6 fina fågelbad på fot och pinne

Inlägget innehåller annonslänkar.

Fågelbad på fot och pinne är lika mycket en vacker trädgårdsdekoration som ett uppskattat bad av fåglarna. Här kan fåglarna svalka sig under de varma månaderna samtidigt som de spanar ut över trädgården. De flesta fågelbad går även att använda som fågelmatare vilket är perfekt under höst och vinter.

Vi visar här 6 fina fågelbad på fot som kommer ge trädgården ett ordentligt lyft och samtidigt bli en naturlig samlingsplats för fåglarna i trädgården.

Vad är ett fågelbad?

Ett fågelbad är en liten konstgjord damm som småfåglar kan bada eller dricka vatten från. I fågelbadet samlas regnvatten som fåglarna kan svalka sig i under varmare perioder. Fågelbad är inte bara till för fåglar utan det är även en fin trädgårdsdekoration att ha i trädgården. 

Fågelbad finns i flera olika storlekar och utseenden och kan vara allt från enkla vattenkärl till handgjorda konstverk. 

Det finns fågelbad som placeras direkt på marken eller exempelvis en sten. Men det finns också fågelbad som är tillverkade på fot eller pinne.

6 snygga fågelbad på fot och pinne

äggkopp-djurmotiv

Ett riktigt snyggt och lyxigt fågelbad/fågelbord som kommer göra varenda liten fågel i närheten väldigt glad! Perfekt att använda som fågelbad på våren och sommaren för att sedan byta ut vattnet mot lite goda fågelfrön under höst och vinter. Dessutom fungerar den som en fin trädgårdsdekoration också. 

äggkopp-djurmotiv

Stiligt fågelbad på pinne som även går att använda som fågelmatare om så önskas. Med en höjd på 60 centimeter kan fåglarna spana ut över trädgården samtidigt som dom tar ett svalkande dopp. 

äggkopp-djurmotiv

Ett fint fågelbad i rost som blivit allt mer trendigt de senaste åren vad gäller trädgårdsdekorationer. Rostfärgad trädgårdsdekoration ger ett naturligt och jordnära intryck vilket passar väldigt bra i de flesta trädgårdar.

äggkopp-djurmotiv

Ett vackert fågelbad på fot i blå keramik som kommer ge trädgården ett extra lyft i sommar. Här kan hela fågelfamiljen samlas och ta ett skönt bad när solen steker som mest.

äggkopp-djurmotiv

Stabilt fågelbad i snygg gjutjärn som bara kommer bli finare med åren. Det här lika mycket ett skönt fågelbad för fåglarna som en fin trädgårdsdekoration för dig. 

äggkopp-djurmotiv

Dekorativt fågelbord som är enkelt att placera vart som helst tack vare den medföljande pinnen. Här sitter det redan en fågel spanar men räkna med att fler fåglar kommer göra sällskap så fort fågelbadet blivit installerat.

Varför ska man ha ett fågelbad på fot?

Fågelbad på fot eller pinne tycker vi helt klart är det bästa alternativet vad gäller olika fågelbad. När fågelbadet kommer upp en bit på höjden blir det dels lättare för fåglarna att hitta dit men det blir också en finare trädgårdsdekoration att ta del av. 

Att öka på djurlivet i trädgården med lite kvittrande småfåglar gör att trädgården både blir mysigare och känns mer levande. Ett fågelbad på fot har just den förmågan, att locka till sig de skönsjungande fåglarna. Här kan de tvätta sig och dricka i solskenet medans du pysslar med annat i trädgården. 

Fågelbad på fot eller pinne blir att kännas mer rejäla än de som placeras direkt på marken. Det är också bra om du har små barn som springer runt och leker i trädgården. Kommer fågelbadet upp en bit från marken finns det ingen risk att dom springer över det, halkar och slår sig.

LÄS OCKSÅ: 12 SNYGGA STRANDSTOLAR

Olika typer av fågelbad

Även om vi i det här inlägget valt att fokusera främst på fågelbad på fot eller pinne så finns det flera andra alternativ av fågelbad som kan vara bra att känna till. Vi kikar lite närmare på det olika varianterna här.

