12 Snygga Espressomuggar Med Fat

Är du på jakt efter espressomuggar på fat har du hittat rätt. Här har vi samlat dom finaste espressomuggarna med tillhörande fat som garanterat kommer ta fikastunden till nästa nivå! Du hittar både enskilda muggar men även kit där fyra espressomuggar eller fler ingår.

Kaffemuggarna här nedan är i olika storlek, design och prisklass. Vi har försökt hittat något för alla som ska förhöja njutningen av espresson lite extra! 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Varför espressomuggar med fat?

Espressomuggar med fat är en vanlig syn i kaféer och restauranger men det är också något som med fördel kan användas även på hemmaplan. Det finns flera anledningar till att ha sina espressomuggar på fat. Här är några fördelar.

För det första är servering av espresso med en mugg och fat en del av den italienska kulturen och traditionen. Enligt den italienska kaffekulturen ska espresson serveras i en liten mugg som har en vikt på runt 60-90 gram och som helst är placerad på ett fat. Detta traditionella sätt att servera espresso är således en del av kulturen och är ofta associerat med en hög kvalitet på kaffet.

För det andra kan en mugg och fat hjälpa till att hålla kaffet varmt längre. Ett fat fungerar som en isolator mellan muggen och ytan som den står på, vilket förhindrar att värmen förloras till ytan. Dessutom kan fatet fungera som en plats att ställa en sked eller sockerbitar vilket gör det mer praktiskt för kunder att dricka sin espresso.

För det tredje ger servering av espresso med mugg och fat en mer elegant och trevlig känsla. Denna presentabla stil kan hjälpa till att höja upplevelsen och förhöja njutningen av kaffet.

12 ESPRESSOMUGGAR MED FAT

Kännetecken för espressomuggar

Vad kännetecknar egentligen espressomuggar förutom att de är små muggar som är utformade specifikt för att servera just espresso i? Här är några vanliga kännetecken för espressomuggen.

Storlek
Espressomuggar är mycket mindre än vanliga kaffemuggar och rymmer vanligtvis bara en eller två uns (ca 30-60 ml) åt gången.

Form
Espressomuggar är vanligtvis cylindriska eller koniska i formen och har en liten öppning på toppen för att dricka kaffet.

Tillbehör
Espressomuggar är vanligtvis också försedda med tillbehör som fat och skedar. Fatet fungerar som en plats att ställa muggen på och skeden används för att röra om i kaffet eller lägga till socker.

LÄS OCKSÅ: TERMOSMUGGAR BÄST I TEST

Espressomuggar i glas, porslin och andra material

Espressomuggar finns i en rad olika material och varje material som har sina egna fördelar och nackdelar. Espressomuggar i glas och porslin är de vanligaste varianterna, men det är inte allt som finns att välja på.

Glas

Espressomuggar i glas är vanligtvis tunnare och lättare än muggar i andra material. Eftersom de är transparenta kan man se kaffet och dess skum på toppen vilket är snyggt och ökar aptiten. Dessutom kan glasmuggar lätt diskas i diskmaskin och är lätta att rengöra.

Porslin

Espressomuggar i porslin är de vanligaste muggarna som används på kaféer och restauranger. Porslin är robust och tåligt så det är lätt att hantera höga temperaturer och bibehålla kaffets värme. 

Keramik

Espressomuggar i keramik är något mer varierande än porslin eftersom det finns flera sorters keramikmaterial att välja mellan. Det kan vara mer poröst än porslin vilket gör dem mindre tåliga och mer känsliga för sprickor. Men keramiska muggar kan också ha en unik glasyr eller struktur som kan göra dem mer visuellt tilltalande!

Metall

Espressomuggar i metall, vanligtvis i rostfritt stål, är robusta och tåliga och behåller kaffets värme längre än muggar i andra material. Metallmuggar är också lätta att rengöra och tåliga nog att tåla fall och stötar.

espressmugg-1

Espressomuggar på fat för en finare dukning

Många anser att en espressomugg på fat ger en mer sofistikerad och elegant känsla till dukningen än muggar utan fat. Fatet kan i vissa fall bidra till en mer komplett kaffedrickarupplevelse. Faten skyddar också bordsytan från värmen från muggen och ger en plats att placera tillbehör såsom skedar eller sockerskålar. Med hjälp av faten och muggen kan du också matcha dukningens övriga färger och design för att få till den där magiska fikadukningen som ofta syns på finare kafeér! 

Vi tycker att fatet till espressomuggen bidrar med en helhet som ger dukningen en extra nivå!

LÄS ÄVEN: 16 SNYGGA KAFFEBURKAR

Bra att tänka på när du köper espressomuggar på fat

När du köper espressomuggar på fat finns det några saker som är bra att tänka på för att det ska bli ett så bra köp som möjligt. Här är några av våra bästa tips när det kommer till espressomuggar på fat.

