Bästa Vattenkanna Inomhus – Fina Vattenkannor! (Bäst i Test)

Vattenkannor för inomhusbruk är en trogen följeslagare för alla växtälskare och trädgårdsentusiaster. Med en mängd olika alternativ på marknaden kan det dock vara svårt att välja rätt vattenkanna för dig och dina växter.

Här hittar du 8 snygga vattenkannor som kommer underlätta inomhusvattningen framöver.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en vattenkanna?

En vattenkanna är ett verktyg som ofta används i trädgårdsarbete eller inomhusväxtvård för att vattna växter. Den består vanligtvis av en behållare med ett handtag och en pip vilken vatten kan hällas ur. Vissa modeller kan även ha en s.k. ”ros” på pipens ände, ett tillägg med små hål som skapar en mjukare, regnliknande ström av vatten när den hälls ut som är skonsamt mot växternas blad och rötter.

Vattenkannor kan tillverkas av olika material som plast, metall eller keramik. De kommer i en rad olika storlekar för att passa olika behov – från små vattenkannor för inomhusväxter till stora kannor för utomhus trädgårdsbruk.

8 snygga vattenkannor

Vattenkannor Inomhus Bäst i Test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Stelton vattenkanna för inomhus

vattenkanna-1

Stelton har återupplivat den tidlösa designklassikern, Original vattenkanna 1,7 l, för att fira sitt 60-årsjubileum år 2020.

Med sina eleganta former och funktionella egenskaper har denna vattenkanna blivit en favorit bland designentusiaster världen över sedan den först introducerades 1978.

Med en längd på 33 cm, bredd på 13 cm och en höjd på 24,5 cm är den perfekt dimensionerad för att vara både praktisk och stilfull. Med en kapacitet på 1,7 liter erbjuder den tillräckligt med utrymme för att vattna alla växter i hemmet. Original vattenkanna 1,7 l är en ikonisk designskapelse som kommer att pryda ditt hem och ge en touch av tidlös elegans!

 

2. Vattenkanna i mässing från Skultuna

Riktigt snygg vattenkanna i mässing på 1,5 liter som blir lika mycket en inredningsdetalj i hemmet som en användbar vattenkanna.

vattenkanna-2

3. Snygg vattenkanna i cylinderform 2 liter

Vattenkanna i pulverlackerat rostfritt stål på 2 liter som har en härlig cylinderform och en magisk finish.

vattenkanna-4

4. Rund vattenkanna i svart 

Läcker vattenkanna i svart design med en klotrund form som är både iögonfallande och praktiskt för inomhusvattning.

vattenkanna-6
sopset-1

Vattenkanna inomhus vs utomhus – vad är skillnaden?

Vattenkannor används både inomhus och utomhus, och även om de i grunden har samma funktion kan det finnas några skillnader baserade på deras tillämpning:

Storlek

Utomhusvattenkannor tenderar att vara större eftersom de ofta används för att vattna större ytor eller ett större antal växter. Inomhusvattenkannor är oftast mindre, eftersom de används på färre och mindre växter.

Material

Vattenkannor för inomhusbruk är ofta gjorda av lätta material som plast eller tunn metall och kan även vara dekorativa för att matcha inredningen. Vattenkannor för utomhusbruk kan vara gjorda av mer robusta material som kraftig plast eller galvaniserat stål för att tåla tuffare väderförhållanden.

Design

Vattenkannor som används utomhus har ofta en lång pip för att nå in i buskar eller långa växter, medan de för inomhus kan ha kortare pip och ibland ett finare munstycke för att ge ett mer försiktigt vattenflöde.

Kapacitet

Utomhusvattenkannor har ofta en större kapacitet för att kunna vattna ett större område utan att behöva fylla på så ofta. Inomhusvattenkannor behöver inte ha lika stor kapacitet eftersom mängden vatten som behövs vanligtvis är mindre.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några fasta regler när det gäller vattenkannor, och dessa beskrivningar kan variera. Det viktigaste är att du har en vattenkanna som passar där den ska användas.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA KÖKSSAXEN

När kan man behöva en vattenkanna inomhus?

Det är inte bara de färska blommorna eller krukväxterna som behöver vatten.

Här är några exempel på när vi tycker vattenkannan för inomhusbruk kommer till användning:

Krukväxter

Om du har krukväxter inomhus behöver de regelbundet vattnas, och en vattenkanna kan hjälpa dig med det. Den kan leverera vatten i rätt mängd och med rätt hastighet så att jorden kan absorbera det ordentligt.

Fröplantor

Om du startar plantor från frön inomhus kan de behöva noggrann vattning. För mycket vatten kan skada fröna, så en vattenkanna med fin munstycke kan hjälpa till att leverera en mild ström av vatten.

Hydroponiska system

Om du har ett hydroponiskt system (växter odlade i vatten snarare än jord) kan en vattenkanna användas för att fylla på vatten och näringslösning.

Blommor i vas

Om du har snittblommor i en vas kan en vattenkanna användas för att fylla på vatten när det avdunstar.

Luftfuktighet

Vissa krukväxter, som tropiska arter, gynnas av ökad luftfuktighet. En vattenkanna kan användas för att försiktigt “spraya” bladen på dessa växter.

