Bästa Rivjärnet 2024: 4 Rivjärn (Bäst i Test)

Är du på jakt efter ett snyggt och bra rivjärn har du kommit rätt! Här väger vi inte bara in funktionen utan designen tycker vi är minst lika viktig. Rivjärnet ska vara funktionellt men också fint att ställa fram på middagsbordet eller på köksbänken. Här är 4 rivjärn vi tycker är bäst i test!

Inlägget innehåller annonslänkar.

4 bra rivjärn

Rivjärn – Våra 4 favoriter!

1. Konformat rivjärn får bäst i test

rivjärn-1

Här har vi det snygga och smarta rivjärnet Todo. När formgivaren Richard Sapper designade rivjärnet fanns en speciell tanke. Att kunna riva tillräckligt med ost i ett enda drag för att servera till en portion. Det konformade rivjärnet blev resultatet och på köpet blev det dessutom i väldigt fin design. 

Todo är tillverkat av varumärket Alessi och är lika mycket en fin inredningsdetalj som ett användbart rivjärn. Du kan med andra ord ha det framme även när det inte används för att bli en del av kökinredningen. Todo har ett material av rostfritt stål och ek. Handdisk är det som gäller. 

 

2. Allround rivjärn med uppsamlingsfack

rivjärn-2

Zwilling är kända för sina smarta lösningar på köksprodukter och här är ännu ett exempel på det. Ett allround rivjärn med mandolin och inbyggt uppsamlingsfack. Något som självklart alla bra rivjärn bör ha! Rivjärnet passar utmärkt till allt från frukt och grönsaker till ost och choklad. 

Zwillings 6-i-1-tornrivjärn är det enda rivjärn du behöver ha i köket. Här finns allt man önskar + ett smart uppsamlingsfack som gör det praktiskt att ta hand om det man precis rivit. Rivjärnet har ett material av plast och rostfritt stål och kan göras rent i diskmaskin. 

3. Set med 2 rivjärn från Microplanes serie

rivjärn-3

Snyggt set med en del zestjärn och en del grovt rivjärn som gör att rivjärnen fyller olika behov för ett utökat användningsområde. Perfekt när du vill finriva för dekoration eller ingredienser som kräver små bitar som exempelvis vitlök men också när du behöver riva i lite större bitar som kanske vitkål till pizzasallad. 

Rivjärnskitet är ett populärt val och väldigt omtyckt bland tidigare köpare. 4.8 av 5 möjliga i betyg hos Cervera är en bra fingervisning på dess kvalité. 

 

4. Vikbart rivjärn från Oxo

rivjärn-4

Vill du ha ett udda men smart alternativ till rivjärn så har du här ett bra alternativ! Detta vikbara rivjärn är nämligen inte som alla andra rivjärn. Det här kan du använda både på köksbänken men också för att smidigt riva tillbehör direkt på tallriken vid matbordet. 

Rivjärnet står stadigt på bordet men ligger också bra i handen. Det är tillverkat av rostfritt stål, ABS-plast och elastron. Det vikbara rivjärnet tål maskindisk.

Fördelar med rivjärn

Det finns många fördelar med att använda ett rivjärn istället för att hacka eller finfördela råvaror med exempelvis en kökskniv.

Här är några av de största fördelarna vi tycker ett rivjärn kan erbjuda i köket:

Enkelheten

Med ett rivjärn kan du enkelt riva ingredienser som annars kan vara svåra att bearbeta, såsom hårda ostsorter, nötter eller ingefära. Det är enkelt verktyg som kan användas av alla och ger alltid goda resultat. 

Sparar tid

Med ett rivjärn kan du riva ingredienser på nolltid vilket sparar tid jämfört med att hacka dem för hand med en kniv.

Jämna resultat

Rivjärn ger jämna rivningar vilket ger ett jämnt resultat i maträtterna och blir således även väldigt fint och jämfördelat.

Flexibilitet

Rivjärnet har ett stort användningsområde och kan användas till att riva och finfördela saker till sallader, rätter, bakverk och mycket annat inom bakning och matlagning. 

Kostnadseffektivt

Ett rivjärn är ofta en billig investering jämfört med dyra kockknivar och kan dessutom  ge dig många år av användning utan att resultat försämras.

