12 lyxiga och snygga tamburmajorer

Tamburmajoren – den klassiska klädhängaren som i århundraden varit en del i miljontals hem runt om i världen. Det är framför allt i hallen vi är vana att se den, men den används flitigt även i många sovrum. Här visar vi 12 snygga tamburmajorer som är lika funktionella som en given inredningsdetalj i hemmet! 

tamburmajor

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en klassisk tamburmajor?

En tamburmajor är en klassisk möbel som är till för att hänga kläder och huvudbonader på. Det är en smart och praktisk klädhängare med krokar i olika höjder, dessutom brukar det vara en snurrbar överdel som gör det lätt att komma åt sina kläder. 

Den klassiska tamburmajoren har en kronliknande topp där även krokarna är placerade i två olika höjder. De övre krokarna är till för hattar och mössor medan de nedre krokarna används för jackor, rockar och kappor. Längst ned på den klassiska tamburmajoren finns även ett paraplyställ. 

Den första klädhängaren som sedermera fick smeknamnet “tamburmajor” designades redan på 1800-talet och då såg den ut enligt beskrivningen ovan. Nuförtiden finns det massor av moderniserade varianter på klädhängaren tamburmajor.

12 fina tamburmajorer

tamburmajor-klassisk

Klassisk tamburmajor i svart

Svart tamburmajor i klassiskt utförande. Snurrbar överdel och justerbara tassar  samt ett praktiskt paraplyställ.

tamburmajor-klassisk

Tamburmajor i rostfritt stål

Snygg tamburmajor i mässing och rostfritt stål. Lika funktionell som en fin inredningsdetalj i hallen.

tamburmajor-klassisk

Lyxig klädhängare i silverfärg

Superlyxig klädhängare som verkligen kommer bli hallens mittpunkt. Passar det stilrena och moderna hemmet.

tamburmajor-klassisk

Tamburmajor mässing

Tamburmajor med retrokänsla i klassisk utformning. Finns i flera olika storlekar och i nickelfärg.

tamburmajor-klassisk

Klädhängare vit/krom

En prisvärd vit klädhängare som har korkar både i toppen och i medelhöjd. Perfekt till barnfamiljen!

tamburmajor-klassisk

Elegant tamburmajor

En stor och ståtlig tamburmajor som kommer välkomna både dig och gästerna varmt välkommen i hallen.

tamburmajor-klassisk

Tamburmajor massivt trä

En tamburmajor för hela familjen! Här finns praktiska krokar både i topp- och medelhöjd.

tamburmajor-klassisk

Klädhängare i aluminium

I polerad aluminium ger denna tamburmajor ett klassiskt intryck som passar fint in i de flesta hallar.

tamburmajor-klassisk

Modern tamburmajor

En tamburmajor i modern tappning. Perfekt för dig med barn eftersom den har krokar i lagom medelhöjd.

tamburmajor-klassisk

Vägghängd tamburmajor

En vägghängd tamburmajor i snygg mässingdesign som förgyller hallen. Riktigt snygg klädhängare för alla hem.

tamburmajor-klassisk

Vägghängd tamburmajor silver

En vägghängd klädhängare i silverfärg som är roterbar för bästa funktion. Praktiskt liten klädhängare till hallen.

Hittade du inget som passade?
Fler tamburmajorer hittar du här!

Så väljer du rätt tamburmajor

När man börjar leta runt på nätet är utbudet av tamburmajorer oväntat stort faktiskt och det finns massor av både klassiska och andra varianter på tamburmajorer att välja på. Här går vi igenom några bra saker att tänka på så du hittar en stilig klädhängare som passar dig. 

Storlek
Att välja rätt storlek är så klart A och O för att du ska bli nöjd med din nya klädhängare – mät en gång för mycket istället för en gång för lite. 

Även om en tamburmajor fungerar bra i sovrummet är det framför allt i hallen vi brukar använda den mest. Hallen är däremot det rummet i hemmet där vi brukar ha minst plats, därför är det viktigt med storleken. 

