras i ett alldeles för stort fönster och en stor skomakarlampa på det lilla hallbordet blir inte heller bra. Det kommer inte göra lampan rättvis. 

Skomakarlampor kan skilja en hel del i storlek, ta därför alltid reda på lampans storlek och mät en extra gång där lampan är tänkt att placeras för att hitta en skomakarlampa i lagom storlek. 

Design

Vilken design du väljer att ha på skomakarlampan kommer avgöra mycket av känslan i rummet den befinner sig i. Ska det vara en vågig lampskärm? Med eller utan hiss? Ska du våga satsa på en grön skomakarlampa eller är det den vita varianten som passar bäst? 

Som du säkert redan märkt finns det en hel del olika saker att tänka på när det gäller lampans design. Fundera därför ett varv extra på vilken design som du tror skulle passa bäst hemma vid dig.

LÄS OCKSÅ: 16 FINA LAMPOR ATT HÄNGA I FÖNSTER

Inreda fönster med skomakarlampa

Skomakarlampan är en populär hängande fönsterlampa som passar lika bra i köksfönstret som i hallen eller sovrummet. Skomakarlampor till fönster är av en tidlös design som aldrig kommer gå ur tiden. 

Den enkla och industriella designen gör att fönsterlampan är enkel att inreda med och passar de flesta inredningsstilar. Skomakarlampan är dessutom tacksam att kombinera med annan inredning så om du har blommor, skulpturer eller någon annat dekoration i fönstret så kommer det förmodligen passa väldigt bra ihop. 

Skomakarlampa med hiss är en populär fönsterlampa som gör att du kan justera lampans höjd genom att dra lampan upp och ner med hjälp av hissfunktionen. Det är framför allt i köksfönstret som skomakarlampan med hiss gör sig bra då det är i köket som man ibland behöver lite extra belysning vid matlagning eller bakning.

Skomakarlampa med grön skärm

En grön skomakarlampa är det första många tänker på som hör ordet “skomakarlampa”. Den gröna lampskärmen är en riktig klassiker och har en väldigt tydlig retrostil. 

Att det osar en retro och antik känsla om skomakarlampor överlag råder det inga tvivel om, även om lampan kommit i många nya modernare tappningar. Men det är något extra med den gröna skomakarlampan. 

Förutom att den gröna lampskärmen har en härlig retrostil så reflekterar ljuset vackert i skärmen och ger den gröna färgen ett extra djup.

En lampa för både det moderna och antika hemmet

En av det bästa egenskaperna med skomakarlampan är att den passar lika bra i det moderna hemmet som i hem med mer gammaldags inredning. Den tidlösa designen blir i all sin enkelhet en snygg inredningsdetalj oavsett om det är en fönsterlampa, bordslampa eller taklampa i “skomakarstil”. 

Genom små detaljer som att välja “rätt” färg, design på lampskärm eller glödlampa så går det att anpassa lampan lite grann efter vilken typ av inredningsstil du har hemma. 

Som vi tidigare nämnt så finns det både moderna- och klassiska skomakarlampor vilket självklart gör att lampan får en bredare publik och passar på fler ställen.