LÄS OCKSÅ: POTATISPRESS BÄST I TEST

rivjarn-bild

Hitta bästa rivjärnet för dig

Det finns många olika varianter på rivjärn och det är fler saker än man tror som ska klaffa för att man verkligen ska trivas tillsammans med rivjärnet under många år framöver. Här är några saker vi tycker du ska ha i åtanke för att hitta det bästa rivjärnet för dig:

Storlek

Rivjärn finns i olika storlekar så det är viktigt att hitta ett som passar din matlagning och dina behov. Om du tänker använda det för mindre ingredienser kan en mindre storlek vara att rekommendera då det är lättare att hantera. För större ingredienser som en stor ost kan en större storlek vara mer lämplig eftersom det finns en större yta att riva på.

Material

Rivjärn är oftast gjorda av metall men det kan finnas olika materialval att välja mellan som till exempel rostfritt stål. Välj det material som du tror att du kommer trivas bäst med och som du brukar föredra.

Design

Rivjärn finns i olika design där former, handtag och färger kan skilja sig mycket åt. Det är alltid extra kul att jobba med med fina köksredskap som passar köket i övrigt. Bra att ha i åtanke när du väljer rivjärn.

Betyg och recensioner

Innan du köper ett rivjärn är det viktigt att läsa recensioner och betyg från andra användare. Detta ger dig en bättre förståelse för hur produkten fungerar och om den uppfyller förväntningarna.

 

LÄS OCKSÅ: ZESTJÄRN BÄST I TEST

Vad kan man riva på rivjärn?

Vad kan man egentligen riva på ett rivjärn? Vi går igenom några exempel här vad du kan riva på rivjärnet så du får ett så pass stort användningsområde som möjligt och verkligen kan maximera nyttan av ett rivjärn:

Ost – Rivjärn är idealiska för att riva hård ost som exempelvis parmesan, pecorino och cheddar.

Grönsaker – Rivjärn kan användas för att riva grönsaker som morötter, potatis, lök, squash och zucchini. Rivjärn är särskilt användbara för att göra rårivna grönsaker.

Frukt – Rivjärn kan användas för att riva frukt som äpplen och päron, som kan användas i bakning och desserter.

Kryddor – Rivjärn kan användas för att riva kryddor som muskotnöt, kanel och ingefära.

Choklad – Rivjärn kan användas för att riva choklad, vilket är praktiskt om man vill ha små bitar av choklad till bakning eller dekoration.

Brödsmulor – Rivjärn kan användas för att riva brödsmulor, som kan användas som panering för kött och fisk.

Det här var bara några exempel och som du säkert redan förstått går rivjärnet att använda till de flesta råvaror.

riven-choklad

Så använder du rivjärn

Ett rivjärn är ett verktyg som används för att riva eller strimla livsmedel som grönsaker, ost eller frukt.

Här är några steg du kan följa för att använda ett rivjärn:

1. Välj den sida på rivjärnet som bäst passar för det livsmedel du vill riva. Rivjärn har vanligtvis flera sidor med olika storlek på rivtänderna.

2. Håll rivjärnet stadigt på en plan yta, till exempel en skärbräda eller en tallrik.

3. Håll livsmedlet som du vill riva och gnugga det mot rivjärnet i en upp-och-ner-rörelse. Var försiktig så att du inte skadar fingrarna.

4. Fortsätt att riva livsmedlet tills du har uppnått önskad storlek på strimlorna eller riven.

5. När du är klar, använd en sked eller spatel för att samla upp rivna livsmedel från rivjärnet och överföra dem till en skål eller annan behållare.

Notera att det är alltid viktigt att vara försiktig när man använder ett rivjärn  eftersom det är vasst och kan orsaka skador. Se till att hålla fingrarna borta från bladen för att inte skada dig.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA GJUTJÄRNSPANNA

Rivjärn bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-rivjärn har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier. 

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är rivjärnet som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av rivjärn vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa rivjärnen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de rivjärn vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar rivjärn?

Priset på rivjärn kan variera beroende på kvalitet, storlek och material. En enklare modell kan kosta runt 50-100 kronor medan mer högkvalitativa och större modeller kan kosta upp till flera hundra kronor eller mer. Vanligtvis kan man hitta ett bra rivjärn för runt 100-200 kronor. Det är alltid en bra idé att läsa recensioner och jämföra olika modeller för att hitta det bästa valet för dina behov och budget.