Vi vill försöka hitta en klädhängare som inte tar för mycket plats men samtidigt behöver det vara tillräckligt mycket krokar för att den ska fylla sin funktion. Så vad gäller storleken är det bra att tänka på båda dessa delar och vad som är rätt för dig har så klart du bäst koll på. 

Material
Vad gäller materialet finns det lite olika varianter att välja på. De tre vanligaste materialen är trä, mässing och gjutjärn. Materialet är viktigt eftersom det påverkar klädhängarens stabilitet, kvalitet och utseende. Vill du ha en rustik och rejäl tamburmajor är gjutjärn ett bra alternativ, mässing utstrålar mer elegans och lyx medan trä är ett material som fungerar i alla lägen.

Modell
Det finns som tidigare sagt flera olika modeller och varianter av den klassiska tamburmajoren vilket gör att utbudet på senare tid har blivit väldigt stort. Förutom att välja utformning, det vill säga den klassiska designen eller något mer modernt, så är det bra att veta om att det finns både stående och vägghängda modeller. Har du lite golvyta i hallen är den vägghängda tamburmajoren ett bra alternativ.

En annan viktig sak vad gäller modell är hur den nedre delen är tillverkad. Vissa modeller har en bottenplatta som klädhängaren står på medan andra är konstruerade med tre ben. Designmässigt är det en smaksak vilken typ man gillar bäst, men över lag är tamburmajoren på ben lite stabilare än den med bottenplatta. 

Pris
Priset på de olika klädhängarna kan variera väldigt mycket beroende på material, design och storlek. De billigaste tamburmajorerna kostar kring 500 kr medan de dyraste ligger runt 15.000 kr. De behöver inte alltid vara så att det dyraste alltid är bäst. Däremot kan du räkna med att om du går upp lite i pris (1.500 kr – 3.000 kr) så kommer kvaliteten och stabiliteten förmodligen vara bättre än de billigaste varianterna.

En vägghäng tamburmajor är oftast billigare än de stående. En vägghängd tamburmajor kostar mellan 350 kr – 5.000 kr.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA PARAPLYSTÄLL

Praktisk hallmöbel för den stora barnfamiljen, eller?

Mycket folk innebär mycket ytterkläder och då är det ju bra att ha en klädhängare som slukar alla dessa jackor och kappor. En klassisk tamburmajor kanske du tänker – men är det egentligen en bra hallmöbel för barnfamiljen? 

Svaret är både ja och nej. Det beror lite på vart du vill att barnkläderna ska hänga. Har du speciella krokar till barnen där dom hänger av sig sina ytterkläder så spelar det ju ingen roll hur hög tamburmajoren är vilket annars skulle vara det primära problemet. Krokarna på en klassisk tamburmajor är oftast för högt upp för barn och då når dom inte att hänga av sig ytterkläderna. 

Men det finns andra varianter som har krokar i medelhöjd dit barnen når, vilket gör att den typen av tamburmajor passar alldeles utmärkt till barnfamiljen. 

Fördelen med att ha en gemensam klädhängare för både barn och vuxna är att man slipper ha alla ytterkläder utspridda i hela hallen. Det blir lätt oordning och hallen kan kännas stökig, och det är ju inte så man vill bli välkomnad när man öppnar ytterdörren.

Tamburmajor – icke att förväxla med herrbetjänt

Vissa tror att en tamburmajor och herrbetjänt är samma sak, men så är inte fallet. Det är faktiskt ganska stora skillnader och inte något som ska förväxlas med varandra. Visst, båda har mer eller mindre samma uppgift, men det skiljer sig en hel del ändå. 

Tamburmajoren är som du redan vet en hög möbel som främst är avsedd för att ha placerad i hallen och ta hand om ytterkläder och huvudbonader. Det finns nästan alltid minst ett tiotal krokar som kan användas vilket gör att det går att hänga mycket kläder på den. 

Herrbetjänten däremot används främst i sovrummet för att kunna hänga av sig kavajen, slipsen och kostymbyxorna. I alla fall om man ska följa traditionen. Det går naturligtvis använda den till andra typer av kläder också. Den har ofta en liten förvaringslåda till klockor, smycken och manschettknappar. Herrbetjänten är lite lägre än tamburmajoren och har inte lika många möjligheter att hänga kläderna på.