Fågelbad på fot/pinne

Det bästa fågelbadet enligt oss är fågelbadet på fot eller pinne. Då kommer själva badet upp en bit från marken och fåglarna ser bra vad som rör sig runt i kring dom vilket är säkerhet i sig. Dessutom blir det en snygg inredningsdetalj i trädgården. 

Ett fågelbad på fot kan placeras överallt där det är en plan yta. På gräsmattan, uteplatsen eller grusgången exempelvis. Fågelbad på pinne kräver ett underlag där pinnen går att trycka ner en bit i marken för att den ska hålla sig stabil.

Markplacerat fågelbad

Det markplacerade fågelbadet lägger man direkt på marken vilket inte kräver någon installation överhuvudtaget. Det kan passa bra i utkanten av trädgårdslandet eller på altanen. De markplacerade fågelbaden är ofta designade som ett fint löv eller en härlig snäcka.

Hängande fågelbad

Hängande fågelbad är tillverkade så de går att hänga i exempelvis träd, stuprör eller på en krok från väggen. Hängande fågelbad hänger fritt i luften, ofta från kedjor eller rep. De hängande fågelbaden är oftast så pass tunga att de inte påverkas särskilt mycket om det blåser ut. Fördelen med dessa fågelbad är att rovdjur inte kommer åt fåglarna så dom kan sitta där i lugn och ro. 

Fågelbad med fontänfunktion

Ett fågelbad som verkligen ger trädgården extra lyx är de med fontänfunktion. Du kan ligga och vila i solen samtidigt som du hör vattenskvalp och fågelkvitter en liten bit bort. Mysigt! Fontänen brukar vara el- eller soldriven så den kan behöva placeras i närheten av ett vägguttag.

fågel-badar

Köpguide – bra att tänka på

Oavsett om du planerar att köpa ett fågelbad på pinne eller fot eller om du tänkt göra en alldeles egen variant så finns det några saker som är bra att tänka på så badet blir så uppskattat och bra som möjligt. 

Djup 

Djupet på ett fågelbad är faktiskt väldigt avgörande om fåglarna kommer använda badet eller inte. Ett för djupt fågelbad kommer förmodligen nonchaleras, dessutom kan det vara väldigt farligt. Småfåglar är inte särskilt bra simmare vilket gör att om det är för djup kan dom drunkna. Ett rekommenderat djup är mellan 2,5 cm – 5 cm. 

Djupet kan du även anpassa efter den fågelart du har i trädgården. Har du inte de allra minsta fåglarna där kan du hålla dig i det övre intervallet. Det är skönt för din del att inte behöva fylla på badet hela tiden också. Men håll lite extra koll i början så fåglarna verkligen kan flyga iväg när dom känner för det. 

Material 

Vikten av att välja rätt material handlar främst om två saker. Om du tänkt använda fågelbadet året om och vilket typ av material du vill dekorera trädgården med. 

För att fågelbadet ska klara av den kalla vintern gäller det att det är tillverkat i ett material som tål kyla bra, annars kan det spricka. Flera fågelbad är tillverkade i rejäla material som betong eller sten vilket är två material som absolut kan användas året om. 

Och visst påverkar materialet utseendet på fågelbadet vilket i sin tur påverkar helheten av din trädgård. Är du en riktig trädgårdsmänniska som älskar dekorera och fixa i trädgården så se till att även fågelbadet matchar bra med övrig trädgårdsdekorationn. 

Storlek

Har du koll på vilka fåglar som brukar röra sig i din trädgård är det bra att anpassa fågelbadet därefter. Ju mindre fåglar, ju mindre fågelbad och vice versa. Ett stort fågelbad för små fåglar kan ge motsatt effekt då storleken gör att det kan locka till sig större fågelarter om dom skulle få syn på badet och jaga iväg de mindre arterna som det faktiskt var tänkt till från början. 

Rengöring och skötselråd

För att fåglarna ska trivas i sitt nya bad gäller det att man rengör och håller det rent och fräscht med jämna mellanrum. Under de varmaste perioderna och när du märker att fåglarna använder det som mest behövs det rengöras ungefär var tredje dag.

