Snyggaste Diskstället 2023: 8 Bästa Diskställ (Bäst i Test)

Här visar vi 8 snygga diskställ som garanterat kommer bli en fin inredningsdetalj till köket. Diskställ tar mycket plats och syns verkligen på diskbänken, därför tycker vi att  funktion och design är minst lika viktigt. Vi har även sammanställt en bäst i test-lista på de 4 bästa diskställen just nu enligt oss.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett diskställ?

Ett diskställ är en förvaringslösning som används för att torka och lagra disken efter att den har diskats. Diskställ finns i olika storlekar och utföranden, men de flesta består av en upphöjd plattform med en rad avlånga spår eller stavar som rymmer tallrikar och skålar samt en separat behållare för bestick.

Diskställ kan vara utformade på lite olika vis och vara tillverkade av olika material som exempelvis plast, metall eller trä. Det kan också finnas olika funktioner som tillgör diskstället, t.ex. avrinningsbrickor eller avloppspluggar för att underlätta avrinningen av vattnet från den nydiskade disken.

Ett diskställ är en praktisk och enkel lösning för att organisera disken och hålla den på plats medan den torkar. Det är med andra ord ett måste för alla som handdiskar.

Bästa Diskställ – Sammanfattning

 

8 snyggaste diskställen

Snygga diskställ bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Hopfällbart diskställ från Barbantia

diskställ-2

Sinkside är ett hopfällbart diskställ från Barbantia som är kända för sina kvalitativa kökredskap. Här finns det plas för hela 17 tallrikar och diskstället är dessutom utrustat med upphängningskrokar. Det finns även en avtagbar droppbricka och två bestickkorgar.

Det här är ett diskställ som både är funktionellt, snyggt och tar lite plats med tanke på den hopfällbara funktionen.

Vi tycker det här diskstället har allt man kan förvänta sig och det är solklar etta på vår lista bland diskställ.

2. Snyggaste diskstället för alla kök

diskställ-1

I vårt tycke ska ett bra diskställ vara diskret men samtidigt funktionellt och med en läcker design. Det är precis vad det här diskstället är som vi tycker är det snyggaste diskstället att få tag på just nu. Med sin enkla men ändå rejäla design är det här ett diskställ för alla kök. 

Diskstället är utformat som så att allt vatten som droppar ner från disken automatiskt rinner ner till diskhon. Det har gott om plats för tallrikar, glas och bestick och materialt är av plast. Den slimmade designen gör att diskstället även passar trånga kök med små avlastningsytor.

 

 

3. Dekorativt diskställ i bambu

diskställ-8

Det här fina diskstället är tillverkat i hållbart bambu som både är ett miljövänligt och elegant material. Diskstället kommer bli lika användbart för förvaring av disk som en dekorativ inredningsdetalj till diskbänken. Diskstället går enkelt att vika ihop när det inte används men som sagt kan man med fördel låta det stå framme. 

Diskstället ger ett modernt intryck med mycket naturkänsla till hemmet.

4. Diskställ med uppsamlingsbricka

diskställ-4

Diskställ från Dorre som både har uppsamlingsbricka och avrinning.  Det här är ett klassiskt disktäll med standard funktion som passar alla kök. Uppsamlingsbrickan fångar upp allt vatten och den smarta avrinngen gör att vattnet transporteras direkt till diskhon. 

Diskstället är tillverkat i aluminium.

Fördelar med diskställ

Att torka sin disk liggandes på diskbänken är sällan någon bra idé. Det torkar långsammare och kan ge fula fläckar. Däremot finns det flera fördelar med att använda ett diskställ för att torka. Här är några av dessa fördelar:

Ordning och reda

Ett diskställ ger en enkel och effektiv lösning för att organisera disken och hjälper till att hålla disken på plats medan den torkar. Detta gör det lättare att hitta rätt tallrik eller skål när du behöver använda dem igen eller när de ska plockas in i köksskåpet.

Bättre torkning

Genom att använda ett diskställ kan du lägga disken på ett sådant sätt att den får bättre luftcirkulation och torkar snabbare. Detta minskar risken för att fukt och lukt ska bildas på disken samt att det är det mest effektiva sättet att lufttorka sin disk.

