Pedalhink till badrum

Ofta har vi ju faktiskt en hel del onödiga saker hemma, men en pedalhink till badrum, kan det vara hemmet mest underskattade pryl? Inte helt omöjligt faktiskt. Alla behöver en pedalhink i sitt badrum, problemet är bara att många inte förstått det än. Vi kommer i det här inlägget försöka få lite ändring på det och har samlat ett gäng praktiska pedalhinkar så fler ska förstå varför en pedalhink i badrummet är ett måste.

Inlägget innehåller annonslänkar från Nordic Nest, Åhlens, Cervera, Bagaren och Kocken.

Hur kan ni skriva ett helt inlägg om pedalhink till badrum kanske du undrar? Allt började när vi satt och kollade gamla semesterbilder från Spanien. En bild var tagen rakt in i hotellrummet och dörren till toaletten var öppen. Precis i vinkeln så att man såg in lite i badrummet stod den där som ett spöke på golvet och såg dum ut. Den vita, plastiga och halvt fungerande pedalhinken som locket öppnas till hälften på när man försöker trampa på den glappa pedalen. Vi återkommer till den längre ner.

Det var då vi dels gjorde narr av pedalhinken men samtidigt började diskutera om vilka av våra vänner och bekanta som vi kunde komma på ägde en pedalhink och det visade sig inte vara många alls.

För även om den där lilla vita och alldeles för lätta saken från Spanien, som blåser ner i poolen så fort man råkar lämna balkongdörren öppen 2 cm inte är vacker, så fyller den fortfarande en viktig funktion. Ingen vill se gammalt skräp från varken sig själv eller någon annan. Nej, alla bör ha en pedalhink i sitt badrum.

Pedalhink till badrum – Något alla bör ha

Ja, visst är det så. Alla bör ha en pedalhink i sitt badrum, framförallt av praktiska och hygieniska skäl. Det är inte superfräscht att varken hemma hos sig själv eller någon annan se gamla använda tops, tandtråd eller papperstussar varenda gång man går in på toaletten. Därför är det bra att enkelt kunna öppna och stänga igen soptunnan efter sig.

En till fördel är att man åtminstone gör ett försök att stänga in lukten. Att använda en pedalhink till blöjor är väldigt vanligt och det finns en anledning till det. Du förstår säkert varför. Att använda pedalhink till sopor är många gånger av precis samma anledning.

Det finns givetvis olika storlekar på pedalhinkarna och vi kommer visa både stora och mindre varianter här. Det kan vara värt att tänka till en extra gång vilken storlek som passar just dig och ditt hushåll.

Stor pedalhink till badrum

En stor pedalhink passar dem större familjerna och hushållen eller i offentliga sammanhang där det är väldigt mycket folk som besöker toaletten. Pedalhinkarna här nedan har en volym från 20 liter och finns i flera olika färger. 

En stor pedalhink är som sagt ofta vanligt i offentliga sammanhang av naturliga skäl. Det är ju betydligt mer människor som ska använda den så klart. Man vet aldrig vad folk får för sig att kasta i papperskorgen inne på offentliga toaletter så här borde det nästan vara lag på att använda en papperskorg med lock. Och av hygieniska skäl vill man ju gärna inte ta i locket när man ska öppna det, därför är en stor pedalhink perfekt att placera på offentliga toaletter.

Den stora pedalhinken fungerar ju givetvis bra att ha på andra ställen än i badrummet också. Varför inte på uteplatsen, i köket eller kanske i källaren eller garaget. Eftersom många av dem större pedalhinkarna rymmer uppåt 50 liter så går det bra att kasta betydligt större föremål än papperstussar eller tandkrämstubar.

Liten pedalhink till badrum

En liten pedalhink kan vara att föredra om man bor max två personer i hushållet då annars väldigt snabbt blir fulla. Pedalhinkarna här nedan rymmer mellan 3-10 liter och finns i flera olika färger.

En liten pedalhink är smidig att använda även i dem minsta badrummen. Det finns sällan jättemycket plats över i badrummet, då är det perfekt att kunna placera en liten pedalhink under handfatet eller bredvid toaletten.

