Liten sked till flingsalt och annat – 8 fina små skedar!

En liten sked till flingsalt, marmelad, strösocker eller för att äta passionsfrukten med är något som alltid kommer till användning. Små fina skedar finns det massor av och det gäller bara hitta den som passar bäst till saltskålen eller vad den nu ska användas till.

Här visar vi 8 små skedar som i tycker helt klart blir en trevlig detalj på middagsbordet. Skedarna är i olika storlekar, design och prisklasser. Skedar som passar lika bra till flingsaltet som olivskålen!

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 små skedar till flingsalt och annat smått

Mer om några utvalda favoriter

1. Liten sked från Ferm Living

äggkopp-djurmotiv

En liten sked i rostfritt stål ur serien Fein från populära Ferm Living. Skeden passar utmärkt till flingsalt, strösocker eller att äta ett ägg med. Kombinera gärna med fler produkter från samma serie.

2. Liten saltsked från Kay Bojesen

äggkopp-djurmotiv

Snygg liten saltsked från danska Kay Bojesen som blir en fin detalj till dukning. Skeden är tillverkad i polerat rostfritt stål och har en längd på 6.9 cm.

3. Saltsked i trä

äggkopp-djurmotiv

Tillverkad av olivträd kommer denna lilla sked bli ett fint tillskott till dukningen. Skeden passar utmärkt för salt eller marmelad. Varje sked är unik så det finns ingen sked som är helt lik någon annan.

Snygg saltsked för trevligare dukning

Att ställa fram en liten skål med flingsalt på middagsbordet är alltid en trevlig och uppskattad detalj som gör att dukning blir att se lite proffsigare och lite mer genomtänkt ut. Det är en väldig enkel men ack så viktig detalj – både smakmässigt och estetiskt. Det kristalliknande flingsaltet ger hela dukningen ett lyxigt intryck samtidigt som salt är något som många vill smaksätta sin mat med. 

Vissa ställer endast fram en skål med flingsalt i som man sedan tar med nyporna men vi tycker det är trevligare, och mer hygieniskt, att använda sig av en liten sked till flingsaltet istället. Och även till vanligt salt också såklart. Den lilla skeden blir både ett fin detalj till saltskålen men är också som sagt en viktig del ur en hygienisk synpunkt. 

Salt, socker och kryddor är några klassiska användningsområden för de absolut minsta skedarna i liten storlek. Men det går att använda till betydligt mer än så! Här nedan följer några exempel.

LÄS OCKSÅ: 12 SNYGGA OCH STORA SALLADSSKÅLAR

Små skedar med stora användningsområden

Små skedar går att använda till väldigt många olika saker och man behöver en mindre variant på sked när man minst anar det. Med andra ord är det alltid bra att ha några mindre skedar som är storleken under en tesked. Här är några tips när den lilla skeden är användbar. 

Frukt

Till viss frukt är dom små skedarna ypperliga att använda sig av för att komma åt det goda i frukten på bästa sätt. Passionsfrukt är ett exempel, kiwi är ett annat. De flesta skedar är lite för stora för sådana typer av frukter och det är då den mindre modellen behövs.

Glögg

Små skedar till flingsalt fungerar även bra som glöggsked! När du vill fiska upp det söta russinet eller den goda mandeln är en liten sked perfekt. Glöggmuggar är i regel små och då behövs även små skedar.

Kaffe

För att röra runt mjölken eller sockerbiten är även här en liten sked det bästa redskapet. Liksom glöggmuggar är kaffekoppar i mindre storlek där många av de vanliga skedarna man har i hemmet i största laget. 

Dessert

Till många desserter behövs en liten sked och beroende på vilken typ av dessert du ska förtära så kan storleken på skeden variera. Till tårta passar en tesked bra medan en Mug Cake ofta behöver en storlek mindre på skeden för att det inte ska bli för stort. 

liten-sked-bild

LÄS OCKSÅ: 4 SNYGGA OCH BÄSTA BRÖDROSTARNA

Liten sked i mässing, metall, silver och trä

Små skedar finns i en hel del olika material och vilket material som är bäst är förstås en smaksak. Däremot är det alltid bra att tänka på vilket material som skulle matcha bäst till saltskålen eller övrig dukning om du tror att skeden kommer användas mycket på middagsbordet. 

En liten sked i mässing passar exempelvis utmärkt till en skål i marmor. Det blir ett lyxigt helhetsintryck när den guldfärgade skeden i mässing möter den vita eller svarta skålen i marmor. Här skulle exempelvis en liten träsked inte göra sig lika bra. Trä passar bäst till trä. 

Oavsett mässing, metall, silver eller trä så är ofta själva skeden tillverkad i rostfritt stål. När vi pratar om material här så är det främst skaftet vi menar. 

Avslutningsvis vill vi bara återigen poängtera att en liten sked till flingsalt passar till så mycket mer än just bara salt! Det är ett användbart tillbehör i köket som man behöver nästan dagligen.