8 snygga vedkorgar att ha inomhus (rotting, smide, läder)

Här hittar du 8 fina vedkorgar att ha inomhus som garanterat kommer lyfta inredning runt vedspisen. Vi har letat reda på de bästa vedkorgarna i rotting, smide , läder och pulverlackerat stål. Vedkorgen är så mycket mer än bara något att förvara ved i. Det blir även en snygg inredningdetalj som kan få vilket hem som helst att lyfta flera nivåer!

Vedkorgarna vi visar här i olika storlekar, former och material. Kanske är du på jakt efter en flätad vedkorg eller en vedkorg i modern design? Oavsett vad så finns det några fina alternativ här som vi hoppas passar just ditt hem.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Varför en vedkorg inomhus?

Har du en öppen spis så bör en snygg vedkorg vara en självklarhet i hemmet. Vedkorgen är så mycket mer än bara ett hjälpmedel för att transportera och förvara ved i. En stilig vedkorg i snygg design blir en självklar inredningsdetalj och något som sätter extra prägel på ett rum.

Bara genom att placera en välfylld vedkorg bredvid den öppna spisen så får rummet en helt annan känsla. Det blir direkt en stor mysfaktor och en varm och ombonad känsla sprider sig i hela rummet. 

Men även om vedkorgen är en fin inredningsdetalj så är den främsta uppgiften för vedkorgen att transportera och förvaring ved. Det är mycket lättare att hämta ved från trädgården med hjälp av en ordentlig vedkorg än att använda sig av en papperspåse eller liknande. 

Det finns med andra ord många anledningar till att ha en vedkorg som kan användas inomhus så har du en öppen spis idag men inte äger någon vedkorg – skaffa en nu!

8 snygga vedkorgar

Mer om några utvalda favoriter

1. Rund vedkorg i läder 

äggkopp-djurmotiv

Rund vedkorg med stabila handtag som gör det lätt att förflytta veden vid behov. Perfekt när vedkorgen behöver fyllas på! Korgen är tillverkad i läder och blir lika mycket ett fin inredningsdetalj som en användbar vedkorg.

2. Handgjord vedkorg i ek

äggkopp-djurmotiv

Handgjord vedkorg och äkta svensk design, kan det bli bättre? Vedkorgen är tillverkad av ek och har ett stort handtag för att enkelt kunna flytta korgen när det behövs. 

3. Snygg vedkorg i tidlös design

äggkopp-djurmotiv

Vedkorg i pulverlackerat stål som passar lika bra för inomhus- som utomhusbruk. Korgen har en tidlös design och kommer bli en fin inredningsdetalj i hemmet under många år framöver!

4. Vedkorg i böjd rotting

äggkopp-djurmotiv

Snygg vedkorg i rotting med mycket naturkänsla som kommer göra hemmet ännu mysigare! Vedkorgen i rotting passar också ypperligt att förvara plädar och filtar i.

Vedkorgar i olika design

Designen på vedkorgar kan variera väldigt mycket och här gäller det att hitta en design som både är funktionell, snygg och användbar men som framförallt passar dig och ditt hem. 

Vilken som är den bästa designen för vedkorgar är så klart en smaksak och alla har vi olika preferenser på vad det är vi gillar. Men här är några tips på design och material som vi ändå tycker går hand i hand när det kommer till snygga vedkorgar. 

Flätade vedkorgar

Den flätade vedkorgen är kanske den mest klassiska vedkorgen av dom alla och vill du ha in en naturnära känsla i hemmet så är det här ett bra alternativ att gå på. De flätade vedkorgarna är ofta tillverkade av pil eller konstfiber.

En flätad vedkorg är mer av gammaldags stuk och ger hemmet en liten antik känsla vilket även kan vara en fin detalj även i det moderna hemmet.

 

Vedkorgar i smide 

Smide är ett stilrent material som passar lika bra i alla hem – oavsett inredningsstil. Vedkorgar i smide har en industriell känsla som oftast gör sig väldigt bra bredvid vedspisen. 

Smide är ett tåligt och hållbart material så det går lika bra att bära veden som att förvara den i korgen.

Vedkorgar i rotting

Vedkorgar i rotting är väldigt vackra och många gånger ganska snarlika de flätade vedkorgarna. Rotting är ett material som inte alltid tål tunga lyft vilket innebär att vedkorgar som är gjorda av rotting oftast bara används till förvaring av ved. 

Vedkorgar i rotting är en fin inredningsdetalj bredvid spisen där du kan förvara filtar och plädar när korgen inte är full med ved.