Material

Espressomuggar på fat kan vara gjorda av olika material som exempelvis porslin, keramik och glas. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar så välj det material som passar dig bäst. Materialt 

Design

Det finns en hel del olika design på espressomuggar både vad gäller färg, motiv, form och storlek, Snygga espressomuggar finns det massor av så ett tips är att inte bara ta första bästa muggar utan gör din research ordentligt. 

Hållbarhet

Se till att muggarna och faten är hållbara och lätta att rengöra. Tänk också på om de tål höga temperaturer om du tänker använda dem i diskmaskinen eller mikrovågsugnen.

Pris

Priset på espressomuggar på fat kan variera beroende på material, design och kvalitet. Fundera på hur mycket du vill spendera och vad du får för pengarna. Betyg och recensioner är ett bra tips för att se vad tidigare köpare tycker och om muggarna lever upp till förväntningarna.

LÄS OCKSÅ: KAFFEBRYGGARE BÄST I TEST

Rengöring och underhåll

Att rengöra och underhålla sina  espressomuggar är viktigt för att bibehålla smaken och kvaliteten på din espresso.

Här är några enkla steg att följa bästa rengöring och underhållning:

1. Töm ut eventuellt kvarvarande espresso eller mjölk i muggen.

2. Skölj muggen med varmt vatten för att ta bort eventuella rester av kaffe eller mjölk.

3. Om det finns fläckar eller färgrester på muggen, fukta en mjuk trasa med lite diskmedel och gnid försiktigt på fläcken tills den försvinner.

4. Skölj muggen väl med varmt vatten och torka av den med en ren handduk eller pappershandduk.

5. För att undvika att muggen får en obehaglig lukt eller smak kan du också rengöra den med en blandning av vatten och bakpulver. Blanda en tesked bakpulver i en kopp varmt vatten och häll blandningen i muggen. Låt det stå i några minuter och skölj sedan muggen väl med varmt vatten.

6. Om muggen fortfarande har en lukt eller smak kan du också rengöra den med en blandning av vatten och ättika. Blanda lika delar vatten och ättika och låt muggen suga i blandningen i ca 30 minuter. Skölj sedan muggen väl med varmt vatten och torka av den med en ren handduk eller pappershandduk.

Kul present till kaffeälskare

Espressomuggar på fat kan vara en fantastisk present till en kaffeälskare! Espressomuggar är inte bara praktiska, de kan också vara mycket snygga och stilrena och kan hjälpa till att förhöja kaffeupplevelsen väldigt mycket.

Det finns många olika typer av espressomuggar tillgängliga, från klassiska och enkla modeller till mer dekorativa och konstnärliga. Du kan välja en stil som passar din väns personliga smak och stil såklart.

En annan rolig idé är att skapa en ”kaffeupplevelse” presentkorg som inkluderar en uppsättning espressomuggar (med eller utan fat) några olika sorters kaffe, ett kaffemått och kanske även några kaffepraliner eller kakor. Detta kan göra en unik och minnesvärd present som en kaffeälskare kommer att uppskatta och använda under lång tid framöver!

 

LÄS OCKSÅ: 4 SNYGGA PERKOLATORER

espressmugg-2

Övriga frågor och svar

Hur mycket rymmer en espressomugg?

En standard espressomugg rymmer vanligtvis mellan 60 och 90 ml.  Detta kan variera beroende på muggens storlek och form. Vissa espressomuggar är mindre och rymmer bara 30-50 ml, medan andra kan vara större och rymma upp till 120 ml.

Det är viktigt att notera att mängden espresso som serveras vanligtvis är 30-40 ml, så en vanlig espressomugg rymmer tillräckligt med utrymme för en enkel servering av espresso. Det är också värt att notera att mängden mjölk eller vatten som läggs till espresso för att skapa olika drycker som cappuccino eller latte kan variera så muggens kapacitet kan också användas för att rymma dessa tillbehör.

Generellt sett är espressomuggar avsedda för en enkel servering av espresso så de är med andra ord relativt små i storlek.

Vad kostar espressomuggar på fat?

Priset på espressomuggar på fat kan variera beroende på muggens kvalitet, material, design och var du köper dem ifrån. Här är några riktpriser för espressomuggar på fat:

  • En enkel espressomugg på fat kan kosta runt 50-100 kr.
  • Espressomuggar på fat av högre kvalitet och med mer detaljerad design kan kosta mellan 100-300 kr per mugg.
  • Kvalitetsmärken, som till exempel Illy, kan erbjuda espressomuggar på fat som kostar upp till 500 kr eller mer.

Det finns också andra faktorer som kan påverka priset, till exempel om muggarna är handgjorda eller om de säljs som en del av en set med andra kaffetillbehör.