Bästa Strandstol 2024: 12 Brassestolar (Bäst i Test)

Här visar vi 12 bäst i test-strandstolar som kommer förgylla sommaren och alla strandbesök i år. Strand- och brassestolar ska vara hopfällbara om du frågar oss. Det är en stol som ska vara lätt att ta med sig på utflykten och ska ta minimal med plats när den inte används. Här hittar du flera hopfällbara brassestolar och strandstolar som även kan göras om till ryggsäck.

Strandstolarna här nedan är i olika storlekar, design och prisklasser. Tänk på att de flesta stolar finns i flera olika färger så hittar du inte din favoritfärg här nedan så är det mycket möjligt den finns på återförsäljarens hemsida.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en strandstol?

En strandstol, eller brassestol som det också kallas, är en sommarmöbel som är perfekt att ha på stranden eller vid poolen för att kunna sitta eller ligga och sola i. Stolen gör att man kommer upp en bit från marken vilket gör att man inte behöver bli sanding samt att man får bättre utsikt badstranden. 

Strandstolar är ofta tillverkade i ett lätt material som exempelvis aluminium för att de ska vara enkla att flytta och bära med sig. 

Det finns hopfällbara strandstolar som är väldigt vanligt och sådana strandstolar är praktiska av flera anledningar. Dels är dem enkla att bära med sig, dels tar de liten plats och är lätta att förvara när de inte används.

Strandstolar finns i en mängd olika storlekar, färger, design, prisklasser och med olika funktioner. Hopfällbara strandstolar, strandstolar med ryggsäck eller burkhållare, fotpall, olika typer av liggposition och så vidare. 

Det finns brassestolar för alla behov och tillfällen med andra ord.

Strandstolar bäst i test

Solstolar - Strandstolar - Däckstolar

Strandstol - Ryggsäck

Strandstolar som kan göras om till ryggsäck när de inte används är ett otroligt praktiskt val för dig som tycker om att promenera till badstranden eller vara ute och vandra. 

Med en smart konstruktion fälls stolen bara ihop och hängs på ryggen för att tas med på nya äventyr. Den smarta konstruktionen ser även till så strandstol-ryggsäcken kan fungera som förvaring åt picknickfilten eller badbollen. 

Strandstol-ryggsäck är en bra stol för dig som vill ta en promenad till parken eller ska iväg på barnens fotbollsmatch. Genom att hänga stolen på ryggen och frigöra händerna kan du konka både på kylboxen och picknickkorgen också samtidigt som du får med dig strandstolen. 

Strandstolar som kan användas som ryggsäck har massor av fördelar och de är varken mer obekväma eller har sämre konstruktion än andra strandstolar. Att välja en strandstol-ryggsäck är med andra ord ett mycket bra val och något du knappast kommer ångra.

Fördelar med strandstolar

Det finns en hel del fördelar med strandstolar och brassestolar jämfört med exempelvis solstolar och solsängar som brukar vara större och tyngre men det finns också fördelar gentemot filtar och handdukar som också är vanligt att använda på badstränder.

Här är några av fördelarna med att använda en strandstol:

Lätta att bära med sig 

Stolar för stranden är till för att transportera fram och tillbaka så självklart är nästan alla strandstolar lätta att bära med sig. De hopfällbara strandstolarna, som många kallar brassestol, är en riktig klassiker som ofta syns på badstranden. 

Sitt och liggfunktion

Att kunna välja om man vill sitta eller ligga är en annan stor fördel med brassestolar. Dessutom kommer man upp en bit från sanden vilket för att man slipper bli alldeles sandig direkt efter badet. 

Slittåliga 

Är en stol tillverkad för mycket transport och “slit och släng” så är den också slittålig. Brassestolen håller år in och år ut om man inte är för vårdslös så det är en investering som förhoppningsvis håller under flera år. 

Bekväma 

Att luta sig tillbaka i en strandstol i eftermiddagssolen är inte direkt oskönt. Att dessutom kunna reglera lutningen på ryggstödet precis som man vill gör inte stolen mer obekväm. Det är med andra ord en väldigt bekväm stol som man helt klart kan ta en tupplur i.

Stort användningsområde 

Strandstolar har ett stort användningsområde och förutom att användas på stranden är det en stol perfekt att ha med sig på campingen eller till fotbollsmatchen.