Vedkorgar i läder

Vedkorgar i läder har blivit allt mer populärt de senaste åren och visst är det en vedkorg som verkligen drar uppmärksamheten till sig. Det fina lädret tillsammans med veden blir en magisk kombination!

Som du ser finns det massor av olika material på vedkorgar och varje material har sina egenskaper som ger korgen ett unikt intryck. Vilket material som passar bäst hemma vid dig vet så klart du bäst. Men fundera ett varv extra innan du bestämmer dig så det verkligen blir rätt. Materialet är mer avgörande för helheten än vad man kan tro.

LÄS OCKSÅ: INDUSTRIELL INREDNING – SÅ INREDER DU BÄST

Så väljer du den bästa vedkorgen att ha inomhus

Hur hittar man egentligen den bästa vedkorgen som fyller alla de behov man efterfrågar? Att söka runt på nätet är förstås en bra början, men vad ska man tänka på och vilka delar är viktiga att lägga fokus på? Här är några saker som bör ha i åtanke för att hitta den bästa vedkorgen för dig!

Storlek

Att välja rätt storlek är viktigt för att vedkorgen ska bli så användbar som möjligt. Med en för liten kapacitet kommer inte vedkorgen bli så användbar som det är tänkt. Samtidigt kommer en för stor vedkorg bli klumpig och ta onödigt mycket plats. 

Var noga med att mäta platsen där vedkorgen ska stå innan du trycker på köpknappen. Alla återförsäljare skriver ut vedkorgarnas mått och kapacitet så du kan mäta och se innan hur pass stor plats den kommer att ta. 

Genom att mäta och ha ett cirka mått att utgå från kan du också sortera bort de vedkorgar som är för stora eller för små i storleken vilket gör utbudet mer begränsat och anpassat för dig.

Material

Ett slittåligt och hållbart material är A och O för att kunna använda vedkorgen under en längre tid. Vedträn är ofta vassa och spetsiga vilket kan slita hårt på korgen. Materialet sätter också prägel på korgen och smide, läder och skinn ger korgen en lite mer modern touch medan den flätade korgen inger en mer naturnära känsla. 

Materialet är med andra ord viktigt av flera anledningar och gör du ett smart materialval kommer du tacka dig själv i framtiden. 

Form

Fyrkantig eller rund vedkorg, det är frågan. Det finns många olika former på vedkorgar och vilken form som är bäst är en smaksak. Men formen är en viktig del av designen och det är inte säkert att en rund vedkorg passar överallt. Att tänka igenom vilken form som passar bäst kan vara klokt.

Handtag

Kommer du bära mycket ved fram och tillbaka så är handtaget väldigt viktigt att ha i åtanke. Ett tjockt stabilt handtag som gör det lätt att bära korgen är en framgångsfaktor för att du ska trivas tillsammans med vedkorgen.

Snygg vedkorg i läcker design som matchar inredningen

Att hitta en fin vedkorg som man verkligen trivs med är inte det lättaste. Dels ska vedkorgen vara lagom i storlek, lätt att bära och använda men sen är det förstås också viktigt att den matchar övrig inredning i hemmet. 

Om sanningen ska fram så står ju mest vedkorgar inomhus bredvid den öppna spisen och det blir mer en inredningsdetalj än en korg som dagligen används. Det är mycket av den anledningen vi vill poängtera vikten i att tänka på vedkorgens design också. 

Har du ett modernt hem med mycket skandinavisk inspiration så är kanske inte den flätade vedkorgen det bästa alternativet för dig. Då passar förmodligen en mer stilren och avskalad vedkorg i smide bättre. Har du däremot en  bohemisk inredningsstil  i hemmet så kommer den flätade vedkorgen vara som klippt och skuren för ditt hem. 

Försök alltså att hitta en vedkorg som matchar din övriga inredning i hemmet. Det är viktigare än man tror och det är heller ingen liten dekorationsfigur vi har att göra med. Vedkorgar tar plats och syns tydligt i ett rum, därför gäller det att vedkorgen passar så bra som möjligt.

LÄS OCKSÅ: 20 SNYGGA LAMPOR I ROTTING

Vedkorg och vedställ – vad är skillnaden?

Skillnaden på en vedkorg och ett vedställ är egentligen bara det att vedkorgen används mest inomhus medan vedstället brukar användas utomhus. Det finns vedställ för inomhusbruk också men då brukar man behöva en större yta i hemmet som är anpassat just för vedstället. 

Vedkorgen kan också användas för att transportera ved medan vedstället endast används till förvaring av ved.