Barinredning, bartillbehör och inspiration till hemmabaren

Tänkt att ha en egen liten bar i hemmet som du kan ta med vänner och bekanta till efter middagsbjudningen. Att inreda baren precis som man vill ha det med massor av fin barinredning, roliga bartillbehör och inspiration från flera års krogliv. Det kan ju inte bli annat än succé! Vi ska i det här inlägget ge några tips på hur och vad man bör tänka på när man ska inreda en bar för hemmet och även visa lite inspiration från andra hemmabarer och ”riktiga” barer. 

Hemmabaren har inte riktigt fått den uppmärksamheten i Sverige som den fått på flera andra ställen runt om i världen, kanske framförallt i USA. När man kollar runt på nätet efter inspiration till hemmabaren så är det sällan en svensk sida dyker upp och än mer ovanligt är det med bilder och tips på vad och hur man ska inreda sin hemmabar. Det vill vi försöka ändra på.

Inlägget innehåller annonslänkar från Nordic Nest, Cervera, Bagaren och Kocken, Trendrum, Ellos och Partykungen. 

Barinredning till hemmabar 

Hur man ska inreda en bar till hemmet beror ju så klart på vilka möjligheter man har och hur stor yta baren kommer att få. Bor du i en större villa kanske det finns ett helt rum i exempelvis källaren som är tänkt att bli en liten mysig pub, medan du som bor i lägenhet kanske har tänkt avsätta ett hörn i vardagsrummet. Oavsett vad så går det att inspireras av stort som smått, det viktigaste är att anpassa de olika delarna till dina möjligheter och ditt hem.

Vilken inredningsstil du väljer när du ska inreda hemmabaren kanske dels beror på intresse, dels på hur du bor och har din inredning idag. Ett tips är i alla fall att följa en inredningsstil och inte blanda flera olika inredningsstilar i din hemmabar. Då är det risk för att varje stil blir lite halvdan och det blir bara pannkaka av alltihop.

Barinredning till hemmabaren – detta bör finnas: 

 • Barstolar
 • Glas
 • Dekoration
 • Flaskor
 • Högtalare
 • Underhållning
 • Fatanläggning

Vi ska gå igenom del för del och förklara varför just det här bör finnas i din hemmabar.

Barstolar

En bar utan barstolar är som en bil utan däck. Det går så klart inte att ha en seriös hemmabar utan att ställa dit några barstolar, dom måste bara finnas där. Framförallt för känslans skull. Är det något som verkligen är förknippat med barer så är det väl ändå barstolen, det hör man ju till och med på namnet. Det är väldigt sällan man sitter på barstolar förutom just där i baren, tillsammans med något kallt i glaset och i gott sällskap. Känslan av att komma upp en bit på höjden är ju också väldigt trevlig, det är något som inte hör vardagen till då man oftast sitter på vanliga matbordsstolar.

Vi tror du har fattat grejen. Det är en känsla och allt man förknippar med barstolen som gör att det blir en sådan viktigt del av inredningen till en hemmabar.

Utbudet av barstolar är väldigt stort och det finns barstolar för alla typer av stilar och prisklasser. Här är några exempel: 

Glas

Glasen är annan viktig del som bidrar till inredningen i baren eftersom dem nästan alltid står synliga i baren. Antingen snyggt uppradade på en hylla efter väggen eller hängandes i ett glasrack ovanför bardisken. Det är också viktigt att ha flera olika varianter på glas så du kan servera dina gäster drycken ur rätt sorts glas. Det är inte jättetrevligt att få sitt rödvin serverat i ett ölglas till exempel.

Däremot behövs det så klart inte ett glas för varje typ av dryck, det vore väldigt onödigt och oftast har man ju begränsat med plats för hemmabaren också. Men det finns åtta olika typer av glas som kan vara bra att utgå från:

 • Rödvinsglas
 • Vitvinsglas
 • Champagneglas
 • Cocktailglas
 • Ölglas
 • Whiskyglas
 • Grogglas
 • Shotsglas

Dem här åtta glastyperna kommer man väldigt långt på då det går att servera andra drycker som har liknande glastyper ur dem glasen. Du kan t.ex. servera cava ur ett champagneglas eller en cognac i ett whiskyglas utan att det blir helt uppåt väggarna fel. Men har du plats även för cognacskupor och andra varianter så är det så klart att föredra. 

