Bästa Plättjärn 2023: 4 Snygga Plättlagg (Bäst i Test)

Vilket plättlagg är bäst i test? Vad är bra att tänka på inför ett köp och hur gör man egentligen de godaste plättarna? Det är några saker vi tar upp här! Här hittar du 4 snygga plättjärn som garanterat kommer förgylla både köket och magen framöver. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett plättjärn?

Ett plättjärn är en typ av stekpanna som är speciellt tillverkad för kunna steka plättar i. Med några upphöjda former i stekplattan kan man enkelt portionera ut smeten och få perfekt runda plättar varje gång. Plättjärn går även att använda för att steka exempelvis amerikanska pannkakor med. 

Plättlagg finns i olika material och storlekar där materialet främst påverkar vikten på plättpannan, men det kan också ha betydelse för slutresultat. Gjutjärn och aluminium är de två vanligaste materialvalen där gjutjärn står för tyngd och rustik medan aluminium är mer lättvikt och modern. När man pratar om storlek på plättlagg är det framför allt stekytan och antal upphöjda plättformar pannan har. 

Bästa plättlagg – Sammanfattning

 

rivjärn-ost

4 Snygga plättlagg

Snygga plättjärn bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Skeppshults plättjärn med handtag i valnöt

plättlagg-1

Den här plättpannan från Skeppshult är tillverkad av gjutjärn och har en diameter på 23 cm. Den har en jämn yta och är perfekt för att göra små pannkakor, våfflor eller plättar med.

Handtaget är tillverkat av valnötsträ vilket ger pannan en rustik och elegant look samtidigt som det ger ett bra grepp när man hanterar den. Gjutjärnsmaterialet gör att pannan är hållbar och tål höga temperaturer. Den kan användas på alla typer av värmekällor inklusive induktion och är lätt att rengöra efter användning.

Plättjärnet har fått höga betyg av tidigare köpare vilket en indikation på produktens höga kvalitet.

2. Plättlagg från Fiskars i aluminium

plättlagg-2

Ett plättlagg från Fiskars som har en diameter på 24 cm. Den är tillverkad av aluminium med Hardtec Superior beläggning vilket gör att den tål höga temperaturer och ger en jämn värmefördelning. Pannan har en non-stick-beläggning som gör att plättarna inte fastnar och underlättar rengöringen efter användning.

Pannan har ett ergonomiskt utformat handtag som ger ett bra grepp och är tillverkat av ett isolerande material som gör att det inte blir för varmt att hålla i handtaget under användning. Pannan fungerar bra på alla typer av spisar, inklusive induktion, och är perfekt för att tillaga ålättar, crêpes eller andra liknande maträtter.

3. AMT Gastroguss plättpanna aluminium 26 cm

plättlagg-3

Plättlagget från AMT Gastroguss är tillverkat av aluminium och har en diameter på 26 cm. 

Plättlagget har en stabil botten som gör att det står stadigt på spisen och ger en jämn och fin värmefördelning. Med sina fyra formar kan du sabbt och enkelt slänga ihop en frukost eller mellanmål.

Den smarta non stick-ytan gör att plättarna inte bränner fast och det underlättar både tillagning och rengöring rejält.

4. Plättlagg i gjutjärn från Anders Petter

plättlagg-4

Stenfors plättlagg är en gjutjärnspanna som är speciellt designad för att steka plättar med. Pannan har en klassisk rund form och är cirka 24 cm i diameter med en höjd på cirka 2 cm. Den har plats för att steka upp till 7 plättar åt gången.

Gjutjärn är ett material som är känt för att hålla värmen väl och fördela värmen jämnt över ytan. Detta gör det lättare att steka plättar utan att de bränns eller klibbar fast på pannan.

Handtaget på plättlagget är tillverkat av trä och ger en bra greppkomfort när du steker.

Det här är ett mycket uppskattat plättjärn som fått goda betyg och recensioner från tidigare köpare vilket ger en bra indikation på dess höga kvalité.

Hitta bästa plättjärnet för dig

För att hitta det bästa plättjärnet för dig och ditt hushåll är det några som är bra att fundera lite extra på. Storlek, material och design är alla tre viktiga faktorer för att trivas tillsammans med plättlagget. Vi går igenom dessa tre delar lite mer är plus betonar vikten av nöjda användare. 

Storlek

Storleken på plättlagget bör främst bestämmas utifrån antal personer i hushållet samt förvaringsmöjligheter. Är ni en större barnfamilj där många kommer äta plättar samtidigt behövs ett stort plättjärn för att kunna steka så många plättar som möjligt åt gången.Minst sju formar bör det stora plättjärnet ha. Är ni en mindre familj eller ensamhushåll finns mindre plättpannor med endast fyra stycken formar. Det lilla plättjärnet är enkelt att förvara och går snabbt att göra rent.

Material

Det tunga och rustika plättlagget i gjutjärn eller den lätta och praktiska plättpannan i aluminium, det är frågan. Ett plättlagg i gjutjärn är en riktig klassiker och en panna som verkligen har mycket rustik och nostalgi i sig. Gjutjärnspannan levererar alltid goda resultat men den har också en relativt tung vikt. Plättpannor i aluminium är lätta och praktiska av flera anledningar men saknar den härliga känslan som pannor i gjutjärn för med sig. 

Handtaget

Handtaget på plättjärnet bör vara ergonomiskt utformat och tillverkat av ett material som ger en bra greppkomfort när du steker plättar. Det är också bra med ett handtag i exempelvis trä som inte blir lika varmt när järnet är uppvärmt som ett handtag i rostfritt stål.

Betyg och recensioner 

Att läsa recensioner och betyg från andra kunder kan hjälpa dig att få en bättre uppfattning om vilka plättjärn som är av hög kvalitet.  Ett tips är alltså att kika runt vid lite olika återförsljare för att hitta så mycket betyg och recensioner som möjligt så du får en rättvis uppfattning om produkten.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA PANNKAKSLAGGEN

plättar-bild

Skötselråd och rengöring av plättjärn

För att plättjärnet ska leverera goda resultat gång på gång så gäller det att man tar hand om det på rätt sätt efter använding. Här är några tips på hur du gör det:

Skötselråd för plättjärn i aluminium och gjutjärn:

Plättjärn i aluminium:

 • Efter användning, rengör plättjärnet med varmt vatten och mild diskmedel.
 • Torka av plättjärnet ordentligt och se till att det är helt torrt innan du förvarar det.
 • För att undvika repor på ytan bör du inte använda skarpa redskap när du steker plättar.
 • Använd inte stålull eller andra slipande rengöringsmedel eftersom de kan skada ytan.
 • Om plättjärnet har fastbrända matrester kan du använda en blandning av bikarbonat och vatten för att rengöra det.

Plättjärn i gjutjärn:

 • Innan användning bör du först smörja in plättjärnet med olja eller fett.
 • Efter användning, rengör plättjärnet med varmt vatten och en eventuellt en stel borste för att ta bort matrester om det behövs.
 • Torka av plättjärnet ordentligt och se till att det är helt torrt innan du förvarar det.
 • För att bevara ytan på plättjärnet bör du smörja in det med olja efter varje rengöring lite då och då.
 • Om plättjärnet har fastbrända matrester kan du använda en blandning av salt och vatten för att rengöra det. Undvik diskmedel eller andra rengöringsmedel för att inte förstöra ytan.

Fixa lyxfrukost med plättar och bär

Att göra en lyxig frukost med plättar och bär är både enkelt och gott! För att göra plättar behöver du först göra en grundläggande smet av mjöl, mjölk och ägg. Du kan sedan lägga till lite socker, vaniljextrakt och en nypa salt för att smaksätta smeten.

För att göra frukosten ännu mer färgglad och festlig kan du dekorera toppen av plättarna. Du kan använda florsocker för att göra ett mönster eller lägga till några blad av färsk mynta eller basilika för den trevliga förgens skull.

Sen som pricken över i:et kan du toppa plättarna med lite olika färska (eller frysta) bär som jordgubbar, blåbär, hallon eller björnbär. Du kan också lägga till lite vispad grädde eller vaniljyoghurt för extra lyxighet. På sidan kan du också ha färsk frukt, rostat bröd och en kopp nybryggt kaffe eller te.

Slutligen, om du vill göra din frukost ännu mer lyxig, kan du servera den på en vacker tallrik eller bricka och dekorera med några servetter eller ljus. Hur bra start på dagen är inte det?

 

LÄS OCKSÅ: KÖKSVÅG BÄST I TEST

Så gör du goda plättar – Recept

Plättar är väldigt enkelt att tillaga och säkert har du gjort både plättar och pannkakor tidigare. Om inte så kommer här ett grundrecept för 4 personer som lite instruktioner hur du går till väga: 

Ingredienser:

 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 3 msk strösocker
 • 3 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 2 msk smält smör eller olja för stekning

Instruktioner:

 1. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en stor skål.
 2. Tillsätt mjölk och ägg till skålen och rör om tills smeten är jämn.
 3. Låt smeten vila i 5-10 minuter så att bakpulvret hinner aktiveras.
 4. Smält smöret eller oljan i en stekpanna på medelhög värme.
 5. Lägg cirka 1/4-1/3 dl av smeten i stekpannan och stek plättarna i 1-2 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
 6. Upprepa tills hela smeten har använts.
 7. Servera plättarna varma med dina favorittillbehör, till exempel bär, sylt, grädde eller sirap.

Tips: För extra smak kan du experimentera med att tillsätta olika kryddor eller smaksättningar till smeten, som kanel, vaniljextrakt eller rivet citronskal.

riven-choklad

Plättar för vuxna och barn

Plättar är en mycket populär rätt som uppskattas av både vuxna och barn. Det är en mångsidig rätt som passar för frukost, brunch eller som en lätt måltid under dagen.

För barn kan plättar vara en rolig maträtt att hjälpa till att laga till i köket och kan också fungera som ett mellanmåll eller efterrätt. Att låta barn välja vilka bär eller toppingar de vill ha på sina plättar kan hjälpa till att öka deras intresse för att äta frukt och bär.

För vuxna kan plättar vara en snabb och enkel frukost eller brunch. Genom att lägga till proteinkällor som yoghurt, nötter eller frön till plättar kan man också öka näringsvärdet och göra dem mer mättande.

Sammanfattningsvis är plättar en välsmakande och mångsidig rätt som uppskattas av nästan alla. Det kan också vara en hälsosam maträtt beroende på vad man väljer att servera med dem.

Vi älskar plättar och hoppas att du lite bra inspiration att ta med dig! 

Snygga plättlagg bäst i test – Så bestämde vi vilka

En plättpanna ska inte bara vara funktionellt, det ska vara snyggt också! Matlagningen blir så himla mycket trevligare men snygga köksprodukter men som naturligtvis också är väldigt bra att använda. 

Så hur gjorde vi vårt bäst i test av snygga plättpannor? 

Genom att analysera olika plättlagg vid olika återförsäljare och gå igenom betyg och recensioner från tidigare köpare kunde vi sålla ut de plättjärn som fått bäst omdömen. Av de plättpannorna som fått bäst betyg gjorde vi sedan ett eget urval av de pannor som vi tycker har bäst design och blir ett snyggt tillskott till matlagningen. Efter den andra gallringen blev det några utvalda plättpannor kvar som fick bilda vår bäst i test-lista av plättlagg. 

Att utgå från vad flera av de tidigare köparna och nuvarande användarna tycker om diverse plättpannor ger en rättvis bild där fler åsikter vägs in. När vi inte har möjlighet att testa hela marknadens utbud av plättlagg själva tycker vi det här är rätt väg att gå.

Vanliga frågor och svar

Hur lång tid tar det att steka plättar?

Hur lång tid det tar att steka plättar beror på storleken på plättarna och vilken typ av plättjärn eller stekpanna du använder, men generellt tar det cirka 1 minut att steka plättar på varje sida tills de är gyllenbruna.

En bra tumregel är att plättar är redo att vändas när ytan börjar bli torr och det bildas små bubblor på ytan. Vänd plättarna med en stekspade och stek den andra sidan tills den också är gyllenbrun. Eftersom plättar är små och tunna tar det vanligtvis inte lång tid att steka dem.

Vad kostar ett plättlagg?

Priset på ett plättlagg kan variera beroende på var du köper det och vilken typ av plättlagg det är. En enkel plättlagg i aluminium kan kosta runt 100-200 kronor, medan en plättlagg i gjutjärn kan kosta 300 kronor eller mer.