Skyddar disken

Ett diskställ ger en stabil yta för att förvara disken efter att den har diskats vilket minskar risken för repor och skador på tallrikar och skålar.

Sparar plats

Ett diskställ tar upp mindre utrymme på diskbänken än om du skulle sprida ut disken på en handduk eller annan yta för att torka. Dessutom finns det kompakta och hopfällbara modeller som tar ännu mindre plats när de inte används.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA TRAKTÖRPANNA

Vem kan behöva ett diskställ?

Diskställ är främst användbara för dem som handdiskar sin disk. De kan användas i hemmet, på kontor eller andra platser där disken hanteras för hand.

Eftersom diskställ kommer i olika storlekar och utformningar finns det ett diskställ som passar för alla typer av hushåll, oavsett om man bor själv eller i en större familj. 

Och även om du har en diskmaskin kan ett diskställ vara användbart för större köksredskap som inte ryms i maskinen, eller när du har gäster och behöver diska fler saker än vanligt. Dessutom har de flesta något typ av köksredskap, exempelvis en gjutjärnspanna, som inte tål maskindisk och måste diskas för hand.

diska

Hitta bästa diskstället för dig

Det finns en hel del olika diskställ att välja på där ute och det kan kanske kännas svårt att veta vilket som är det bästa diskstället för ditt kök. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på för att underlätta beslutet:

Storlek och kapacitet

Välj ett diskställ som passar din diskbänk och rymmer den mängd disk du brukar diska. Om du har en stor familj kan du behöva ett större diskställ medan en mindre familj kan klara sig med en mindre modell.

Material

Diskställ finns i olika material som plast, metall och trä. Var noga med att välja ett material som är hållbart och lätt att rengöra men som främst passar din köksstil så diskstället tillsammans med övrig köksinredning skapar en harmonisk helhet.

Design och funktion

Välj en design och funktion som passar dina behov. Vissa diskställ har avrinningsbrickor eller avloppspluggar för att underlätta avrinningen av vattnet från den nydiskade disken. Andra modeller kan ha separata sektioner för att lagra bestick eller större tallrikar och plåtar. Vi tycker ju också att designen är väldigt viktigt så diskstället även blir estetiskt tilltalande på diskbänken. Det kan också vara bra att ha i åtanke.

Recensioner

Ett tips som inte bara gäller diskställ utan även andra produkter är att läsa betyg och recensioner från tidigare köpare. Det ger dig en bra indikation på hur andra upplevt produkten och om den lever upp till förväntningarna.

Stort eller litet diskställ – vad ska jag välja?

Valet av storlek på diskstället beror främst på hur många ni är i hushållet och hur stort diskställ som diskbänken tillåter. Här är några saker som är extra bra att tänka på vad gäller storlek:

Storlek på diskbänken – Det bästa är såklart att välja ett diskställ som passar på din diskbänk. Om du har en liten diskbänk är ett mindre diskställ ett måste. Vid en större diskbänk finns valmöjligheten men vår rekommendation är att inte skaffa ett större diskställ än nödvändigt.

Typ av disk – Om du ofta diskar stora tallrikar eller stora kastruller och stekpannor kan det vara bra att välja ett diskställ med tillräckligt stora hållare för dessa. Vissa diskställ har endast små hållare och smala springor där tjockare porslin eller köksredskap eventuellt inte får plats.

Förvaring – Om du har begränsat utrymme i ditt kök kan du välja ett diskställ som kan fällas ihop och förvaras när det inte används. Det är mycket praktiskt!

Ett större diskställ kan vara användbart om du har en stor familj eller ofta har gäster, medan ett mindre diskställ kan fungera bra om du har begränsat utrymme eller om du vanligtvis diskar en mindre mängd disk. Det kan också vara praktiskt att välja ett diskställ med olika storlekar på hållarna för att kunna hantera olika typer av disk. 

Diskställ i olika material

Vilket materialval ska man egentligen satsa på? Ja, det finns några olika material att välja på när det kommer till diskställ och de har sina olika för- och nackdelar.