Dekorationer

För att få den där riktiga bar- eller pubkänslan behövs det lite dekorationer på väggarna bakom eller runt omkring baren. Här beror det så klart helt och hållet på vilken stil du är ute efter. Vill du åt den där lite lyxiga känslan som känns mer som en hotellbar, ja då kanske några stilrena och moderna tavlor är att föredra. Är du däremot ute efter att efterlikna en irländsk pub så kanske flaggor, matchtröjor och posters är den rätta vägen att gå.

Tips på dekorationer till hemmabaren:

Tavlor & Posters – Här är utbudet mer eller mindre helt obegränsat och du kan välja och vraka på precis den stil du vill ha. Vanliga motiv på tavlor i barer och pubar brukar vara på musiker, idrottare, skådespelare eller tavlor med citat. Det finns även flera olika varianter på tavlor med cocktails, recept eller dryckesloggor på.

Menyer – Att göra egna menyer är ju väldigt roligt men även snyggt att sätta upp på vägen och använda som dekoration. Köp en liten griffeltavla som du ramar in och dekorerar med lite roliga detaljer så kommer det bli en både snygg och rolig del av inredningen till hemmabaren.

Flaggor – Framförallt ser vi flaggor i rock- eller sportbarer. Flaggorna kan vara på allt från rockband till idrottsklubbar och landsflaggor. Så är du efter en lite rockigare eller sportigare stil bör minst en flagga ingå i inredning till baren.

Vimplar – Vimpeln är framförallt en klassiker i sportvärlden. Ni som kollat mycket fotboll kanske känner igen hur lagkaptenerna ibland byter vimplar med varandra med lagens klubbmärke på. Det syns inte lika ofta nuförtiden men var väldigt vanligt förr. Är du alltså på jakt efter en lite sportigare inredningsstil på baren så kan några fina vimplar vara ett alternativ att dekorera med.

Ljusskylten – Ljusskylten är lite av en vattendelare. Antingen älskar man den eller hatar den. Vissa tycker det är fränt och andra tycket det är töntigt med ljusskyltar. Oavsett vad så är den värd att nämnas då det faktiskt är en riktig klassiker i barsammanhang. Alla har nog själva passerat en eller sett i någon film där det blinkar ”Bar” vid ingången.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA ÖLGLASEN PÅ FOT

 

Högtalare

Vad är en hemmabar utan musik? Givetvis måste vi nämna högtalaren som självklart ska ha en plats bland inredningen i baren. Hade det här inlägget skrivits för 15 år sedan hade kanske ”CD-spelare” varit en bättre rubrik, men nu för tiden räcker det ju med en högtalare att koppla upp telefonen på. För den händige är det ju väldigt snyggt att bygga in högtalaren samtidigt som du inreder eller bygger hemmabaren. Vill du ta det ett steg längre är ju LP-spelaren och ett gäng LP-skivor riktigt tufft att placera vid musikanläggning som tillhör baren. 

Underhållning

Visst är det alltid lite trevligt att bryta av långa och givande samtal med att aktivera sig lite samtidigt som man sippar på en god drink. En piltavla kan faktiskt vara rätt snyggt att matcha inredningen i baren med samtidigt som den bidrar med lite underhållning när man känner för det. En TV för dem idrottsintresserade eller ett biljardbord för den pricksäkre är två andra tips på underhållning som passar i hemmabaren och som fyller sin lilla funktion till inredningen.

Fatanläggning

Vi har tidigare varit inne på det här med att känslan är viktig när man inreder en bar till hemmet och vad är mer ”barigt” än att få sin öl eller cider upphälld från en tappkran. Det finns flera olika varianter och mer eller mindre avancerade fatanläggningar som är anpassade just för hemmabruk. Den riktigt entusiastiska skaffar sig en ordentlig anläggning med plats för riktiga stålfat och kolsyrepatroner. Ölfat går att beställa via Systembolaget.

Men det finns också enklare varianter som man enkelt kan placera i sin hemmabar och själv fylla på när det är dags för fest.

