Bästa Potatispressen 2023: 4 Bra Potatispressar (Bäst i Test)

Potatispressen är ett användbart köksredskap både när man vill ha pressad potatis eller göra potatismos. Men det är också ett verktyg som kan användas för att pressa kokta grönsaker eller mjuka frukter. Här visar vi de bästa potatispressarna just nu samt går igenom annan matnyttig information gällande potatispressar.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en potatispress?

En potatispress är en köksredskap som används för att mosa eller pressa kokta potatisar till en slät konsistens. Den vanligaste typen av potatispress består av två handtag som är sammankopplade med en metallplatta med små hål i botten. När du trycker ned handtagen tvingas potatisen genom hålen och ut ur undersidan av pressen  vilket resulterar i en fin och slät puré. Potatispressar kan också användas för att mosa andra grönsaker eller för att göra fruktjuice genom att pressa saften ur frukt.

Bästa Potatispress – Sammanfattning

 

4 bästa potatispressar

Potatispressar bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: WMF Gourmet Potatispress

potatispress-1

Stilren och snygg potatispress tillverkad i blankpolerat Cromargan® rostfritt stål. Pressen är hållbar, reptåligt och hygieniskt så räkna med att det är en potatispress som håller sig i god form över lång tid. 

Potatispressen kan med fördel även nvända till grönsaker. 

Storleken är 26,5 cm. lång, 10 cm. hög och 9,5 cm. djup.

2. Klassisk design från Dorre

potatispress-2

Här är en potatispress i riktigt klassisk design som kommer underlätta i köket framöver. Pressen är från älskavärda Dorre som alltid levererar prisvärda köksprodukter i bra kvalitet. 

Potatispressen är tillverkad i rostfritt stål och kan göras ren i maskin.

 

3. Potatispress i modern design

potatispress-3

Potatispress i modern design som kan användas till bra mycket mer än att bara pressa potatis. Kokta rotfrukter, grönsaker och mjuka frukter går också alldeles utmärkt att pressa. 

Pressen är tillverkad i rostfritt stål 18/10. 

Storlek:  Dia 11 cm x 8 cm x 34 cm.

4. Effektiv press med hög kapacitet

potatispress-4

Att göra potatismos kommer aldrig ha varit lättare! Med denna effektiva superpress kan du pressa potatisen på ett kick för att sedan göra en utsökt potatismos. 

Potatispressen är tillverkad i Bleckplåt och tål maskindisk. 

Storlek: L 26 cm, H 10,2 cm, B 12 cm.

Hur funkar potatispressen?

En potatispress fungerar genom att krossa och pressa kokta potatisar genom små hål i botten av pressen för att skapa en slät och jämn puré.

Här är en steg-för-steg-beskrivning av hur en potatispress fungerar:

1. Först kokar du potatisen tills den är mjuk och genomkokt.

2. När potatisen är färdigkokt, häller du av vattnet och placerar potatisen i behållaren på potatispressen.

3. Sedan trycker du ner handtagen på pressen. Detta kommer att pressa potatisen genom små hål i botten av behållaren och tvinga ut den genom undersidan av pressen.

4. Den fina och släta pressade potatisen samlas sedan under pressen.

Det är viktigt att använda kokt potatis när du använder en potatispress eftersom råa potatisar inte kommer att pressas ordentligt och kan skada pressen. 

 

LÄS OCKSÅ: UGNSFORMAR BÄST I TEST

potatis-skyffel

Potatispress va potatisstöt – vad är skillnaden?

Ja, vad är egentligen skillnaden på en potatispress och en potatisstöt?

Vi tänkte reda ut det här.

En potatispress och en potatisstöt är två olika köksredskap men båda används för att mosa eller pressa potatis (eller andra grönsaker/frukter). Skillnaden mellan dem är i hur de fungerar och hur de ser ut.

En potatispress fungerar genom att man lägger kokta potatisbitar i en behållare med hål i botten. Sedan trycker man på en handtag eller spak för att pressa potatisbitarna genom hålen för att få ut en fin pressad potatis. En potatispress kan liknas vid en tång.

