Bästa Traktörpannan 2023: 4 Snygga Traktörpannor (Bäst i Test)

Vilken traktörpanna är bäst i test? Vilken är den snyggaste traktörpannan och vad är bra att tänka på när man letar traktörpannor? Vi går igenom det och mycket mer! Här hittar du de 4 bästa traktörpannorna just nu i rostfritt stål, gjutjärn och koppar.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en traktörpanna?

En traktörpanna är en typ av stekpanna med höga och raka kanter. Den är vanligtvis tillverkad av metall, som rostfritt stål eller aluminium, och kan ha en non-stick-beläggning för enklare rengöring. En traktörpanna används oftast för att steka kött, fisk eller grönsaker och den höga kanten gör att maten kan stekas jämnt utan att smutsa ner spisen. Dessutom kan den höga kanten också användas för att tillaga såser eller soppor bättre än exempelvis en stekpanna.

Bästa Traktörpanna – Sammanfattning

 

4 bästa traktörpannor

Snygga traktörpannor bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Traktörpanna med lock 28 cm från Scanpan

trakörpanna-1

Här är förmodligen den bästa traktörpannan på marknaden just nu! Så är det iallafall om du frågar oss. Den här läckra traktörpannan från populära Scanpan har allt man kan önska av en traktörpanna. Snygg design, bra funktionalitet, ett skönt handtag och ett tillhörande glaslock. 

Pannan tillhör serien CTX som blivit prisbelönt flera gånger om.

Traktörpannan är på 28 cm och är tillverkad i fem lager där varje lager har en egen funktion. Bland dem stål för hållbarhet och induktionskompatibilitet och en aluminiumkärna med utmärkt värmefördelning.

Den är ugnssäker upp till 260 grader och har en smart non stick-beläggning som gör att maten inte bränner fast.

2. Traktörpanna i gjutjärn från Skeppshult

trakörpanna-3

Här har du en panna som med rätt skötsel kan bli en vän för livet. Traktörpannan i gjutjärn från svenska Skeppshult är en riktig klassiker och en solklar favorit vad gäller gjutjärnspannor. Den rustika och rejäla pannan tillsammans med det dekorativa trähandtaget ger pannan mycket karaktär.

Traktörpannor i gjutjärn blir bara bättre och bättre ju mer de används så länge man tar hand om dem på rätt sätt. Skulle den naturliga non stick-beläggningen motförmodan ta skada går den att återställa med en ny inbränning.

Pannan är 28 cm och går att använda på alla olika värmekällor, inklusive induktion.

Alla Skeppshults produkter tillverkas med 25 års gjutjärnsgaranti.

3. Snygg traktörpanna med kopparbeläggning

trakörpanna-2

Superfin traktörpanna i rostfritt stål med en läcker kopparbeläggning på utsidan som gör att pannan mer än gärna får stå framme även när den inte används. Pannan är från Scanpan och tillhör serien Maitre D’.

Storleken är på 26 cm och eftersom pannan är tillverkad i rostfritt stål klarar den alla värmekällor. Den går även att använda i ugn upp till 260 grader.

 

4. Fiskars All Steel Traktörpanna

trakörpanna-4

Fiskars All Steel Traktörpanna är en allround panna som passar vid alla tillfällen. Tillverkad i återvunnet rostfritt stål och ett lock som gör att det även går att sautera i pannan gör att denna traktörpanna både är miljövänlig och mångsidig. Fiskars är kända för sina  innovativa processer och metoder och det här är inget undantag.

Pannan är på 26 cm i diameter och handtaget är tillverkat i rostfritt stål. Den kan användas i ung upp till 270 grader. 

Varför använda traktörpanna?

Traktörpannor är mångsidiga och har flera goda egenskaper som gör att matlagningen underlättar en hel del. Vi tycker traktörpannor är alldeles för underskattade och det är många gånger en panna som faktiskt är mer användbar än stekpannan. Här är några anledningar till att använda traktörpannor:

Jämn stekning – Traktörpannans höga, raka kanter gör att det blir en bra värmefördelning samtidigt som kanterna hjälper till att hålla maten i pannan och förhindra spill.

Mångsidighet – Traktörpannor kan användas för att steka allt från kött, fisk till grönsaker och även tillaga såser och soppor. Som sagt är det återigen kanterna som är den stora fördelen här, framför allt när du tillagar sås.

Lämplig för stora mängder – Eftersom traktörpannor är djupa kan de användas för att tillaga stora mängder mat. Det är med andra ord en perfekt panna för storkok!

Enkel att rengöra – Många traktörpannor har en non-stick-beläggning som gör att maten inte fastnar och som gör den enkel att rengöra. Det kan naturligtvis skilja beroende på material men över lag är traktörpannor väldigt enkla att göra rent efter använding.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA LÖKHACKARE

Vad är bra att tillaga i traktörpannor?

Traktörpannor har ett stort användningsområde  och kan användas för att laga många olika rätter.

Här är några exempel på maträtter som passar lite extra bra att laga i en traktörpanna:

Grytor och stuvningar

Traktörpannor är perfekta för att laga grytor, stuvningar och andra rätter som kräver långsam tillagning på låg värme. En traktörpanna med höga kanter gör också att du kan laga mat i stora mängder.