Som sagt, bor man fler än två personer i hushållet blir en liten pedalhink oftast just det – för liten. Liten och smidig är inte samma sak som användbar och praktiskt så här gäller det att tänka sig lite för så pedalhinken i badrummet inte gör mer skada än nytta. Det är inte meningen att man ska behöva tömma den flera gånger i veckan.

En liten pedalhink har precis som den stora pedalhinken fler användningsområden och ett av dem är barnrummet. Dels är det bra att barnen har någonstans att göra sig av med skräp så det inte blir liggandes på golvet, men sen kan det ju faktiskt vara väldigt spännande och trycka på pedalen och se locket öppna sig också.

Det är inte bara insidan som räknas

Går det verkligen att se en papperskorg, pedalhinken, som en inredningsdetalj till badrummet? Självklart! Vi har i tidigare inlägg varit inne på att i princip allt du har i hemmet bidrar till känslan och helheten till din inredning på ett eller annat sätt, och lika viktigt är det att pedalhinken i badrummet passar ihop med övriga färger och inredning.

Vi var inne på det i början av inlägget, men det första många kanske tänker på när man nämner pedalhink är den där lilla vita pedalhinken i plast som står bredvid toaletten när man är utomlands. Du vet den där papperskorgen där det ligger massa toalettpapper som du inte får spola ner i toaletten.. Det är symbolen av en pedalhink för väldigt många och vi förstår varför man inte slänger sig på köpknappen efter att ha spenderat en vecka eller två tillsammans med den.

Men nu för tiden finns det ju väldigt mycket finare och roligare varianter på pedalinkar än den där lilla vita i plast. Det har vi ju flera exempel på här ovanför.

Försök tänk på att inte bara skaffa en pedalhink ”bara för att”. Lägg lite extra omtanke och se det som en detalj till badrummet som kommer vara där under en längre tid. Då behöver varken inköpet eller pedalhinken i sig bli ett ångestpåslag varenda gång du ser den.

Visst är storleken betydelsefull, det har vi varit inne på tidigare. Men oavsett om du har en stor pedalhink eller en liten pedalhink så är ju funktionen precis den samma. Samla skärp, göm skräpet och öppna sedan locket med pedalen. Därför tycker vi att utsidan är väldigt viktig också, eftersom insidan är så självklar.

Dem ”vanliga” pedalhinkarna finns lite överallt. Däremot dem lite finare och roligare som vi visar här hittar du framförallt på:

Nordic Nest

Cervera

Åhléns

Bagaren och Kocken

Avfallspåsar till pedalhink

Avfallspåsar till pedalhink går att köpa exempelvis på Clas Ohlsson eller Bauhaus, men självklart finns det även i dem flesta livsmedelsbutiker också. När det gäller inköp av soppåse till pedalhink så är det framförallt storleken på påsen som är viktig så att den passar i hinken. Det är inte bra att komma hem med en 5 literspåse till en 30 liters pedalhink, det kan bli svårt att få runt alla kanter då så påsen sitter stabilt.

Miljövänliga avfallspåsar är också att rekommendera då allt vi kan göra för miljön ska vi försöka tänka på. Avfallspåsen från Brabantia är ett exempel på en miljövänlig avfallspåse som är gjord på 100% biologiskt nedbrytbart och komposterbart material som passar dem flesta pedalhinkarna. Brabantias avfallspåsar har ofta också ett smart band i överkant så det är lätt att försluta påsen.

Nu när priset på plastpåsar gått upp en hel del vi även rekommendera att köpa ett storpack med påsar som rymmer 40-100 påsar istället för att använda gamla systembolagspåsar till hinken.

Fördelar med pedalhink till badrum kontra vanlig papperskorg

Eftersom vi faktiskt inte ser några större nackdelar med en pedalhink i badrum tänkte vi bara ta upp vilka fördelar det finns. Är det någon liten nackdel vi kan komma på så är det väl att den ibland tar lite mer plats än en vanlig soptunna om du har den stora varianten. Men någon form av soptunna behövs ju oftast inne i badrummet och oavsett vilken soptunna man använder sig av så tar den ju mer eller mindre alltid plats.

Fördelarna är hur som helst väldigt övervägande och här är vad vi tycker dem tre största fördelarna med en pedalhink i badrum.

