Bästa Pannkakslagg 2024: 4 Pannkaksjärn (Bäst i Test)

Här hittar de 4 bästa pannkakslaggen just nu. Vi visar pannkaksjärn från Skeppshult, kolstålspanna från De Buyer, pannkakslagg med keramisk beläggning och ett lätt alternativ i aluminium. Vi har även plockat med ett elektriskt pannkaksjärn för dig som hellre föredrar det.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett pannkaksjärn?

Ett pannkaksjärn är en typ av stekpanna som kan användas för att främst steka pannkakor i. Det som skiljer pannkaksjärn mot en vanlig stekpanna är att kanterna är betydligt lägre på pannkakspannan vilket gör det lättare att portionera ut smeten och att vända på pannkakorna under stekning. 

Pannkaksjärn finns i en hel del olika material som exempelvis kolstål och gjutjärn. Pannkakspannor i gjutjärn är den vanligaste varianten och ett säkert kort som alltid levererar gyllenbruna pannkakor. Det finns även elektriska pannkakspannor nuförtiden som även kan användas för tortillabröd eller crepes. 

Vill du på ett smidigt och enkelt sätt steka dina pannkakor i fortsättningen så är ett pannkaksjärn en väl värd investering. Järnet gör att tillagningen blir både lättare och roligare samtidigt som det levererar tunna fina pannkakor varje gång. 

Pannkaksjärn kan också kallas pannkakslagg eller pannkakspanna.

5 bra pannkakslagg

Pannkaksjärn – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Skeppshults pannkakslagg i gjutjärn

pannkakslagg-1

Skeppshult kan man alltid lita på när det kommer till köksprodukter och det gäller även deras pannkakslagg med trähandtag. Pannkakas lagget är lika rustik och snyggt som användbart och pålitligt. Det dekorativa handtaget i trä ger pannkaksjärnet en extra nivå och blir en fin detalj till köket om det står framme även när det inte används. 

Pannkaksjärnet från Skeppshult är tillverkat i gjutjärn och har en diameter på 23 cm så du kan steka perfekta pannkakor! Gjutjärn är ett material som fungerar på alla typer av värmekällor och har en naturlig non stick-beläggning som bara blir bättre ju mer järnet används. 

2. Pannkakspanna med keramisk beläggning

pannkakslagg-2

Från serien Stenfors har Anders Petter här tagit fram en pannkakspanna med keramisk beläggning vilket gör att stekningen kommer bli väldigt enkel. Pannkakspannan är dessutom väldig snygg så det blir en fin detalj till samlingen av köksprodukter.

Handtaget på pannan är tillverkat i rostfritt stål och botten har en diameter på 21,5 cm. Det är inte bara pannkakor som denna panna passar utmärkt till utan även till raggmunk och plättar. Stenfors är en serie med köksprodukter av högsta kvalite så du kan med fördel komplettera med en stekspade från samma serie för att få en läcker helhet.

 

3. Stor pannkakspanna kolstål 26 cm

pannkakslagg-3

Är du på jakt efter ett pannkakslagg i kolstål är det här du ska kika. Den franska tillverkaren De Buyer har här tagit fram en pannkakspanna som består av 99% stål vilket för det till en otroligt slitstark och hållbar panna. Det bästa av allt? Pannan blir bättre och bättre ju mer den används. 

Pannkakspannan i kolstål har en diameter på 26 cm vilket gör att den har en stor stekyta så du kan välja på att göra stora eller små pannkakor. Kolstål kan användas på alla typer av värmekällor – inklusive induktionshäll och på grillen. 

4. Bästa pannkakspanna i aluminium 

pannkakslagg-4

En lätt pannkakspanna i aluminium som gör det väldigt enkelt att steka pannkakor både på grund av sin vikt men även för den smarta non stick-beläggningen som pannan har. Det är belgiska GreenPan som står bakom denna skapelse och pannan tillhör deras Barcelona Pro-serie.

Det här är en lätt, ugnssäker och tålig panna som kan köras i diskmaskin. Pannan har en diameter på 24 cm och handtaget är tillverkat i rostfritt stål. Med andra ord är det här en panna som lever upp till alla förväntningar för vad en pannkakspanna förväntas göras.

Pannkakslagg – bästa stekpannan för pannkakor

Folk brukar undra “Vilken är den bästa stekpannan för pannkakor?”. Svaret är naturligtvis enkelt och det är de stekpannor som är tillverkade just för att steka pannkakor i. Sedan finns det ju bra och mindre bra pannkakspannor, och det är ju precis det vi ska reda ut i det här inlägget. 

Bästa stekpanna för pannkakor är ett pannkakslagg. Med sina låga kanter och en perfekt rund stekyta är pannkakorna lätta att vända och de får en fin jämn och rund form. Tack vare den låga halvrunda kanten blir portioneringen av pannkakssmeten lättare och på så vis får man mer jämnstora pannkakor. 