En potatisstöt å andra sidan är ett annat verktyg som fungerar genom att man lägger kokta potatisbitar i en skål eller bunke. Sedan använder man en stöt för att mosa potatisen. En potatisstöt ser ut som en mortel fast med längre handtag och en stöt i ena änden.

Bra att tänka på när du köper potatispress

För att hitta den bästa potatispressen för dig och dina behov är det några saker som är bra att tänka på.

Här är några tips: 

Material

Välj en potatispress som är gjort av ett tåligt material som rostfritt stål eller aluminium. Dessa material är rejäla och hållbara vilket gör att pressen kan användas under många år utan att gå sönder eller slitas ut.

Storlek

Tänk på hur mycket potatis du vill kunna pressa på en och samma gång när du väljer storlek på din potatispress. Är ni många i familjen kan det vara bra att välja en större potatispress som kan hantera större mängder på en gång.

Hålens storlek

Kontrollera storleken på hålen i botten av pressen. Om hålen är för små kan det ta lång tid att pressa potatisen och om de är för stora kan det finnas klumpar kvar i den pressade potatisen. 

Betyg och recensioner

Försök att hitta betyg och recensioner på den press du gillar för att bilda dig en uppfattning om hur tidigare köpare och nuvarande använder upplever produkten.

 

LÄS ÄVEN: LÖKHACKARE BÄST I TEST

Så gör du rent potatispressen

Att rengöra  potatispressen är viktigt för att säkerställa att den fortsätter att fungera bra och att ingen matrester eller bakterier samlas däri.

Här är några tips för att hålla pressen ren och fräsch.

  1. Skölj potatispressen i varmt vatten för att ta bort eventuella matrester och smuts.
  2. Använd en mjuk borste eller en tvättsvamp för att skrubba potatispressen. Det är viktigt att du rengör alla delar av pressen, inklusive de små hålen i botten av behållaren där potatisen pressas igenom.
  3. Om det finns kvar matrester eller smuts i pressen kan du blötlägga den i varmt vatten med en mild tvål eller diskmedel i cirka 15-20 minuter. Detta hjälper till att lösa upp och ta bort eventuella envisa matrester.
  4. Skölj potatispressen grundligt i varmt vatten för att ta bort allt tvålvatten och eventuella matrester.
  5. Torka av potatispressen med en ren handduk eller låt den lufttorka.
  6. Om möjligt, förvara potatispressen isär så att den inte ligger ihop med andra köksredskap och riskerar att bli smutsig eller repas.

Ett tips som vi tycker fungerar bra är att rengöra den direkt efter användning innan matresterna har chansen att torka och fastna. Det underlättar rengöringen avsevärt och det är gjort på ett kick.

 

LÄS OKCKSÅ: SNYGGASTE DISKSTÄLLET

potatismos

Lyxigare middag med pressad potatis

Vi tycker att pressad potatis definitivt kan bidra till att lyfta en middagsrätt och göra den mer elegant och smakfull. Med sin släta och krämiga konsistens passar pressad potatis bra till många olika rätter och kan också vara en vacker presentation på tallriken så även gör maten ännu godare! Vi äter ju även med ögonen sägs det.. 

Till den pressade potatisen kan du med fördel också lägga till smaker som örter, vitlök eller parmesanost för att höja smakupplevelsen och skapa en mer gourmetliknande upplevelse. 

Så om du vill göra din middag mer lyxig och elegant kan pressad potatis definitivt vara ett bra val!

Potatispress bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-potatispressar har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är potatispressen som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av potatispressar vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa potatispressarna på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de potatispressar vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa potatispressen?

Den bästa potatispressen just nu är WMF Gourmet Potatispress. Vi tycker den har allt som en modern potatispress ska ha och med den stiliga designen blir den även ett snyggt tillskott till kökssamlingen.

Vad kostar en potatispress?

Priset på en potatispress kan variera beroende på tillverkaren, material, storlek och funktioner. En enkel manuell potatispress kan kosta från cirka 300-600 kronor.