Bästa Wokpanna – 8 Wokpannor för Induktion! (Bäst i Test)

Att woka har länge varit en favorit bland både professionella kockar, hemmakockar och matentusiaster över hela världen. Den snabba tillagningen, de djupa smakerna och den mångsidighet hos wokrätter gör det till en populär matlagningsmetod för att skapa läckra och smakrika måltider. Men för att uppnå bästa resultat behöver du rätt grejer och en bra wokpanna är nyckeln till framgång.

Här hittar du 8 wokpannor som garanterat kommer underverk i köket.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en wokpanna?

En wokpanna är ett traditionellt köksredskap som används över hela världen. Woken är karaktäristisk med sin djupa, rundade form och oftast höga, avsmalnande sidor.

Wokpannan är speciellt anpassad för snabb, högtemperaturstekning, vilket är en vanlig matlagningsmetod i asiatisk matlagning, som i stekta nudlar eller wokade grönsaker. Den unika formen gör att maten kan röras om snabbt och jämnt utan att falla ut ur pannan och den djupa botten tillåter även för snabb uppvärmning och jämn värmefördelning.

Bästa Wokpanna – Sammanfattning

 

8 wokpannor för induktion

Wokpanna Bäst i Test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Wokpanna i Gjutjärn från Skeppshult

wokpanna-1

Nu kan du tillaga magiska rätter i den otroliga Skeppshult wokpannan i gjutjärn med ett elegant trähandtag i bok. Denna wokpanna kombinerar både funktionalitet och design  för att ge dig en exceptionell matlagningserfarenhet. Med rätt skötsel och omsorg kan denna wokpanna i gjutjärn dessutom vara en trogen följeslagare och vara med dig i hela livet.

Med sina måttanpassningar får du en wokpanna som är perfekt balanserad. Den har en bottendiameter på 13,5 cm, en längd på 54 cm, en höjd på 8,5 cm och en diameter på 30 cm. Denna dimension ger dig gott om utrymme att utforska olika smaker och tillaga generösa portioner av dina favoriträtter.

Tillverkad med kärlek och expertis är denna wokpanna gjord av hållbart gjutjärn som är känt för sin överlägsna värmefördelning och värmehållningsförmåga. Dess trähandtag i bok ger en elegant touch samtidigt som det håller sig svalt för säker hantering.

 

2. Wokpanna  i Rostfritt Stål (Induktion)

Fransk matlagningskonst när den är som bäst! Denna wokpanna kommer från franska De Buyer och har naturliga non stick-egenskaper och ergonomiskt handtag.

wokpanna-2

3. SMEG Wokpanna med Non Stick-beläggning

Snygg wokpanna från SMEG som blir lika mycket en inredningsdetalj i köket som en användbar wokpanna.

wokpanna-3

4. Satake Wok Gjutjärn

Stor wokpanna från Satake som rymmer hela 6 liter. Perfekt för släktmiddagarna!

wokpanna-6
wokpanna-bild2

När kan man behöva en wokpanna?

En wokpanna kan vara användbar i flera olika situationer och för olika matlagningsmetoder. Här är några exempel när vi tycker wokpannan kan komma till användning:

Snabb stekning: Wokpannor är utmärkta för snabb stekning av kött, tofu, grönsaker eller nudlar på hög värme. Den höga, avsmalnande formen gör det möjligt att snabbt röra om maten utan att den faller ut ur pannan.

Ångning: Wokpannor kan användas för ångning genom att placera en bambu ångkorg eller liknande i pannan med lite vatten i botten. Detta är en populär matlagningsmetod för dumplings, grönsaker, fisk och andra livsmedel.

Djupstekning: Den djupa formen på en wok gör den idealisk för djupstekning av matvaror som tempura, kyckling, och olika sorters friterade snacks.

Kokning och fräsning: Du kan även använda en wok för att koka soppor, buljonger, eller fräsa upp ingredienser för en curry eller annan typ av gryta.

Rökning: Vissa människor använder även sin wok för att röka mat hemma, genom att placera rökträ eller teblad i botten av woken, och placera maten på en ställning över.

Wokpannan är  ett mycket mångsidigt köksredskap, särskilt om du gillar att laga asiatisk mat. Men även för de som inte gör det kan formen och storleken på en wok göra den till ett användbart verktyg för många olika typer av matlagning.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA GJUTJÄRNSPANNAN

vinglas-bild3

Bra att tänka när du väljer wokpanna för induktion

När du väljer wokpanna är det några saker vi tycker är extra bra att ha i åtanke för att köpet ska bli så bra som möjligt.

Här är några värdefulla tips: 

Material

Wokar finns i olika material som gjutjärn, rostfritt stål, kolstål och non-stick belagda material. Varje material har sina egna för- och nackdelar. Till exempel är kolstål lätt, hettas upp snabbt och jämnt, och utvecklar en naturlig non-stick yta över tid, men kräver mer omsorg och underhåll än andra material. Gjutjärn är mycket slitstarkt och behåller värmen väl, men det är tungt. Non-stick-belagda wokar är lätta att rengöra men kanske inte är lika hållbara över tid och kan inte användas på mycket höga temperaturer.

Storlek

Storleken på woken är viktig att fundera på beroende på hur mycket mat du planerar att laga samt vilken storlek på spisen du har. En genomsnittlig storlek för en hemwok är 14 inches (ca 36 cm) i diameter, men de finns i olika storlekar.

Botten

Du kommer att behöva välja mellan en rund eller plan botten. Traditionella wokar har rund botten vilket fungerar bra på gasspisar men mindre bra på elektriska eller induktionsspisar. För de flesta spisar kan en plan botten vara ett bättre val.