Torka av fågelbadet både på insidan och utansidan och fyll på med nytt fräscht vatten. Det kommer fåglarna uppskatta och förhoppningsvis bjuda tillbaka på fin fågelsång.

Om du har ett fågelbad som enbart ska användas under vår, sommar och höst kan du göra en ordentlig rengöring när du ställer in fågelbadet för vintervila. Då kommer det vara redo att användas så fort våren kommer – dessutom kommer det hålla bättre under flera säsonger.

LÄS OCKSÅ: SEKATÖR BÄST I TEST

Vart ska fågelbadet placeras?

När det kommer till placering av fågelbadet på fot eller pinne finns det några saker som bör tänka på – både för dig själv och fåglarna. 

För fåglarnas del är säkerheten det viktigaste att tänka på när du bestämmer plast för fågelbadet. Det ska inte placeras för nära buskar och träd så att andra djur, exempelvis katter, kan smyga sin närmare, gömma sig i busken och sedan anfalla fåglarna i badet. 

Det är inte heller bra att placera fågelbadet på pinne eller fot för nära ett fönster. Det kan komma upp i jämnhöjd med fönstret och fåglar har ibland svårt att se fönster vilket kan leda till att de flyger rakt in i fönstret och skadar sig. 

Placera istället fågelbadet på fot i närheten av en större sten eller ett staket om du har möjlighet till det. Även lite öppnare ytor fungerar bra. Det kanske inte optimalt att ställa mitt på gräsmattan. Men några meter från husknuten funkar alldeles utmärkt. Då finns hustaket när till hands om fåglarna skulle behöva fly av någon anledning. 

För din egen del är det framför allt rengöringen och det dekórativa som du bör tänka på. Att ställa ett fågelbad under ett träd kan exempelvis kräva lite extra rengöring. Löv som faller, pollen osv. gör att fågelbadet behöver tas om hand om lite extra så fåglarna har ett rent och fräscht bad att ta till när dom kommer på besök. 

Sen är det ju naturligtvis bra om fågelbadet passar med övrig trädgårdsdekoration och blir en naturlig del av trädgårdsinredningen. Att placera ett fågelbad på pinne mitt på trädgården rakt upp och ner kommer se lite fånigt ut. Försök hitta en bra plats som passar både dig och fåglarna.

Fina fågelbad på fot förgyller trädgården

Avslutningsvis måste vi bara nämna det vackra med fågelbad och då främst fågelbad på fot eller pinne. Det är inte bara en uppskattad sak för fåglarna utan även något som förgyller trädgården lite extra. Fågelbadet på fot får trädgården att kännas mer ombonad och omhändertagande. 

Fågelbad kan till viss del även ses som vacker trädgårdskonst. Så även när det inte används av fåglarna bidrar det till det estetiska i trädgården. Och när väl fåglarna är där och dricker eller badar, ja, då blir det rörelse och ger trädgården mer liv. 

Kanske är det så att du har mycket fågelliv i trädgården just nu men vill att de ska hålla sig lite längre ifrån altanen eller uteplatsen. Isåfall är ett tips att placera ett fågelbad en bit bort och precis bredvid sätter du även upp en fågelmatare med lite goda frön. Då får fåglarna en alldeles lite egen del i trädgården att hänga i samtidigt som du får ha dina nybakade bullar i fred.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar ett fågelbad?

Priset på ett fågelbad beror mycket på storlek, funktion och design. Det finns enkla och billiga fågelbad för runt 200 kr, men också mer exklusiva varianter som kostar kring 2000 kr. 

Går fågelbadet använda året om?

Ja, fågelbad i rätt material går att använda året om. Vill du ha ditt fågelbad framme året om så se till att skaffa det i ett material som tål kyla. Vissa material spricker lätt när det blir för kallt men exempelvis betong och sten är slittåliga material som klarar vintern bra. 

Vilket är det bästa fågelbadet?

Vilket fågelbad som är bäst är så klart högst individuellt. Vissa gillar de hängande fågelbaden medans andra föredrar de mer diskreta som placeras direkt på marken. Vi tycker att det bästa fågelbadet är de på fot eller pinne eftersom det är lätta att placera, är synliga och samtidigt gör så att fåglarna kommer upp en bit från marken.