Här är några exempel på vanliga material för diskställ:

  • Plast: Diskställ i plast är lätta och enkla att rengöra. De är också ofta billigare än modeller i andra material. En nackdel med plastdiskställ är att de kan bli repiga och skadade över tiden.
  • Metall: Diskställ i metall, såsom rostfritt stål, är ofta mycket hållbara och eleganta i sin design. De är också lätta att rengöra och kan tåla värme vilket gör dem till ett bra val för att lagra varma kastruller och pannor. Nackdelen är att de kan vara dyrare än flera andra material.
  • Trä: Diskställ i trä ger en varm och rustik känsla i köket. De är ofta tillverkade av bambu som är ett hållbart och miljövänligt material. En nackdel med trädiskställ är att de kan bli repiga och fläckiga över tiden och de kräver lite mer underhåll än plast- och metallmodeller.
  • Silikon: Diskställ i silikon är ett mjukt och flexibelt alternativ som skyddar tallrikar och glas från repor. De är också lätta att rengöra och torka av. Nackdelen är att silikon kan tappa sin form och bli klibbigt över tiden och de kan vara svåra att stapla om du behöver extra lagringsutrymme.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA HUSHÅLLSSAXAR

Rengöring och underhållning

Rengöring och underhåll av diskställ är viktigt för se till så det inte bildas mögel eller andra otrevliga avlagringar som kan börja lukta.

 Här är några tips för bästa rengöring och underhållning av diskstället:

1. Rengör regelbundet: Diskställ bör rengöras regelbundet för att undvika mögel och bakterier. Använd ett milt rengöringsmedel eller lite diskmedel tillsammans med varmt vatten för att rengöra ditt diskställ. Skölj av med rent vatten och torka noga av med en ren trasa eller handduk.

2. Undvik repor: Undvik att använda skrapande eller hårda rengöringsredskap eller borstar som kan repa ytan på diskstället. Använd istället en mjuk trasa eller borste för att rengöra ytan.

3. Avlägsna kalkavlagringar: Kalkavlagringar kan bildas på diskställ som utsätts för hårt vatten. Använd en blandning av vatten och ättika för att ta bort kalkavlagringar. Applicera blandningen på diskstället och låt den verka i några minuter innan du sköljer av med rent vatten.

4. Montering: Kontrollera regelbundet att diskstället är ordentligt monterat så inte vissa delar sitter löst. Om det blir löst kan det orsaka skador på diskbänken eller på disken som placeras på det.

diskbänk-städa

Snyggt diskställ för finare kök

Ett snyggt diskställ kan helt klart bidra till inredningen i köket. Det finns diskställ som har en stilren och modern design, men det finns också diskställ som har en mer rustik eller vintage look. Oavsett vilken stil du föredrar kan ett diskställ vara en dekorativ och praktisk detalj i ditt kök. Och det finns något för alla stilar!

Ett snyggt diskställ kan hjälpa till att organisera din disk, göra disken lättillgänglig och även ge diskbänken en bättre känsla.

Diskstället ska inte bara vara funktionellt utan kan också fungera som en dekorativ detalj och bidra till kökets övergripande inredning.  Särskilt om du väljer ett diskställ som passar dina befintliga inredningsstil.

 

LÄS OKCKSÅ: BÄSTA DISKMEDELSPUMP

kryddor-kök

Smart diskställ för maximerad yta

Att hitta ett smart diskställ som kan maximera utrymmet på din diskbänk är en bra lösning för att effektivt hantera disk. Här är några funktioner vi tycker ett smart diskställ kan ha:

Vertikala diskställ

Vertikala diskställ har flera hyllor som staplas på varandra och kan rymma mycket disk på en minimal yta. Detta är en bra och smart lösning om du har en smal diskbänk och vill spara plats.

Expanderbara diskställ

Expanderbara diskställ kan justeras efter mängden disk och utrymme på diskbänken. De kan expandera i storlek när du har mer disk att diska och sedan fällas ihop för att spara utrymme när de inte används.

Diskställ med avrinningsbricka

Diskställ med avrinningsbricka kan hjälpa till att hålla diskbänken torr och ren samtidigt som de maximerar utrymmet. De kan också användas som en extra arbetsyta när de inte används som diskställ.