3 fördelar med pedalhink i badrum

Stänger inne dålig lukt – Ja, vi var tidigare inne på att det är vanligt med pedalhink till blöjor och alla ni som har barn vet ju hur en sådan kan bli att lukta efter ett tag.. Pedalhinken löser det problemet och stänger inne dålig lukt vilket vanliga öppna soptunnor inte gör. Locket är ju faktiskt väldigt trevligt som även döljer andra typer av sopor som tops eller papper.

Hygieniskt – Den genialiska pedalen är ju inte bara en smidig ”öppna och stänga”-funktion utan även väldigt hygienisk också. Andra soptunnor med lock där man behöver lyfta av och på locket med händerna blir ju inte jättefräscht efter ett tag, framförallt inte på dem offentliga toaletterna. Nej, vi vill slå ett extra slag för pedalen som förtjänar lite mer tid i rampljuset.

Trevlig inredningsdetalj – En pedalhink i badrummet kan faktiskt bidra till inredningen i positiv bemärkelse, tro det eller ej. Oavsett vilken stil du har hemma i ditt badrum så kan vi nästan garantera att utbudet på pedalhinkar är tillräckligt stort nu för tiden så att du kommer hitta någon som passar just din stil. Kolla runt i lite olika inredningsbutiker så kommer du hitta någon som definitivt faller dig i smaken.

Vi hade kunnat göra listan betydligt längre eftersom det som sagt nästan enbart finns fördelar med att ha en pedalhink i badrum jämfört med en vanlig öppen papperskorg. Visst, den öppna papperskorgen står bara och gapar så det går att kasta skräp på håll. Men nu är det papperskorgar vi pratar om och inte basketkorgar. Pedalen gör ju i alla fall att om man sträcker på sig riktigt mycket så bör man nå en meter eller två extra med benet.

Pedalhink till badrum – En given kompis i badrummet

Okej, ärligt nu. Har du någon gång varit så här sugen på att skaffa en pedalhink till badrum eller kanske uppdatera dig till någon bättre? Visst är det skönt när polletten trillar ner och allt känns så där självklart. Det är inget att skämmas över, vi har insett att dem allra flesta inte ens har kommit så långt. Många lever ett helt liv utan att upptäcka tjusningen med skivat bröd, andra lever ett helt liv med en vanlig papperskorg i badrummet. Det är så klart synd tycker vi, men tyvärr når vi ju inte riktigt ut till alla. Än..

Skämt o sido. Pedalhink eller inte, valet är givetvis ditt och det är upp till var och en vilket man föredrar. Vi har försökt att lyfta fördelar och argumentera för pedalhinken givetvis eftersom vi tycker den är lite bortglömd i dem svenska hemmen. Det är betydligt vanligare att man ser den utomlands, även på andra ställen än i hotellrummet.

Självklart vore det väldigt ofräscht att inte använda en papperskorg med lock inne på badrummen i dem länder där man inte får spola ner pappret. Hur skulle det se ut? Det kanske är därför man förknippar pedalhinken mer med utlandet än med Sverige, just eftersom dem i flera länder inte kastar pappret i toaletten utan behöver ha en pedalhink i badrummet.

Avslutningsvis vill vi även förtydliga och som vi nämnt tidigare att pedalhinken har så många fler användningsområden än bara i badrummet. Vi har tidigare i inlägget nämnt:

  • Offentliga platser
  • Uteplats
  • Källare
  • Garage
  • Barnrum

Det går alltså att placera den i princip vart som helst i hemmet och med en passande design så kan den smälta in i hemmet på ett snyggt och naturligt sätt. Dessutom kanske det inte behöver ligga godispapper eller tvättmedelspaket slängda lite överallt så det blir en win-win.

Vi hoppas du har fått lite inspiration i alla fall och insett att en papperskorg inte bara behöver vara något stort, fult och klumpigt som bara tar plats. Eftersom vi skriver mycket om inredning här så är det värt att poängtera att det faktiskt går att inkludera till och med pedalhinken i inredningen. Anpassa färg och material till övrig badrumsinredning så ska du se att pedalhinken faktiskt kommer bidra på sitt lilla vis.