Bästa Pizzaspaden 2023: 4 Pizzaspadar (Bäst i Test)

Är du på jakt efter en pizzaspade har du kommit helt rätt. Att baka pizza är något som de flesta gör lite då och då, däremot är det inte lika många som förstått fördelarna med att använda sig av en riktig pizzaspade. 

Här hittar du några praktiska pizzaspadar som kommer ta pizzabaket till nästa nivå.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en pizzaspade?

En pizzaspade är ett köksredskap som används för att hantera och placera pizza i ugnen. Den består vanligtvis av en platt bladformad yta med ett långt handtag. Pizzaspadar kan vara tillverkade av olika material som exempelvis trä, rostfritt stål eller aluminium. 

Pizzaspadar används vanligtvis för att plocka upp pizzor från köksbänken och sedan föra in den i ugnen där den kan bakas och stekas på en pizzasten, pizzastål eller ugnsplåt. Pizzaspadar används också för att ta ut färdiglagade pizzor från ugnen.

Bästa Pizzaspade – Sammanfattning

 

pizzaspade1

4 bästa pizzaspadar

Pizzaspadar bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Pizzaspade i aluminium – med trähandtag

pizzaspade-1

Du känner säkert till Gourmetstål som gör fantastiska pizzastål och andra tillbehör för pizzabak. Det här är deras pizzaspade i aluminium med trähandtag som kommer underlätta rejält när du gör hemmagjorda pizzor eller bakar bröd. 

Spaden har en snygg design och kommer verkligen få dig att känna dig som ett pizzaproffs Handtaget har en krok för upphängning. 

Storlek: Längd 58 cm, bredd 30,5 cm. 

2. Extra lång pizzaspade med handtag i trä

pizzaspade-2

Ännu en variant på pizzaspade från Gourmetstål men den här gången i extra lång storlek. Pizzaspaden är hela 90 cm så det går att ha ett rejät säkerhetsavståd till värmen med andra ord. 

Spaden är tillverkad i aluminium och handtaget är i trä. Det rekommenderas att man gör rent pizzaspaden för hand och den kommer med 1 års garanti.

3. Perforerad pizzaspade från Ooni

pizzaspade-3

Ooni är den populära tillverkaren av bland annat pizzaugnar. Här är Ooni:s perforerade pizzaspade som naturligtvis passar alla deras ugnar men även kan användas till vilken ugns som helst. Den perforerade spaden gör att pizzan behåller son spröda botten. 

Pizzaspaden från Ooni har en bredd på 30.5 cm, är tillverkad i aluminium och ska handdiskas. 

4. Pizzaspade i trä från Modern House

pizzaspade-4

Är du på jakt efter en pizzaspade i trä för att då den där riktigt rustika känslan så har du här ett bra alternativ. Norska Modern House har här tagit från en pizzaspade tillverkad i furu. 

Spaden har en längd på 53 cm och en bredd på 30 cm. 

Användningsområden

Pizzaspaden är ett användbar köksredskap när man lagar pizza av flera skäl. Det är inte bara känslan av att man känner sig som en riktig pizzabagare som gör pizzaspaden så bra.

Här är några vanliga användningsområden:

Hantering av deg

När man har format pizzadegen kan den vara mjuk och lite kladdig vilket gör att den är svår att hantera med händerna. En pizzaspade kan användas för att lyfta upp degen och placera den på en yta för att exempelvis tillsätta topping.

Enkel förflyttning till ugnen

När man väl har tillsatt topping på pizzadegen kan en pizzaspade användas för att lyfta upp och överföra pizzan från köksbänekn till ugnen. Detta kan hjälpa till att göra så pizzan inte faller isär.

Användning av pizzasten

Om man bakar sin pizza på en pizzasten eller ett pizzastål i ugnen är en pizzaspade användbar för att placera pizzan på den varma stenen eller stålet utan att bränna sig.

Enkel hantering av färdiglagad pizza

När pizzan har bakats färdigt kan pizzaspaden användas för att ta ut den från ugnen utan att bränna sig. Det gör det också enklare att flytta pizzan till en skärbräda eller ett serveringsfat.