Bartillbehör till hemmabar

Utbudet av bartillbehör är enormt. När man börja kika runt på nätet vilka olika typer av bartillbehör det finns online så märker man snabbt hur mycket olika prylar det finns där ute. Som vi var inne på i inledningen så kan det vara lite oklart vad som faktiskt är bartillbehör och vad som är inredning.

Vi tar upp ett gäng bartillbehör som du hittar online men som också alltid bör finnas tillgängliga i hemmabaren. Sedan avslutar vi med lite snabba bartillbehörstips om du skulle få hjärnsläpp när det är dags att fylla på barförrådet.

Barset (shaker, sil, mätglas)
En shaker, en sil och ett mätglas är ett bartillbehör som bör vara givet till din hemmabar. Inget barset = inga fina cocktaildrinkar. Shakern är ett perfekt hjälpmedel för att lyckas få till det där fina skummet som lägger sig som ett täcke över drinken.

Barmatta
Barmattan får bardisken där hemma att se lite proffsigare ut. Dessutom är den bra för spill så inte hela bardisken blir kladdig efter ett par enheter.

Sugrör och drinkpinnar
Ett gäng sugrör och drinkpinnar på bardisken är ett tillbehör som kommer gå åt ofta om du är riktig drinkfantast. Även om dem inte alltid är helt nödvändiga så fungerar dom ibland bra som dekoration annars.

Barkniv och skärbräda
Apelsin till Aperolen, citron till GT:n eller kanske en limeskiva till Coronan. Det kommer skäras en hel del frukt under din tid som hemmabartender så se till att ladda med en vass barkniv och en passande skärbräda.

Barsnacks
En påse nötter, små chipspåsar eller kanske ett paket salta pinnar. Efter ett par Gin & Tonic kommer saltsuget att komma och då är det bra att det finns något salt och gott att ta fram.

Öppnare
En kapsylöppnare och en korkskruv i hemmabaren är lika självklart som handen i handsken. Dom flesta har nog känt paniken som tränger sig  på när man har en vinflaska redo  men inser att korkskruven saknas. Kan det möjligtvis ha hänt för dig på ett hotellrum någonstans?

Drinkmix och groggvirke
Ofta är det bra hållbarhet på drinkmixen, tonic och läsk så visst kan det vara bra att alltid ha lite drink- och groggvirke redo när suget tränger på.

Fler tips på bartillbehör:

 • Ishink, isskopa, istång och iskuber
 • Barsked
 • Droppkork
 • Blenders & Mixers
 • Serveringsbrickor
 • Citruspress
 • Glasunderlägg
 • Vin- och champagnekylare
 • Popcornmaskin
 • Minikyl

Som sagt, bartillbehör online finns det nästan hur mycket som helst av och vi skulle kunna göra ett helt inlägg som bara handlade om bartillbehör. Det går att inreda hemmabaren med massor av bartillbehör och annan inredning för att få baren se ut precis så som man vill. Försök hitta inspiration när du är ute på pubar och barer och se vad som finns där och vad det är som du själv uppskattar.

Massor av bartillbehör hittar du på:

Inspiration till hemmabar

Inspiration till hemmabaren går att hitta lite överallt. Det behöver nödvändigtvis inte vara ute på vanliga pubar och barer utan det kan även vara på nätet, hos vänner eller i butiker på stan. Det räcker med att se en liten konstellation i köket hos en väninna eller i barskåpet hemma vid brorsan för att komma på att ”Aha, det där hade passat perfekt till hemmabaren.” Det viktigaste är att hålla ögonen öppna och låta sig inspireras av omgivningen man har omkring sig.

Vi kommer visa 5 olika hemmabarer här som du kan låta dig inspireras av till din egen hemmabar. 

 

En mörk och träinspirerad hemmabar som blir väldigt trevlig tillsammans med belysningen som hänger ner över bardisken. Barer som går i mörka toner är väldigt tacksamma att göra mysiga eftersom just belysningen kan påverka så mycket den känslan man vill eftersträva. 

Bild: Homedit

En genomtänkt och snyggt matchad bar med fina detaljer. Här är det inte massa krimskrams på väggarna utan man låter inredning tala helt och hållet. 

