Matta Under Säng 2024 – 26 Mattor Som Passar Att Ha Under Sängen

Vilken matta som passar bäst under sängen i sovrummet kan vara en utmaning. Vi visar upp massor av mattor perfekta under sängen och ger tips på hur du bäst placerar en  matta under sängen. Inredningstips, inspiration och bra saker att tänka på när du ska välja den perfekta mattan under sängen!
Inlägget innehåller annonslänkar.

Matta under säng – Mattor som smälter in fint i sovrummet

kaffemugg-mateus

Ryamatta Layered

kaffemugg-mateus

Sandfärgad ullmatta

kaffemugg-mateus

Matta rutig struktur

kaffemugg-mateus

Modern flätad matta

kaffemugg-mateus

Beige matta abstrakt

kaffemugg-mateus

Beige melerad matta

kaffemugg-mateus

Matta Classic Collection

kaffemugg-mateus

Matta olika beige nyanser

Fluffiga mattor att ha under säng

kaffemugg-mateus

Långluggad ryamatta

kaffemugg-mateus

Vit matta med tofsar

kaffemugg-mateus

Supermjuk matta beige

kaffemugg-mateus

Beige mjuk matta

kaffemugg-mateus

Vit struktur matta

kaffemugg-mateus

Mjuk renfällsmatta

kaffemugg-mateus

Elegant mjuk ryamatta

kaffemugg-mateus

Mönstrad matta fransar

Mattor med mycket färg

kaffemugg-mateus

Mönstrad matta Bargi

kaffemugg-mateus

Smaragdgrön matta

kaffemugg-mateus

Handgjord ullmatta rosa

kaffemugg-mateus

Blåvit mönstrad matta

kaffemugg-mateus

Bargi ullmatta stor

kaffemugg-mateus

Vacker blå velvetmatta

kaffemugg-mateus

GAN Rugs ullmatta

kaffemugg-mateus

Flerfärgad ryamatta

Storlek på matta under sängen

Vilken storlek på mattan under sängen? Det är förmodligen den tanken som snurrar mest när man ska köpa en matta att ha under sängen. Till att börja med finns det ett misstag som är väldigt vanligt när man ska köpa matta till vilket rum som helst egentligen. Detta gäller inte minst när man ska välja matta under sängen. Det vanliga misstaget är att köpa en matta som är för liten. Faktum är att det är nästan omöjligt att köpa en för stor matta under sängen. Det skulle vara en matta som är så stor att den behöver vikas upp mot väggarna då. Annars vågar vi påstå att ju större matta – desto bättre. Speciellt i detta sammanhang när du ska ha mattan under sängen.

Mattan under sängen kan faktiskt placeras på lite olika sätt. Antingen har du en matta som täcker precis hela sängens höjd eller också en matta som bara sticker ut från den nedre delen av sängen. Vi visar exempel på detta i bilderna här nedan. Båda dessa funkar jättebra men det viktiga är att det sticker ut en hel del matta på sidorna av sängen. Det ser inte bra ut om en matta placeras under sängen och så sticker det bara ut 10cm utanför sängen på alla sidor. Eftersom sängen slukar stora delar av mattan behövs en ordentligt stor matta. Helt beroende på hur stor säng du har förstås. En mindre säng kräver mindre matta och en större säng kräver en större matta.

Lurvig, korthårig eller långhårig?

Det finns mängder av stilar för dig som är ute efter en matta under sängen. Vi börjar med längden på mattans lugg. Det finns mattor som är korthåriga, mattor som är långhåriga och det finns vävda mattor. En klassisk långhårig matta är en ryamatta. En klassisk korthårig matta är en viskosmatta. En klassisk vävd matta är en ullmatta. Den har ingen lugg alls helt enkelt.

Vilken av dessa just du ska ha på din matta under sängen är självklart upp till dig. Men det finns en vits med att tänka igenom beslutet och att inte utesluta någon av alternativen av gammal vana. Kanske har du alltid haft korthåriga mattor i bomull och söker dig omedvetet till dessa mattor. Eller så har du aldrig ens tänkt tanken på något annat än en långhårig superfluffig matta till sovrummet och tittar inte åt något annat håll. Inget bör uteslutas till en början för det är när man öppnar ögonen för nya infallsvinklar och idéer som det kan börja hända häftiga och nya saker i inredningen hemma.

Ett lite rostigt men ack så viktigt citat som gäller även i inredningssammanhang – Går du samma väg du alltid gått kommer du uppnå samma sak du alltid uppnått. Det krävs ny inspiration och nya idéer för att nya saker ska hända där hemma! Ta tillfället vid valet av matta under säng att anamma detta.

Tillbaka till längden på luggen på mattan under sängen. En långhårig matta eller en matta med lång lugg finns i flera material. Vanligt förekommande är som sagt ryamattan men även ullmattor med lång lugg är vanligt. Och massor med andra material förstås. Kothåriga mattor finns i alla möjliga material även dom och några material som blivit extra populära på senaste tid är viskosmattan. Den ger en häftig levande effekt och ser väldigt lyxig ut till utseendet. Förutom mattor med kort och lång lugg finns även helt andra typer av mattor, till exempel en ullmatta, jutematta eller en plastmatta.

Vilken läng på luggen just du ska ha som matta under sängen i ditt sovrum är förstås egen tycke och smak. Däremot finns ju stora fördelar med att ha en mer korthårig matta av hygieniska skäl medan en mer långhårig matta är rena drömmen att kliva ner och ställa fötterna på en kall morgon. En matta går alltid att dammsuga och lämna in på kemtvätt om den skulle bli smutsig. Så välj den matta du vill ha under sängen oavsett om det är den mest praktiska eller inte. Då minskar du risken att ångra dig!

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA SÄNGBRICKOR MED BEN

 

Matta under säng – Sammanfattande tips!

  • En matta går att göra ren, tänk inte bara praktiskt
  • Inte stirra sig blind på en typ av matta..
  • .. det finns mattor med lång lugg, kort lugg, mönster och färger
  • Använd mattan under sängen som utstickande accentfärg i sovrummet
  • Ju större matta desto bättre, en för liten matta är det vanligaste misstaget
  • Se över placeringen av mattan med hjälp av vår guide här nedan

Missa nu inte våra andra inläggen om just mattor..

Vi har märkt av intresset för just mattor i hemmets olika rum och hur en matta bör placeras samt vilken storlek den ska ha. Därför skrev vi i dagens inlägg om just matta under sängen. Vi kommer definitivt tillbaka med fler inlägg om mattor.