 

LÄS OCKSÅ: UGNSFORMAR BÄST I TEST

Bra att tänka på för att hitta rätt

När du är på jakt efter pizzaspade att använda där hemma är det bra att ha några saker i åtanke så köpet blir bra.

Här är några av våra bästa tips som är bra att tänka på:

Material

Pizzaspadar finns i olika material som trä, aluminium och rostfritt stål. Vilket material som är bäst låter vi vara osagt men försök hitta en spade i ett material som du tror att du kommer gilla eller som vet du trivs bra att arbeta med idag.

Storlek

Pizzaspadar finns i olika storlekar så det är viktigt att välja en som passar ugnen eller pizzan man vill baka. Det är främst bladet som är viktigt att tänka på, men sen kan ju storleken på handtaget skilja spadarna åt.

Handtag

Handtaget på pizzaspaden ska vara tillräckligt långt för att undvika att man bränner sig när man använder den. Det är också viktigt att handtaget är ergonomiskt utformat för att ge en bekväm grepp.

Betyg och recensioner

Vi tycker det är bra att alltid läsa kommentarer och recensioner från tidigare köpare för att se hur dom har upplevt produkten. 

pizzaspade-bild

Pizzaspadar i olika material

Vanligaste materialen på pizzaspadar är trä och metall.

Här är några fördelar och nackdelar med respektive material. 

Träpizzaspadar:

  • Fördelar: Träspadar är lätta och enkla att hantera. De har en naturlig känsla och ger pizzan en rustik touch. De är också relativt billiga att köpa.
  • Nackdelar: Träspadar kan vara svåra att rengöra och kan absorbera fukt och bakterier vilket gör dem mindre hygieniska. De kan också lätt brännas om de används för att ta bort pizzan från ugnen för länge.

Metallpizzaspadar:

  • Fördelar: Metallspadar är robusta och hållbara, och kan användas under höga temperaturer utan att brännas eller smälta. De är också lätta att rengöra och är mer hygieniska än träspadar.
  • Nackdelar: Metallspadar kan vara svårare att hantera, särskilt om de inte har ett ergonomiskt handtag. De kan också vara dyrare än träspadar.

Viktigt med rätt typ av handtag på pizzaspaden

Handtaget på pizzaspaden kan vara direkt avgörande för om du kommer uppskatta din spade eller inte. Ett för lång eller för kort handtag kan göra det opraktiskt och svårt att navigera i köket. 

Här är några bra saker att tänka på:

  • Längden på handtaget: En pizzaspad med ett långt handtag gör det lättare att nå in i ugnen och flytta pizzan utan att riskera att bränna sig. Detta är särskilt viktigt om du har en djup ugn eller om du lagar pizza på en het pizzasten. Ett kort handtag kan fungera bra om du använder en plåtugn eller en ugn med lägre höjd.
  • Material och grepp: Pizzaspadar finns i olika material som framför allt trä och metall. Tänk på vilket material som känns bekvämt i din hand och ger tillräckligt med grepp när du använder den. Det är också viktigt att överväga hur lätt eller tung spaden är eftersom detta kan påverka hur lätt eller svårt det är att manövrera spaden.

 

LÄS OKCKSÅ: PIZZAUGNAR FÖR UTE OCH INOMHUS

potatismos

Känn dig som en riktig pizzabagare

Att använda en pizzaspade hemma kan få dig att känna dig som en riktig pizzabagare! Det är en viktig del av hela pizzabaket tycker vi, känslan!  Dessutom kan det vara både roligt och praktiskt att använda en pizzaspade för att flytta pizzan till och från ugnen och det gör ju allt så himla mycket lättare. 

Förutom de praktiska fördelarna kan användningen av en pizzaspade också göra det enklare att experimentera med olika recept och ingredienser. Att använda en pizzaspade ger dig mer frihet att testa nya saker och se till att din pizza tillagas på rätt sätt. 

Pizzaspade bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-pizzaspadar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är pizzaspaden som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av pizzaspadar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa pizzaspadarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de pizzaspadar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar