Matta under säng

Vilken matta som passar bäst under sängen i sovrummet kan vara en utmaning. Vi visar upp massor av mattor perfekta under sängen och ger tips på hur du bäst placerar en  matta under sängen. Inredningstips, inspiration och bra saker att tänka på när du ska välja den perfekta mattan under sängen!
Inlägget innehåller annonslänkar.

Mattor är något som skapar känsla i alla hemmets rum. I vissa rum fyller en matta en viss funktion och i ett annat rum en helt annan funktion. I vissa fall ska en matta enbart vara en fin inredning som skapar harmoni och en ombonad känsla. I andra fall finns mattan av mer praktiska skäl. Vi har tidigare skrivit om mattor i olika rum och idag ska vi fokusera på matta under sängen.

För det första slår vi ett slag för att alla borde ha en matta under sängen eller intill sängen. Alla vill väl ha ett inbjudande sovrum som känns mysigt och harmoniskt. Då är en matta under sängen mer eller mindre ett måste. En matta hjälper till att skapa den där mjuka och dova känslan som man vill åt i ett sovrum. När du ska välja matta under sängen finns massor av bra tumregler att förhålla sig till och tänka på. Det har med allt från material, färgval, tjocklek och storlek att göra. Självklart är det bra att gå på känsla men det finns några bra saker att ha i åtanke för att uppnå den bästa möjliga helhetskänslan. Så häng med för att få tips och inspiration till matta under säng!

Matta under säng – Mattor som smälter in fint i sovrummet

kaffemugg-mateus

Ryamatta Layered

kaffemugg-mateus

Sandfärgad ullmatta

kaffemugg-mateus

Matta rutig struktur

kaffemugg-mateus

Modern flätad matta

kaffemugg-mateus

Beige matta abstrakt

kaffemugg-mateus

Beige melerad matta

kaffemugg-mateus

Matta Classic Collection

kaffemugg-mateus

Matta olika beige nyanser

Fluffiga mattor att ha under säng

kaffemugg-mateus

Långluggad ryamatta

kaffemugg-mateus

Vit matta med tofsar

kaffemugg-mateus

Supermjuk matta beige

kaffemugg-mateus

Beige mjuk matta

kaffemugg-mateus

Vit struktur matta

kaffemugg-mateus

Mjuk renfällsmatta

kaffemugg-mateus

Elegant mjuk ryamatta

kaffemugg-mateus

Mönstrad matta fransar

Mattor med mycket färg

kaffemugg-mateus

Mönstrad matta Bargi

kaffemugg-mateus

Smaragdgrön matta

kaffemugg-mateus

Handgjord ullmatta rosa

kaffemugg-mateus

Blåvit mönstrad matta

kaffemugg-mateus

Bargi ullmatta stor

kaffemugg-mateus

Vacker blå velvetmatta

kaffemugg-mateus

GAN Rugs ullmatta

kaffemugg-mateus

Flerfärgad ryamatta

Varför ska man ha en matta under sängen?

Om vi börjar från början med varför det är bra att ha en matta under sängen så är skälen många. Det är svårt att skapa ett mysigt och ombonat rum utan en matta. Det är något som gäller i alla rum i hemmet. I sovrummet vill man framför allt se till att få in den där mysiga känslan och då blir mattan under sängen mer eller mindre ett måste. Det räcker inte riktigt med textilier i form av gardiner, överkast, kuddar och filtar i sovrummet. In med mattan också så är du hemma!

Förutom detta så är en matta under sängen väldigt fint och känns både lyxigt och genomtänkt. Faktum är att många inte har någon matta under sängen och det kan säkert ha att göra med osäkerheten kring placering, storlek och form. Därför återkommer vi till dessa saker längre ner. Men som sagt, en matta under sängen skapar en mer ”hotellkänsla” över sovrummet och när man kommer in i ett sovrum där det ligger en stor härliga matta under sängen så kommer rummet att kännas väldigt mycket mer genomtänkt än om ingen matta ligger där. Eller om mattan är tokigt placerad eller i fel storlek. Däremot finns det många som har två mindre mattor på var sida om sängen i stället för att ha en matta under sängen. Det är en smaksak och där gör man som man vill såklart. Men i dagens inlägg fokuserar vi på matta under sängen. Spana gärna in inlägget om matta till sovrummet för mer inspiration till mattor i sovrummet som inte bara fokuserar på mattor under sängen.