LÄS OCKSÅ: BILLIGA UTEMÖBLER 

strandstol-sol

Så hittar du den bästa strandstolen

När du är på jakt efter den bästa strandstolen så finns det några saker som är bra att tänka på för att verkligen hitta rätt. Vissa saker är självklara, andra inte. Här är i alla fall några tips på vad som är bra att ha i åtanke.

Storlek

Vilken storlek det är på strandstolen kan också avgöra bekvämligheten. Strandstolar som är extra höga är i regel de som flest uppskattar. Samtidigt kan storleken göra att stolen blir mer otymplig att ta med sig på utflykten. Det finns både små och stora strandstolar. Vad som är bäst är en smaksak. Men den lilla strandstolen är mer praktisk samtidigt som den stora strandstolen är mer bekväm.

Funktioner

Funktioner och finesser så som mugghållare, fotpall och nackstöd är viktigt för många för att få den bästa upplevelsen av stolen. Andra är inte alls lika imponerade av dessa extra bekvämligheter men hur som helst så är det bra att veta om att det finns strandstolar med dessa extra bekvämligheter.

Vikt

Har du tänkt bära stolen mycket fram och tillbaka så är vikten väldigt viktig att tänka på. Du vill inte ha en tung solstol om den ska bäras mycket fram och tillbaka från badstranden. Det finns tyngre solstolar som passar bra vid exempelvis sommarstugan där stolen är mer stationerad, annars är de lättare strandstolarna att rekommendera.

Hoppfällbar/Ryggsäck

Hopfällbara strandstolar och/eller strandstolar som kan vikas ihop till en ryggsäck när de inte används är två superbra varianter som vi verkligen vill tipsa om. Det gör transport och förvaring mycket lättare när stolen tar liten plats.

LÄS OCKSÅ: 5 BÄSTA HÄNGMATTOR MED STATIV

strandstol-2

Bästa brassestolen för livsnjutare

Vilken är då den bästa strandstolen 2024 för alla livsnjutare där ute? Svår fråga eftersom vi uppskattar olika saker. Men det finns några funktioner som helt klart bör finnas för att stolen ska hamna under kategorin “bästa strandstolen” tycker vi.

Några grundläggande saker:  

  • Hopfällbar
  • Justerbart ryggstöd
  • Bekväm
  • Stabil
  • Armstöd

Extra bekvämligheter:

  • Extra hög
  • Nackstöd
  • Fotpall
  • Mugghållare

Det finns en strandstol som uppfyller alla dessa delar och det är Roxy Strandstol från Fritab som vi tycker är den bästa strandstolen just nu.

Några fler funktioner som stolen har är tidnings/data, förvaringsfack och kan göras om till en ryggsäck för att enklare kunna flyttas. 

Roxy Strandstol från Fritab är sommarens bästa strandstolen och har alla bekvämligheter man kan önska sig. Eftersom stolen endast används ett par månader om året så kommer det vara sommarens favoritstol under många år framöver!

bästa-strandstol

Roxy Strandstol från FRITAB

Användbar till mer än stranden

Som vi tidigare varit inne på är användningsområdet för stolar till stranden betydligt större än just bara till stranden. För även om den så klart gör sig allra bäst där, så är den användbar till mycket annat också.

Camping

Campingstolen och strandstolen är delvis väldigt snarlika varandra. Dock vill vi påstå att strandstolen passar bättre till camping än vice versa då campingstolarna inte alltid går att luta bakåt. Men rätt variant av strandstol kan absolut fungera bra som campingstol, dessutom är strandstolen oftast mer bekväm.

Picknick

Brassestolen är en klockren stol för picknick i parken. Lätt att bära med sig och tar väldigt liten plats. Framförallt de hopfällbara alternativen. 

Evangemang

Till sommaren evangemang kan det vara skönt att få sitta bekvämt och att kunna luta sig tillbaka om så önskas. Musikuppträdanden eller diverse sportarrangemang utomhus – där finns helt klart en plats för brassestolen.

Som du redan förstått är det en stol som kommer till användning lite då och då och det är alltid bra att ha strandstolen redo för nya äventyr! Vi hoppas du fått lite tips och inspiration här och att du lyckas hittat den bästa strandstolen för dig.