Bästa Traktörpannan 2024: 4 Traktörpannor (Bäst i Test)

Vilken traktörpanna är bäst i test? Vilken är den snyggaste traktörpannan och vad är bra att tänka på när man letar traktörpannor? Vi går igenom det och mycket mer! Här hittar du de 4 bästa traktörpannorna just nu i rostfritt stål, gjutjärn och koppar.

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 bra traktörpannor

Traktörpannor – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Traktörpanna med lock 28 cm från Scanpan

trakörpanna-1

Här är förmodligen den bästa traktörpannan på marknaden just nu! Så är det iallafall om du frågar oss. Den här läckra traktörpannan från populära Scanpan har allt man kan önska av en traktörpanna. Snygg design, bra funktionalitet, ett skönt handtag och ett tillhörande glaslock. 

Pannan tillhör serien CTX som blivit prisbelönt flera gånger om.

Traktörpannan är på 28 cm och är tillverkad i fem lager där varje lager har en egen funktion. Bland dem stål för hållbarhet och induktionskompatibilitet och en aluminiumkärna med utmärkt värmefördelning.

Den är ugnssäker upp till 260 grader och har en smart non stick-beläggning som gör att maten inte bränner fast.

2. Traktörpanna i gjutjärn från Skeppshult

trakörpanna-3

Här har du en panna som med rätt skötsel kan bli en vän för livet. Traktörpannan i gjutjärn från svenska Skeppshult är en riktig klassiker och en solklar favorit vad gäller gjutjärnspannor. Den rustika och rejäla pannan tillsammans med det dekorativa trähandtaget ger pannan mycket karaktär.

Traktörpannor i gjutjärn blir bara bättre och bättre ju mer de används så länge man tar hand om dem på rätt sätt. Skulle den naturliga non stick-beläggningen motförmodan ta skada går den att återställa med en ny inbränning.

Pannan är 28 cm och går att använda på alla olika värmekällor, inklusive induktion.

Alla Skeppshults produkter tillverkas med 25 års gjutjärnsgaranti.

3. Snygg traktörpanna med kopparbeläggning

trakörpanna-2

Superfin traktörpanna i rostfritt stål med en läcker kopparbeläggning på utsidan som gör att pannan mer än gärna får stå framme även när den inte används. Pannan är från Scanpan och tillhör serien Maitre D’.

Storleken är på 26 cm och eftersom pannan är tillverkad i rostfritt stål klarar den alla värmekällor. Den går även att använda i ugn upp till 260 grader.

 

4. Fiskars All Steel Traktörpanna

trakörpanna-4

Fiskars All Steel Traktörpanna är en allround panna som passar vid alla tillfällen. Tillverkad i återvunnet rostfritt stål och ett lock som gör att det även går att sautera i pannan gör att denna traktörpanna både är miljövänlig och mångsidig. Fiskars är kända för sina  innovativa processer och metoder och det här är inget undantag.

Pannan är på 26 cm i diameter och handtaget är tillverkat i rostfritt stål. Den kan användas i ung upp till 270 grader. 

Varför använda traktörpanna?

Traktörpannor är mångsidiga och har flera goda egenskaper som gör att matlagningen underlättar en hel del. Vi tycker traktörpannor är alldeles för underskattade och det är många gånger en panna som faktiskt är mer användbar än stekpannan. Här är några anledningar till att använda traktörpannor:

Jämn stekning – Traktörpannans höga, raka kanter gör att det blir en bra värmefördelning samtidigt som kanterna hjälper till att hålla maten i pannan och förhindra spill.

Mångsidighet – Traktörpannor kan användas för att steka allt från kött, fisk till grönsaker och även tillaga såser och soppor. Som sagt är det återigen kanterna som är den stora fördelen här, framför allt när du tillagar sås.

Lämplig för stora mängder – Eftersom traktörpannor är djupa kan de användas för att tillaga stora mängder mat. Det är med andra ord en perfekt panna för storkok!

Enkel att rengöra – Många traktörpannor har en non-stick-beläggning som gör att maten inte fastnar och som gör den enkel att rengöra. Det kan naturligtvis skilja beroende på material men över lag är traktörpannor väldigt enkla att göra rent efter använding.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA LÖKHACKARE

traktröpannor

Hitta den bästa traktörpannan för dig

För att hitta den bästa traktörpannan för sig själv och sin matlagning så är det några saker som är bra att ha i åtanke för att hitta rätt. Utbudet och valmöjligheterna är stora så de gäller att tänka till ordentligt.