Kött

Traktörpannor är också utmärkta för att laga kött, som exempelvis biff, lamm eller fläskkarré. De höga kanterna på pannan gör det enklare att fräsa köttet och sedan låta det steka klart på låg värme.

Risotto

Risotto och liknande rätter är en annan rätt som passar bra att tillaga i en traktörpannan eftersom pannan sprider värmen jämnt över riset och gör att det kokar mjukt och jämnt.

Soppor

Traktörpannor är också utmärkta för att laga soppor, särskilt soppor som innehåller grönsaker eller kött. De höga kanterna på pannan gör det enklare att röra runt och mixa ingredienserna. En egenskap som exempelvis stekpannor saknar.

traktröpannor

Hitta den bästa traktörpannan för dig

För att hitta den bästa traktörpannan för sig själv och sin matlagning så är det några saker som är bra att ha i åtanke för att hitta rätt. Utbudet och valmöjligheterna är stora så de gäller att tänka till ordentligt.

Här är några saker att tänka på när man letar traktörpanna:

Material

Traktörpannor tillverkas vanligtvis av rostfritt stål, kolstol eller gjutjärn. Rostfritt stål och kolstål är mer lätthanterliga då de inte väger lika mycket. Traktörpannor i rostfritt stål har också ofta en non stick-beläggning. Gjutjärn ger istället en rustik och härlig känsla och kan leverera fantastiska resultat när man lär sig använda den på rätt sätt.

Storlek

Storleken på traktörpannor kan vara allt från ca 16 cm till 36 cm. Den vanligaste storleken är 28 cm men brukar du göra väldigt mycket mat på samma gång är en större variant att rekommendera. 

Beläggning

Non-stick-beläggningar kan göra stekningen enklare och rengöringen lättare men de kan också slitas ut över tid. Se till att välja en beläggning av hög kvalitet om du nu föredrar pannor som har non stick beläggning.

Handtag

Se till att traktörpannan har ett bekvämt och säkert handtag som är lätt att greppa och inte blir varmt under användning. Ett skönt handtag underlättar väldigt mycket för att på ett bekvämt sätt kunna lyfta och flytta pannan.

Traktörpanna vs stekpanna – vad är skillnanden?

Skillnaden mellan en traktörpanna och en stekpanna ligger främst i formen och kanterna. En traktörpanna har högre kanter och en mer rundad form som gör att den kan rymma mer mat och vätska än en vanlig stekpanna. Traktörpannan används främst för att laga grytor, såser och soppor och för att steka och bräsera större köttbitar som exempelvis rostbiff eller lammstek.

Stekpannan är istället en platt och grund panna som används för att steka mat på hög värme. Stekpannan har oftast en låg kant som gör det enklare att vända och röra om maten. Stekpannan passar perfekt för att steka ägg, bacon, hamburgare, fiskfiléer och mindre köttbitar.

En annan skillnad är att traktörpannan vanligtvis har en tjockare botten än en stekpanna. Detta gör det lättare att fördela värmen jämnt i pannan och förhindrar att maten bränns fast. Å andra sidan är stekpannan oftast lättare och mer lätthanterlig än traktörpannan.

Trakörpannor i olika material

Att välja rätt material tycker vi är A och O för att man verkligen ska gilla att använda sin panna över tid.

Här lite fördelar och nackdelar om olika material:

  • Gjutjärn: Traktörpannor i gjutjärn är mycket hållbara och kan hålla i generationer om de tas om hand på rätt sätt. De kan också fördela värme mycket jämnt vilket är idealiskt för stekning och långsam tillagning. Dock är gjutjärnspannor vanligtvis tunga och kräver lite extra skötsel.
  • Koppar: Traktörpannor i koppar är väldigt snygga och inger en lyxig känsla, men de ligger också ofta lite högre i pris mycket beroende på sin tilltalade design. Men koppar har också utmärkta värmeledningsegenskaper vilket gör dem perfekta för stekning och tillagning av såser. Koppar kan dock vara känsliga för repor och fläckar  och kan kräva speciell rengöring och polering.
  • Rostfritt stål: Traktörpannor i rostfritt stål är mycket hållbara och tål höga temperaturer. De är också enkla att rengöra och kan användas på alla värmekällor, inklusive induktionshällar. Rostfritt stål är dock inte lika effektivt som koppar eller gjutjärn för att fördela värme jämnt. För att motverka detta har många rostfria traktörpannor en ”sandwich” -konstruktion med flera lager material för att öka värmeledningsförmågan.

Stor eller liten traktörpanna för olika användningsområden

Storleken på en traktörpanna kan avgöras beror på vad du planerar att använda den till.

Här är några exempel på användningsområden för både stora och små traktörpannor:

Stor traktörpanna

En stor traktörpanna är perfekt för större portioner eller när du lagar mat till många personer. Du kan använda den för att steka kött, laga grytor eller tillaga större mängder sås eller soppa. Det är också praktiskt om du behöver extra utrymme för att röra runt maten.