Ännu en orsak till att ha en matta under sängen är helt enkelt för att det är bekvämt! Är det ett rum i hemmet som ska vara just bekvämt är det väl ändå sovrummet. Därför borde väl egentligen detta vara skäl nog till att skaffa en matta under sängen. Tänk en kall vintermorgon när du ska upp ur sängen och du får ställa ner fötterna på en härlig mjuk matta. Det är ett väldigt mycket härligare sätt att starta dagen på än att ställa ner fötterna på ett iskallt trä- eller stengolv. Det är ju nog jobbigt att kliva ur sängen på morgonen så man kan väl åtminstone få ett par mjuka och värmande steg att starta dagen med!

Använd mattan för att skapa ett enhetligt sovrum

Ett sovrum kan många gånger kännas lite svåra att inreda. Det har att göra med att det är ett rum med relativt få saker i och att det är ett rum som kan sticka ut lite från övriga rum i hemmet. Kanske har man i sovrummet satsat på en mörkare inredning än i övriga hemmet. Kanske har man betydligt mycket mer textilier än i övriga hemmet. I sovrummet finns det ofta inte väldigt mycket mer än en stor säng, garderober och sängbord. Därför blir varenda liten detalj och möbel i sovrummet väldigt viktig.

Samma gäller med mattan under sängen. Välj den med omsorg och se till att den syr ihop helhetskänslan i sovrummet. Har du till exempel en accentfärg i sovrummet så plocka gärna in den färgen i mattan. Antingen med en helfärgad matta i den kulören eller en matta med mönster och inslag av din accentfärg. En vanlig accentfärg som är väldigt fin är grönt. Säg att du har mörkgröna gardiner i sovrummet och gröna växter. Då passar det perfekt med en stor mörkgrön matta under sängen. Eller en matta i ett mörkgrönt mönster, beroende på hur mycket färg du önskar i sovrummet.

Läs även: Mattor i lyxig design

Det är också ett ypperligt tillfälle att använda mattan under sängen för att skapa ett mer vågat sovrum. En matta i en riktigt härlig färg, kanske mörkorange eller petrolblå är läckert och känns vågat! Det passar också väldigt bra att ha mattan under sängen som en ensam utstickande accentfärg om du har ett sovrum som i övrigt går i en enda dov färg. Till exempel kan det kännas som att det saknas något när man kliver in i ett sovrum helt i grått, beige eller vitt. Släng in en stor härlig matta under sängen i en läcker färg och känslan blir direkt en helt annan! Det krävs inte så mycket, det gäller bara att våga.

En matta är också väldigt enkel att byta ut. Dessutom erbjuder de allra flesta återförsäljarna fria returer och det brukar vara helt okej att rulla ut mattan och testa den för att sedan ångra sig. Det är faktiskt en jättebra grej som man verkligen bör ta tillvara på. Då blir köpet av matta inte så gravallvarligt plötsligt. Titta ut en matta du gillar och testa den hemma. Funkar den inte så byter du till en annan. Det är guld värd att så många butiker erbjuder en sådan möjlighet. Det finns med andra ord inga anledningar till att inte våga dig på en mer vågad matta under sängen! Eller bara en annan stil än den du normalt brukar tycka om.

 Läs även: Årets hetaste inredningstrender!

Storlek på matta under sängen

Vilken storlek på mattan under sängen? Det är förmodligen den tanken som snurrar mest när man ska köpa en matta att ha under sängen. Till att börja med finns det ett misstag som är väldigt vanligt när man ska köpa matta till vilket rum som helst egentligen. Detta gäller inte minst när man ska välja matta under sängen. Det vanliga misstaget är att köpa en matta som är för liten. Faktum är att det är nästan omöjligt att köpa en för stor matta under sängen. Det skulle vara en matta som är så stor att den behöver vikas upp mot väggarna då. Annars vågar vi påstå att ju större matta – desto bättre. Speciellt i detta sammanhang när du ska ha mattan under sängen.