Handtag

Vissa wokar har två korta handtag, medan andra har ett långt handtag och en ”hjälphandtag” på andra sidan. Ett långt handtag kan vara användbart för att kunna röra om maten med ena handen och hålla pannan med den andra.

Tillbehör

Vissa wokar kommer med användbara tillbehör som lock, ånginsats, eller spatel. Om dessa är viktiga för dig kan det vara värt att leta efter en wok som inkluderar dem.

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA SAUTEUSE

vattenkanna-bild3

Wokpannor i olika material

Materialet påverkar inte bara resultatet utan även hela känslan pannan. Vi djupdyker lite extra i några populära materialval här. 

Gjutjärn: Gjutjärn är mycket slitstarkt och har utmärkt värmefördelning och värmehållning. Det betyder att när den väl är upphettad behåller den värmen mycket bra, vilket är viktigt för korrekt woklagning. Nackdelen är att gjutjärnspannor är ganska tunga och de kan göra dem svåra att hantera, särskilt för snabbt rörande matlagning som ofta är typiska för wokrätter. Gjutjärn måste också skötas om på rätt sätt för att förhindra rost och hålla ytan non-stick.

Kolstål: Kolstål är det mest traditionella materialet för wokpannor och är mycket populärt bland professionella kockar. Det är lättare än gjutjärn, värms upp snabbt och jämnt, och över tiden utvecklar en naturlig non-stick yta. Kolstål behöver också viss omsorg för att förhindra rost; det måste torkas noggrant efter varje tvätt och då och då ”kryddas” igen för att upprätthålla dess non-stick yta.

Rostfritt stål: Rostfritt stål-wokar är mycket hållbara och lätta att rengöra, och de kräver inte samma nivå av underhåll som kolstål eller gjutjärn. Men de är inte lika bra på att leda värme som de andra två materialen, vilket kan leda till ojämn uppvärmning. Ofta kombineras rostfritt stål med andra material, som en aluminiumkärna för att förbättra värmefördelningen.

Stor eller liten wokpanna – vad ska jag välja?

Förutom materialet så är rätt storlek på wokpannan av största vikt. Här är några fördelar och nackdelar med små och stora wokpannor:

Stora Wokpannor

Fördelar:

 • Ger dig mer utrymme att röra om maten, vilket är en central teknik i woklagning. Detta minimerar risken att maten spiller över kanten.
 • Kan laga större mängder mat åt gången, vilket är bra om du lagar mat för flera personer eller vill ha kvarlämnade maträtter.
 • Mångsidig: Du kan använda en stor wok för olika typer av matlagning, som stekning, ångning, och djupstekning.

Nackdelar:

 • Tar mer utrymme i ditt kök, både vid matlagning och förvaring.
 • Kan vara svårare att hantera, särskilt om den är gjord av ett tungt material som gjutjärn.
 • Kräver mer värme för att värma upp hela pannan jämnt, vilket kan vara en utmaning på vissa hemmaspisar.

Små Wokpannor

Fördelar:

 • Lättare att hantera, vilket kan göra matlagning och rengöring enklare.
 • Tar mindre utrymme i ditt kök, vilket kan vara en fördel i mindre kök.
 • Kan vara ett bra val om du oftast lagar mat för en eller två personer.

Nackdelar:

 • Du har mindre utrymme att röra om maten, vilket kan göra det svårare att undvika att maten spiller över kanten.
 • Du kan inte laga lika stora portioner åt gången som med en större wok.
 • Inte lika mångsidig för olika typer av matlagning, som djupstekning, eftersom du har mindre utrymme att arbeta med.
wokpanna-bild1

Hur gör man när man wokar?

Woklagning är som du vet vid det här laget en asiatisk matlagningsteknik som ofta innebär snabb stekning av ingredienser på hög värme.

Här är några grundläggande steg för att woka:

1. Förbered ingredienserna: Innan du börjar woka, se till att alla ingredienser är skurna och förberedda. På grund av den snabba matlagningen har du inte tid att förbereda ingredienser medan du wokar.

2. Förvärm wokpannan: Sätt din wok på spisen och förvärma den på hög värme. Du vill att woken ska vara mycket het innan du börjar laga mat i den.

3. Tillsätt olja: När woken är varm, tillsätt några matskedar olja (rapsolja, jordnötsolja eller sesamolja är populära val) och låt den bli het. Oljan bör räcka till att täcka botten av woken.

4. Börja med aromatiska ingredienser: Om din recept inkluderar aromatiska ingredienser som vitlök, ingefära eller schalottenlök, börja med att lägga dem i oljan och rör om snabbt i ungefär 30 sekunder.

5. Tillsätt protein: Lägg ditt protein (kött, kyckling, tofu, etc.) i woken och stek det tills det är ordentligt brunat. Du vill att proteinet ska bli nästan helt genomstekt vid denna punkt.

6. Tillsätt grönsaker: Efter att proteinet är genomstekt, lägg till grönsaker. Om du har olika typer av grönsaker, börja med de som tar längst tid att koka (t.ex. morötter eller broccoli) och lägg sedan till snabbkokande grönsaker (som spenat eller böngroddar) mot slutet.

7. Tillsätt sås: Om ditt recept inkluderar en sås, lägg till den sist. Rör om snabbt för att blanda allt väl.

8. Servera: Din wokrätt är klar att servera när allt är väl blandat och genomstekt. Wokrätter serveras vanligtvis över ris eller nudlar.

Kom ihåg, den höga värmen och snabba matlagningen är kännetecknet för woklagning, så det är viktigt att hålla rörelsen och ha alla dina ingredienser redo att tillagas innan du börjar!

vattenkanna-bild2

Wokpanna bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-wokpannor för inomhus har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är wokpannan som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av wokpannor vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa wokpannorna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de wokpannor vi tycker är bäst i test.