Över diskbänk diskställ

Över diskbänk diskställ kan monteras på väggen ovanför diskbänken och är en perfekt lösning för att maximera utrymmet. De är idealiska för mindre kök och ger dig mer utrymme på diskbänken. Dock är det ett ganska sällsynt diskställ tyvärr.

Kompakta diskställ

Kompakta diskställ är mindre och tar mindre plats på diskbänken. De är perfekta för mindre mängder disk eller mindre hushåll.

LÄS ÄVEN: SOPSET BÄST I TEST

Mer om några populära varumärken

Brabantia

Brabantia är ett nederländskt företag som grundades 1919 och som idag är känt för sina högkvalitativa köksprodukter och hushållstillbehör. Företaget tillverkar produkter som papperskorgar, tvättkorgar, strykbrädor, torkställningar, köksredskap, förvaringslösningar, diskställ och mycket mer.

Brabantia är särskilt känt för sin eleganta design och höga kvalitet på produkterna vilket har gjort att de har blivit populära över hela världen. Företaget har också ett starkt fokus på hållbarhet och miljövänlighet och många av deras produkter är tillverkade av återvunnet material eller kan återvinnas när de inte längre används.

Företaget är också engagerat i socialt ansvarstagande och har tagit initiativ för att stödja olika välgörenhetsorganisationer och projekt. Till exempel har Brabantia varit involverat i en kampanj för att stödja The Ocean Cleanup som arbetar för att minska plastföroreningarna i havet.

Dorre

Dorre är ett svenskt företag som specialiserar sig på att tillverka och sälja köksprodukter och tillbehör. Företaget grundades år 1958 och är baserat i Helsingborg.

Dorre tillverkar en mängd olika köksprodukter som knivar, stekpannor, kastruller, köksredskap, bestick och mycket mer. Företaget är särskilt känt för sin höga kvalitet och sina innovativa produkter.

Alessi

Alessi är ett italienskt företag som grundades 1921 av Giovanni Alessi. Företaget har idag blivit världskänt för sin design av högkvalitativa köksredskap, inredningsdetaljer och andra produkter.

Alessi har en stark tradition av att arbeta med framstående designers och arkitekter för att skapa innovativa och eleganta produkter. Företaget är känt för sin höga kvalitet och sitt fokus på detaljer, vilket har gjort att många av deras produkter har blivit ikoniska och eftertraktade av kunder över hela världen.

Alessi tillverkar en mängd olika köksprodukter, inklusive köksredskap, grytor, pannor, kaffebryggare, bestick och mycket mer. Företaget har också expanderat till att skapa produkter för badrum, vardagsrum och kontor, men köksprodukterna är fortfarande deras mest framträdande sortiment.

Snygga diskställ bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-diskställ har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är diskstället som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av diskställ vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa diskställen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de diskställ vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det snyggaste diskstället?

Det här diskstället från Barbantia tycker vi är det snyggaste diskstället just nu. Med sin enkla men även eleganta design toppar det listan när det kommer till estitik tycker vi.

Vilket diskställ är bäst?

Det hopfällbara diskstället från Barbantia är det bästa diskstället just nu enligt oss. Här blandas funktion med design på ett bra sätt och den hopfällbara funktionen sätter pricken över i:et.

Vad kostar ett diskställ?

Kostnaden för ett diskställ kan variera beroende på faktorer som storlek, material, design och varumärke. En enkel modell av plast kan kosta några hundralappar medan ett större diskställ i rostfritt stål eller trä kan kosta flera tusen kronor. Generellt sett kan man förvänta sig att ett diskställ kostar mellan 100 till 1000 kronor, beroende på vad man söker och hur mycket man är villig att betala.

Vad kan torkas i disktäll?

Ett diskställ kan användas för att torka en mängd olika köksredskap och köksartiklar som har blivit rengjorda, exempelvis tallrikar, skålar, bestick, koppar, glas, kastruller och stekpannor. De kan också användas för att torka mindre köksredskap som skalare, vispar, siler och grytlappar. Vissa diskställ har också utrymme för att torka större föremål som bakplåtar och ugnsformar.