Bild: Homedit

En liten mysig hemmabar som nästan är som ett litet pentry. Här kan man ta något gott att dricka, slänga ihop lite tilltugg och samtidigt ta en match biljard. Precis så som vi vill att en hemmabar ska va!

Bild: Homedit

En lite större hemmabar i modern stil som matchar den övriga inredningen. Här har man verkligen fått baren att smälta in och känns som en del av huset. Snyggt! 

Bild: Homedit

Man behöver inte bo i villa och ha en hel källare som står redo att inredas till en hemmabar utan det går även fixa till en liten mysig bar även på mindre ytor. Låt fantasin flöda så går det att bygga sin egna bar i princip vart som helst. 

Bild: Homedit

6 klassiska barer att inspireras av 

När man letar inspiration till sin hemmabar ute bland ”riktiga” barer är det så klart väldigt lätt att man tänker alldeles för stort vilket kan ge känslan att det inte alls går att efterlikna till sitt egna hem. Här gäller det istället att försöka hitta känslan och leta efter dem små detaljerna som gör att baren ger det intyck man vill åt. Med största sannolikhet kommer du aldrig få en fullstor hotellbar i ditt hem, däremot går det att ta små delar och pussla ihop sin alldels egna lilla hotellbarsliknande hemmabar. Det är den inspirationen vi vill ge här. 

Här har vi samlat 6 stycken klassiska barer att inspireras av: 

1. Hotellbaren

Hotellbarer har ofta den här eleganta, lugna och lite lyxiga stilen på sina barer. Hit kommer man för att varva ner, beställa in lite oliver, en god drink och sedan diskutera dagen eller veckan som gått med en bekant eller sin partner.

2. Irländsk pub

Den mörka och lite mystiska irländska puben har en inredningsstil som går hem hos dom allra flesta. Lyckas du få din hemmabar att likna en irländsk pub kommer du ständigt få agera bartender då baren förmodligen kommer vara besökt av vänner och bekanta titt som tätt. 

3. Sportbaren

Sportbaren är en riktig klassiker och här tapetseras väggar och tak ofta med matchtröjor, flaggor, tavlor och vimplar. För sportfånen är det här ett givet alternativ och glöm för guds skull inte det viktigaste av allt i sportbaren.. Tv:n! 

4. Rockbaren

I dem större städerna finns det nästan alltid minst en bar eller pub för varje musikgenre. Musikbarerna har exploderat sista åren och det dyker upp nya hela tiden. Vi väljer att nämna rockbaren här som kanske är den mest klassiska av dem alla. Fyll din hemmabar med instrument, skivor och t-shirts med motiv på rockband så är du snart hemma! 

5. Vinbaren

Den avskalade och stilrena vinbaren är ett perfekt komplement för dig som kanske alltid drömt om en vinkällare men inte har möjlighet att skaffa någon. En liten vinbar behöver inte alls vara så komplicerad men fortfarande väldigt trevlig att avnjuta ett gott glas vin i.

6. Strandbaren

Förstå att ha en alldeles egen beach bar i hemmet att kunna bjuda in massor av vänner till en varm sommardag. Blanda några kalla Mojitos att sippa på i kvällssolen och bara njuta av livet. 

Barinredning, bartillbehör och inspiration till hemmabaren – en sammanfattning

Vi hoppas att du hittat många bra tips och fin inspiration för att just din hemmabar ska bli precis så som du vill. Försök hitta en bra grund att utgå från och sedan bygg på din hemmabar allteftersom både vad gäller barinredning och bartillbehör. Rom byggdes inte på en dag och det kommer förmodligen inte din bar där hemma heller att göra. För att hitta rätt känsla så tänkt på vilka saker du förknippar ordet ”bar” med och försökt applicera dessa delar i din egna bar. Det kan vara allt från barstolar till ljusskyltar.

Som vi varit inne på tidigare finns det massor av inspiration att hitta på nätet men för att lyckas allra bäst med din hemmabar rekommenderar vi att du kör en liten barrunda på stan i syfte om att just inspireras. Du kommer få massor av idéer att ta med dig hem och sedan är det bara öppna upp dörrarna för dina bargäster. 

Skål och lycka till!