Här är några saker att tänka på när man letar traktörpanna:

Material

Traktörpannor tillverkas vanligtvis av rostfritt stål, kolstol eller gjutjärn. Rostfritt stål och kolstål är mer lätthanterliga då de inte väger lika mycket. Traktörpannor i rostfritt stål har också ofta en non stick-beläggning. Gjutjärn ger istället en rustik och härlig känsla och kan leverera fantastiska resultat när man lär sig använda den på rätt sätt.

Storlek

Storleken på traktörpannor kan vara allt från ca 16 cm till 36 cm. Den vanligaste storleken är 28 cm men brukar du göra väldigt mycket mat på samma gång är en större variant att rekommendera. 

Beläggning

Non-stick-beläggningar kan göra stekningen enklare och rengöringen lättare men de kan också slitas ut över tid. Se till att välja en beläggning av hög kvalitet om du nu föredrar pannor som har non stick beläggning.

Handtag

Se till att traktörpannan har ett bekvämt och säkert handtag som är lätt att greppa och inte blir varmt under användning. Ett skönt handtag underlättar väldigt mycket för att på ett bekvämt sätt kunna lyfta och flytta pannan.

Traktörpanna vs stekpanna – vad är skillnanden?

Skillnaden mellan en traktörpanna och en stekpanna ligger främst i formen och kanterna. En traktörpanna har högre kanter och en mer rundad form som gör att den kan rymma mer mat och vätska än en vanlig stekpanna. Traktörpannan används främst för att laga grytor, såser och soppor och för att steka och bräsera större köttbitar som exempelvis rostbiff eller lammstek.

Stekpannan är istället en platt och grund panna som används för att steka mat på hög värme. Stekpannan har oftast en låg kant som gör det enklare att vända och röra om maten. Stekpannan passar perfekt för att steka ägg, bacon, hamburgare, fiskfiléer och mindre köttbitar.

En annan skillnad är att traktörpannan vanligtvis har en tjockare botten än en stekpanna. Detta gör det lättare att fördela värmen jämnt i pannan och förhindrar att maten bränns fast. Å andra sidan är stekpannan oftast lättare och mer lätthanterlig än traktörpannan.

Trakörpannor i olika material

Att välja rätt material tycker vi är A och O för att man verkligen ska gilla att använda sin panna över tid.

Här lite fördelar och nackdelar om olika material:

  • Gjutjärn: Traktörpannor i gjutjärn är mycket hållbara och kan hålla i generationer om de tas om hand på rätt sätt. De kan också fördela värme mycket jämnt vilket är idealiskt för stekning och långsam tillagning. Dock är gjutjärnspannor vanligtvis tunga och kräver lite extra skötsel.
  • Koppar: Traktörpannor i koppar är väldigt snygga och inger en lyxig känsla, men de ligger också ofta lite högre i pris mycket beroende på sin tilltalade design. Men koppar har också utmärkta värmeledningsegenskaper vilket gör dem perfekta för stekning och tillagning av såser. Koppar kan dock vara känsliga för repor och fläckar  och kan kräva speciell rengöring och polering.
  • Rostfritt stål: Traktörpannor i rostfritt stål är mycket hållbara och tål höga temperaturer. De är också enkla att rengöra och kan användas på alla värmekällor, inklusive induktionshällar. Rostfritt stål är dock inte lika effektivt som koppar eller gjutjärn för att fördela värme jämnt. För att motverka detta har många rostfria traktörpannor en ”sandwich” -konstruktion med flera lager material för att öka värmeledningsförmågan.

Stor eller liten traktörpanna för olika användningsområden

Storleken på en traktörpanna kan avgöras beror på vad du planerar att använda den till.

Här är några exempel på användningsområden för både stora och små traktörpannor:

Stor traktörpanna

En stor traktörpanna är perfekt för större portioner eller när du lagar mat till många personer. Du kan använda den för att steka kött, laga grytor eller tillaga större mängder sås eller soppa. Det är också praktiskt om du behöver extra utrymme för att röra runt maten.

Liten traktörpanna

En liten traktörpanna fungerar bra för mindre portioner och för att laga mat för en eller två personer. Du kan använda den för att steka ägg, göra såser eller steka mindre köttbitar som kalkonbröst eller biffar. En mindre traktörpanna är också lättare att hantera och förvaras enkelt i köket.

Det är viktigt att tänka på att storleken på traktörpannan också kan påverka hur väl den fungerar på olika spisar. Om du har en mindre spis kan det vara svårt att hantera en stor traktörpanna, medan en mindre panna kan fungera bättre på en mindre spis osv.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA UGNSFORM

kryddor-kök

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en traktörpanna?

Priset på traktörpannor varierar beroende på storlek, material och märke. Generellt sett kan du hitta en traktörpanna för mellan 500 kr och 3000 kr. En gjutjärnspanna kan vara billigare medan en kopparpanna eller en panna med flera lager av material kan vara dyrare.