Mattan under sängen kan faktiskt placeras på lite olika sätt. Antingen har du en matta som täcker precis hela sängens höjd eller också en matta som bara sticker ut från den nedre delen av sängen. Vi visar exempel på detta i bilderna här nedan. Båda dessa funkar jättebra men det viktiga är att det sticker ut en hel del matta på sidorna av sängen. Det ser inte bra ut om en matta placeras under sängen och så sticker det bara ut 10cm utanför sängen på alla sidor. Eftersom sängen slukar stora delar av mattan behövs en ordentligt stor matta. Helt beroende på hur stor säng du har förstås. En mindre säng kräver mindre matta och en större säng kräver en större matta.

Klart det kan kännas tråkigt att en så stor del av mattan ligger under sängen men det är faktiskt så det blir. Det viktiga är ju de delarna av mattan som sticker fram utanför sängen. En säng som är 180cm bred kan ju inte ha en matta under sig som är just 180cm lång. Den behöver en matta som är betydligt längre än så för att den ens ska synas. Summa kardemumma, ju större matta desto bättre!

Lurvig, korthårig eller långhårig?

Det finns mängder av stilar för dig som är ute efter en matta under sängen. Vi börjar med längden på mattans lugg. Det finns mattor som är korthåriga, mattor som är långhåriga och det finns vävda mattor. En klassisk långhårig matta är en ryamatta. En klassisk korthårig matta är en viskosmatta. En klassisk vävd matta är en ullmatta. Den har ingen lugg alls helt enkelt.

Vilken av dessa just du ska ha på din matta under sängen är självklart upp till dig. Men det finns en vits med att tänka igenom beslutet och att inte utesluta någon av alternativen av gammal vana. Kanske har du alltid haft korthåriga mattor i bomull och söker dig omedvetet till dessa mattor. Eller så har du aldrig ens tänkt tanken på något annat än en långhårig superfluffig matta till sovrummet och tittar inte åt något annat håll. Inget bör uteslutas till en början för det är när man öppnar ögonen för nya infallsvinklar och idéer som det kan börja hända häftiga och nya saker i inredningen hemma.

Ett lite rostigt men ack så viktigt citat som gäller även i inredningssammanhang – Går du samma väg du alltid gått kommer du uppnå samma sak du alltid uppnått. Det krävs ny inspiration och nya idéer för att nya saker ska hända där hemma! Ta tillfället vid valet av matta under säng att anamma detta.

Tillbaka till längden på luggen på mattan under sängen. En långhårig matta eller en matta med lång lugg finns i flera material. Vanligt förekommande är som sagt ryamattan men även ullmattor med lång lugg är vanligt. Och massor med andra material förstås. Kothåriga mattor finns i alla möjliga material även dom och några material som blivit extra populära på senaste tid är viskosmattan. Den ger en häftig levande effekt och ser väldigt lyxig ut till utseendet. Förutom mattor med kort och lång lugg finns även helt andra typer av mattor, till exempel en ullmatta, jutematta eller en plastmatta.

Vilken läng på luggen just du ska ha som matta under sängen i ditt sovrum är förstås egen tycke och smak. Däremot finns ju stora fördelar med att ha en mer korthårig matta av hygieniska skäl medan en mer långhårig matta är rena drömmen att kliva ner och ställa fötterna på en kall morgon. En matta går alltid att dammsuga och lämna in på kemtvätt om den skulle bli smutsig. Så välj den matta du vill ha under sängen oavsett om det är den mest praktiska eller inte. Då minskar du risken att ångra dig!

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA SÄNGBRICKOR MED BEN

 

Matta under säng – Sammanfattande tips!

  • En matta går att göra ren, tänk inte bara praktiskt
  • Inte stirra sig blind på en typ av matta..
  • .. det finns mattor med lång lugg, kort lugg, mönster och färger
  • Använd mattan under sängen som utstickande accentfärg i sovrummet
  • Ju större matta desto bättre, en för liten matta är det vanligaste misstaget
  • Se över placeringen av mattan med hjälp av vår guide här nedan

Missa nu inte våra andra inläggen om just mattor..

Vi har märkt av intresset för just mattor i hemmets olika rum och hur en matta bör placeras samt vilken storlek den ska ha. Därför skrev vi i dagens inlägg om just matta under sängen. Vi kommer definitivt tillbaka med fler inlägg om mattor.