Liten traktörpanna

En liten traktörpanna fungerar bra för mindre portioner och för att laga mat för en eller två personer. Du kan använda den för att steka ägg, göra såser eller steka mindre köttbitar som kalkonbröst eller biffar. En mindre traktörpanna är också lättare att hantera och förvaras enkelt i köket.

Det är viktigt att tänka på att storleken på traktörpannan också kan påverka hur väl den fungerar på olika spisar. Om du har en mindre spis kan det vara svårt att hantera en stor traktörpanna, medan en mindre panna kan fungera bättre på en mindre spis osv.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA UGNSFORM

kryddor-kök

Traktörpanna 28 cm – mest populära storleken

Den mest populära traktörpannan är den som mäter 28 cm i diameter. Det är en mycket populär storlek och anses vara den mest mångsidiga traktörpannan. Det är en bra storlek för att tillaga en mängd olika maträtter för en familj eller ett mindre sällskap. En panna på 28 cm är tillräckligt stor för att laga grytor, steka kött och grönsaker, och även för att tillaga mindre mängder såser och soppor. Det är också en lämplig storlek för att passa på de flesta spisar.

Så vill du ha en populär och allsidig traktörpanna kan en panna på 28 cm vara det bästa valet för dig! Det som dock är bra att poängtera är att om du ofta lagar mat för stora sällskap kan det vara värt att investera i en större traktörpanna istället.

Rengöring och underhållning

Om du vill att traktörpannan ska hålla över tid och leverera goda resultat gång på gån gång så är en noggran rengöring och bra underhållning en förutsättning till det.

För att underhålla och rengöra en traktörpanna bör du ta följande steg:

  1. Låt pannan svalna helt efter användning.
  2. Skrapa bort eventuella matrester med en träslev eller en spatel.
  3. Fyll pannan med varmt vatten och låt den stå i några minuter för att mjuka upp matrester och fett.
  4. Tillsätt diskmedel (undvik diskmedel om du har en traktörpanna i gjutjärn) använd en mjuk svamp eller borste för att rengöra pannan noggrant. Undvik att använda stålull eller andra skrubbmedel som kan skada ytan på pannan.
  5. Skölj pannan noggrant med varmt vatten och torka av den med en mjuk trasa eller kökshandduk.
  6. För att undvika rost eller dylikt, torka alltid av pannan noggrant och förvara den på en torr och luftig plats. 

Om pannan har fastbrända matrester eller fläckar kan du försiktigt skrubba dem med en blandning av bakpulver och vatten. Låt blandningen sitta på pannan i några minuter innan du sköljer bort den med varmt vatten och tvål.

Tänk också på att undvika att använda starka rengöringsmedel eller att placera traktörpannan i diskmaskinen eftersom detta kan skada ytan på pannan. 

Mer om några populära varumären

Scanpan

Scanpan är ett danskt företag som specialiserar sig på tillverkning av köksredskap och kokkärl av hög kvalitet. Företaget grundades år 1956 och har sedan dess utvecklat en bred produktportfölj av olika sorters köksredskap och kokkärl.

De använder sig av innovativ teknologi och material som har minimal påverkan på miljön. Till exempel använder de återvunnen aluminium i produktionen av sina kokkärl och stekpannor. De har även utvecklat en miljövänlig beläggning för sina stekpannor som är fri från PFOA och andra skadliga kemikalier.

Företagets produkter är kända för sin höga kvalitet och hållbarhet. De är tillverkade för att hålla länge och tål hög värme och slitage. Scanpan använder sig också av en unik teknik för att skapa en jämn värmefördelning över hela kokkärlets yta vilket gör att maten tillagas jämnt och effektivt.

Utöver kokkärl och stekpannor tillverkar Scanpan också andra köksredskap som knivar, slevar, vispar och andra tillbehör. Dessa produkter är också utformade med högsta kvalitet och hållbarhet i åtanke.

Fiskars

Fiskars  grundades i Finland år 1649 och är känt för sin tillverkning av högkvalitativa verktyg, knivar, trädgårdsredskap, hushållsprodukter och köksprodukter. Företaget är en av de äldsta aktiva företagen i världen och har en lång tradition av att tillverka produkter av högsta kvalitet.

Fiskars köksprodukter är mycket uppskattade på grund av deras höga kvalitet och funktionalitet. Företaget tillverkar allt från knivar och bestick till stekpannor och grytor. En av Fiskars mest kända köksprodukter är deras ikoniska Orange-handtagssax, som är välkänd för sin kvalitet och prestanda.

Fiskars köksprodukter är designade med fokus på ergonomi och funktionalitet, vilket gör att de är lätta att använda och hantera. Produkterna är tillverkade av högkvalitativa material, vilket gör att de tål hög värme och slitage. 

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en traktörpanna?

Priset på traktörpannor varierar beroende på storlek, material och märke. Generellt sett kan du hitta en traktörpanna för mellan 500 kr och 3000 kr. En gjutjärnspanna kan vara billigare medan en kopparpanna eller en panna med flera lager av material kan vara dyrare.