Ett pannkakslagg tar stekningen av pannkakor till nästa nivå och det gör helheten mycket roligare. Så du kan sluta leta bland traditionella stekpannor för att hitta den bästa stekpannan för pannkakor – det är pannkakslagg som gäller och ingenting annat! 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA SAUTEUSEPANNA

Hitta bästa pannkakslaggen för dig

När du är på jakt efter ett nytt pannkakslagg finns det några saker som är bra att tänka på för att pricka rätt. Här är några tips som är bra att ha i åtanke:

Storlek

Bestäm vilken storlek du vill ha baserat på hur många personer du planerar att laga pannkakor till och hur mycket utrymme du har på spisen. Det finns både stora pannkakspannnor och små pannkakspannor att välja på.

Material

Gjutjärn och kolstål är två populära material för pannkakslagg. Gjutjärn är tungt och håller värmen länge medan kolstål är lättare och uppnår snabbt hög värme. Välj det material som passar du tror passar dig och din pannkaksstekning bäst.

Manuellt eller elektriskt pannkaksjärn

Nuförtiden finns lyxen att välja på ett manuellt eller elektriskt pannkaksjärn. Det elektriska pannkaksjärnet har många fördelar men saknar så klart den härliga känslan som det manuella pannkaksjärnet ger när man står där och steker sina pannkakor.

Betyg och recensioner

Läs recensioner från andra köpare på nätet för att se vad de tycker om pannan. Tänk på faktorer som hållbarhet, användarvänlighet och prestanda när du läser recensionerna och väg in antal recensioner jämfört med betyget. Ju fler recensioner och ju högre betyg desto bättre.

 

LÄS OCKSÅ: GLASSKOPA BÄST I TEST

pannkakor

Manuellt eller elektriskt pannkaksjärn – vad är bäst?

Det klassiska pannkakslagget har på senare år fått sällskap av en mer modern variant – det elektriska pannkaksjärnet. Påstå att det elektriska pannkaksjärnet tagit marknaden med storm skulle vara att överdriva då inte så många känner till det än. Men vilka fördelar har det egentligen och är det bättre än det klassiska manuella pannkakslagget?

Så gör du trendiga amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor, du vet dom där lite mindre men tjockare pannkakorna har blivit väldigt populära på senare år. 

Här är ett grundrecept på hur man gör klassiska amerikanska pannkakor:

Ingredienser:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • en nypa salt
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk smör, smält

Instruktioner:

1. Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker och salt i en stor skål.

2. Tillsätt mjölk, ägg och smält smör till skålen och vispa till en jämn smet.

3. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och pensla med lite smör eller olja.

4. Häll 1/4 – 1/3 dl av smeten i stekpannan för varje pannkaka. Stek i 2-3 minuter tills ytan bubblar och kakan börjar stelna.

5. Vänd pannkakan och stek i ytterligare 1-2 minuter tills den är gyllenbrun.

6. Upprepa tills all smet är slut, och servera varma med valfritt tillbehör som sirap, bär, grädde eller glass.

Det finns många variationer på detta grundrecept så känn dig fri att prova olika ingredienser och smaksättningar för att hitta din favorit!

pancakes-amerika

Pannkaksjärn bäst i test – Så bestämde vi vilka

Ett pannkaksjärn ska inte bara vara funktionellt, det ska vara snyggt också! Matlagningen blir så himla mycket trevligare men snygga köksprodukter men som naturligtvis också är väldigt bra att använda. 

Så hur gjorde vi vårt bäst i test av snygga pannkaksjärn? 

Genom att analysera olika pannkakslagg vid olika återförsäljare och gå igenom betyg och recensioner från tidigare köpare kunde vi sålla ut de pannkaksjärn som fått bäst omdömen. Av de pannkakspannorna som fått bäst betyg gjorde vi sedan ett eget urval av de pannor som vi tycker har bäst design och blir ett snyggt tillskott till matlagningen. Efter den andra gallringen blev det några utvalda pannkakspannor kvar som fick bilda vår bäst i test-lista av pannkakslagg. 

Att utgå från vad flera av de tidigare köparna och nuvarande användarna tycker om diverse pannkakspannor ger en rättvis bild där fler åsikter vägs in. När vi inte har möjlighet att testa hela marknadens utbud av pannkakslagg själva tycker vi det här är rätt väg att gå.

Vanliga frågor och svar

Vilken är det bästa pannkakslagget?

Det bästa pannkaksjärnet just nu tycker vi är det från Skeppshult med trähandtag. Ett pannkakslagg i gjutjärn levererar alltid på topp, är hållbart och blir bara bättre och bättre ju mer det används. Handtaget i trä blir heller inte varmt så det finns ingen risk att bränna sig.

Hur lång tid tar det att steka pannkakor?

Tiden det tar att steka pannkakor kan variera beroende på faktorer som pannans storlek och typ av spis. Generellt tar det cirka 30-60 sekunder per sida att steka en pannkaka på medelhög värme. Det är viktigt att se till att pannkakan är färdigstekt på ena sidan innan du vänder den för att undvika att den går sönder.

Vad kostar en pannkakspanna?

Priset på rivjärn kan variera beroende på kvalitet, storlek och material. Generellt så ligger ett pannkakslagg mellan 350 kr – 800 kr kronor i pris.