Dekoration

Vissa (inklusive vi) tycker om att använda dekorativa vattenkannor som inredningsdetaljer i sina hem även om de inte nödvändigtvis använder dem för att vattna växter.

vinglas-bild3

Bra att tänka på när du väljer vattenkanna att ha inomhus

När du väljer en vattenkanna för inomhusbruk finns det några saker vi tycker du bör ha i åtanke för att hitta den bästa vattenkannan för dig. Det gäller allt från storlek och kapacitet till munstycke, material, vikt och design. Vi dyker lite djupare i punkterna här nedan. 

Storlek och kapacitet: Välj en vattenkanna som passar dina behov. Om du har många växter kan en större vattenkanna vara bra, men om du bara har ett fåtal små krukor kan en mindre vattenkanna räcka.

Munstycke: Kolla på typen av munstycke. En vattenkanna med ett fint munstycke eller sprayfunktion kan vara bra för känsliga växter och små fröplantor, medan en med ett större munstycke kan vara bra om du behöver ge mycket vatten snabbt.

Vikt: Om vattenkannan är tung när den är tom, kommer den att bli mycket tyngre när den är full med vatten. Du vill ha en vattenkanna som är lätt att bära och hälla särskilt om du behöver bära runt den i huset.

Material: Vissa material, som metall, kan bli tyngre när de är fyllda med vatten, men de kan också vara mer robusta. Plastkannor är lättare, men kan inte hålla lika länge.

Design: Även om det inte direkt påverkar funktionen tycker vi du ska överväga att välja en snygg vattenkanna som matchar din inredning. Det finns många stilar och färger att välja mellan där ute!

 

LÄS ÄVEN: STORA UTOMHUSKRUKOR

vattenkanna-bild3

Vattenkannor i olika material

Vattenkannor kan tillverkas av en rad olika material, var och en med sina egna fördelar och nackdelar.

Här går vi igenom de populäraste materialvalen:

  • Plast: Detta är ett av de absolut vanligaste materialet för vattenkannor, särskilt för de som används inomhus. Plastkannor är lätta, vilket gör dem lätta att bära och hälla, och de kan komma i en mängd olika färger och stilar. De är också relativt billiga. Dock kan plastkannor vara mindre hållbara och kan spricka eller brytas ner över tid. Dessutom är det sällan en lika fin vattenkanna som andra material.
  • Metall: Metallkannor, ofta gjorda av stål eller koppar, är robusta och hållbara. De kan ha en retro eller rustik design som många tycker om. Men de kan vara tyngre att bära, särskilt när de är fyllda med vatten, och de kan också rosta om de inte är ordentligt förseglade.
  • Galvaniserad stål: Galvaniserade stålkannor är belagda med en skyddande zinklegering för att förhindra rost. De är robusta och hållbara, men kan fortfarande vara ganska tunga. De har ofta en traditionell eller industriell design.
  • Keramik eller lera: Keramiska vattenkannor kan vara mycket dekorativa och kommer i många former och färger. De kan vara tunga och de är också bräckliga, vilket innebär att de kan spricka eller krossas om de tappas.
  • Rostfritt stål: Dessa kannor är mycket hållbara och korrosionsbeständiga. De kan vara tyngre än exempelvis plast eller keramiska kannor, men är lättare än traditionella stålkannor.

Snygg vattenkanna som inredningsdetalj

En anledning till varför vi verkligen tycker du ska skaffa en snygg vattenkanna är att den kan användas som en inredningsdetalj i hemmet. Faktum är att vattenkannor har blivit populära som inredningsdetaljer och inte bara används för deras primära funktion, att vattna växter. Oavsett om du bor i en lägenhet eller ett hus kan en vacker vattenkanna verkligen lägga till estetik i ditt hem.

Du kan välja en vattenkanna baserat på dess design, färg, eller material för att matcha eller komplettera din inredning. Till exempel, kopparvattenkannor har en vacker, glänsande yta och ger en lyxig touch. Deras varma toner passar bra med en rustik eller vintage inredning.

Vattenkannor av keramik eller lera kan ha vackra mönster och färger och kan se fantastiska ut i ett bohemiskt eller lantligt inrett hem. Galvaniserade stålkannor, å andra sidan, har en mer industriell look och kan lägga till en modern kant till din inredning.

Det är också en bra idé att överväga formen på vattenkannan. En vattenkanna med en lång, smal pip kan vara ett elegant alternativ, medan en rund, bukig vattenkanna kan ge en charmig, vintage känsla. Dessutom så har du utrymme kan en stor vattenkanna bli en vacker accent.

Så genom att välja en snygg vattenkanna kan du inte bara ha ett praktiskt verktyg för att vattna dina växter, men också en chic inredningsdetalj som ger karaktär och stil till ditt hem på ett naturligt sätt. 

Hoppas du hittat några fina vattenkannor här som du kan använda inomhus eller på balkong/altan i sommar. En vattenkanna hör ett hem till och behövs verkligen för att hålla växterna vid liv.

vattenkanna-bild2

Vattenkanna inomhus bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-vattenkannor för inomhus har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är vattenkannan som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av vattenkannor vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa vattenkannorna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de vattenkannor vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en vattenkanna för inomhusbruk?

Priset på en vattenkanna för inomhusbruk kan variera beroende på faktorer som varumärke, material, design och kvalitet. 

En enklare plastvattenkanna kan kosta mellan 50 till 200 kronor, medan vattenkannor i rostfritt stål eller med exklusiv design kan ligga i prisspannet 200 till 1000 kronor eller mer.