Bästa Glasen Till Rosévin – 8 Snygga Rosévinsglas!

Rosévinssäsongen är här och vad passar då bättre än att skaffa ett par nya rosévinsglas att avnjuta det rosafärgade vinet från. Glas till rosévin påminner väldigt mycket om vitvinsglas och faktum är att just vitvinsglas passar alldeles utmärkt även till rosévin.

Här har vi samlat de 8 bästa glasen till rosévin som vi har hittat inför den här säsongen och vi hoppas du kan hitta något passande glas som kommer förgylla många trevliga kvällar i sommar.

Inlägget innehåller annonslänkar.

8 Snygga Rosévinsglas

1. Rosévinsglas från Ritzenhoff

rosevinsglas-1

Hur magiska är inte fom här rosévinsglasen? Ritzenhoffs Sommersonett-glas är en mycket uppskattad serie av glas där inspirationen till designen är hämtad från Italiens färger och dofter.

Serien består av flera olika designers men har samma glasform vilket gör det möjligt att mixa och matcha olika motiv för att skapa en personlig samling av vinglas (du hittar fler exempel från samma serie längre ner i inlägget).

Setet innehåller två 22,5 centimeter höga glas med en diameter på 9,3 centimeter tillverkade av högkvalitativt kristallglas. Glasen passar perfekt för exempelvis rosévin eller en sommardrink. 

2. Vinglas från Orrefors – Utmärkt för rosévin

rosevinsglas-7

Orrefors vinglas Intermezzo balance är en mångsidig produkt som passar för alla typer av vin; rött, vitt och rosévin. Vinglaset har en droppformad kupa med en smalare mynning vilket gör att vinernas karaktär framhävs på ett balanserat sätt, likt ett vinprovarglas. 

3. Set med 4-pack rosévinsglas

rosevinsglas-3

Dessa glas är utformat för att passa till både rosévin och champagne. Dess form har en bred mittdel som lyfter fram aromerna i drycken medan den smalare öppningen koncentrerar doften till näsan och riktar drycken mot tungans främre del, vilket förstärker upplevelsen av sötma. 

Snygga rosévinsglas som förgyller sommarens alla middagar.

4. Glas till rosévin från Ritzenhoff

äggkopp-djurmotiv

Del två av Ritzenhoff:s magiska rosévinsglas! Komplettera dessa med andra vinglas från Ritzehoff och du får en magisk sommardukning!

5. Vinglas från Le Creuset

äggkopp-djurmotiv

Stilrena vinglas från Le Creuset som passar lika bra till vitt vin som rosévin. Glasen levereras i 4-pack och har en smal form för att bättre hålla temperaturen på vinet.

6. Rosévinsglas från Gynning

äggkopp-djurmotiv

Piece Of Me av Carolina Gynning erbjuder roséglas som är idealiska för att njuta av välkyld rosévin både till vardags och vid festliga tillfällen. Glasen har en glänsande guldfärg som reflekterar ljuset på ett sätt som ger en varm och glamorös känsla.

Motiven på glasen är hämtade från Carolina Gynnings populära konstverk, som speglar olika kvinnor hon har mött eller som påverkat henne personligen. 

7. Modernt och elegant vinglas

äggkopp-djurmotiv

Sandvig vitvinsglas är ett modernt och elegant glas som är idealiskt för att avnjuta vitt eller rosévin. Glaset är designat av Broste Copenhagen, som är ett av Skandinaviens ledande inredningsvarumärken och som kombinerar nya trender med nordisk design.

Detta glas är munblåst och ingår i en serie av liknande glas. För att skapa en iögonfallande dukning, rekommenderas att kombinera olika glas från serien.

8. Ritzenhoff rosévinsglas

äggkopp-djurmotiv

Del tre av rosévinsglasen från Ritzenhoff som vi visar här. Även detta är ett magiskt vinglas som blir en fin kombo tillsammans med de andra glasen från samma serie.

Vilka glas ska man ha till rosévin?

Det finns flera olika glas som passar bra till rosévin men det vanligaste är ett glas med en tulpanformad kupa och smalare öppning. Detta glas passar bra till att fånga upp dofterna från vinet och kan även koncentrera smaken på ett bra sätt. En annan variant är ett glas med en större kupa och böjd överkant som också fungerar bra för rosévin.

Generellt sett är det viktigt att glaset är tunn så att vinet kan avnjutas på bästa sätt och smakerna inte påverkas av glasets tjocklek. Det viktigaste är att använda ett glas som du tycker om och som gör att du kan uppleva vinet på det sätt som du föredrar.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTA OSTBRICKA SET

Kännetecken för rosévinsglas

Ett vanligt kännetecken för glas som är speciellt designade för att servera rosévin är att de som sagt har en tulpanformad kupa och smalare öppning. Kupan är ofta högre och smalare än kupan på ett vanligt vitt vinglas vilket hjälper till att fånga upp dofterna och koncentrera smakerna på ett bra sätt. Öppningen på glaset är också något smalare vilket hjälper till att koncentrera dofterna till näsan och gör att vinet når fram till tungans främre del där man kan uppleva sötma på ett bättre sätt.

Rosévinsglas är också vanligtvis tunna och lätta. Dessutom kan vissa glas ha en något böjd överkant för att ytterligare koncentrera aromerna och smakerna.

Men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något ”rätt” eller ”fel” design på rosévinsglas, och olika varumärken och designers kan ha sin egen unika tolkning av vad som fungerar bäst för att servera rosévin.

Glas till mousserande rosévin

Det är vanligt att man använder ett annat glas till mousserande rosévin än vanligt rosévin. Det klassiska mousserande vinglaset, även kallat champagneglas, är en populär variant även till mousserande rosévin. Det har en smalare kupa som koncentrerar bubblorna och dofterna på ett bra sätt, samtidigt som det ger utrymme för bubblorna att utvecklas och skapa en fin mousse. Detta glas fungerar också bra till andra mousserande viner som champagne och prosecco.

 

LÄS OCKSÅ: CHAMPAGNEKYLARE BÄST I TEST

Hur ska man servera rosévin?

När det gäller servering av rosévin finns det några generella riktlinjer att följa för att få ut det mesta av vinets smaker och dofter.

Här är våra bästa tips!

Temperatur

Det är viktigt att servera rosévinet vid rätt temperatur för att kunna uppleva dess smaker och aromer på bästa sätt. De flesta roséviner bör serveras kylda, vanligtvis runt 8-12°C, men det kan variera beroende på stilen och druvsorten.

Glas

Ett glas med en tulpanformad kupa och smalare öppning är vanligtvis det bästa valet för att servera rosévin då det hjälper till att fånga upp vinets dofter och koncentrera smakerna på ett bra sätt. Du hittar flera sådana exempel här på sidan.

Dekantering

Det är vanligtvis inte nödvändigt att dekantera rosévin, men om vinet har legat en längre tid kan det vara en bra idé att hälla det försiktigt i en karaff eller annan behållare för att separera eventuellt bottensediment och låta vinet öppna upp sig något.

Servering

Rosévin kan serveras som en aperitif eller tillsammans med en lättare måltid, som sallad, skaldjur eller fisk. Det är också en utmärkt följeslagare till en somrig picnic eller grillat.

Lagring

Rosévin ska vanligtvis inte lagras under en längre tid, utan bör drickas inom 1-3 år från produktionen för att uppleva dess friska och fruktiga smaker på bästa sätt.

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA VINGLAS FÖR RÖTT OCH VITT

rosevin-glas

Till vilka maträtter passar rosevin?

Rosévin passar bra till många olika maträtter tack vare sin lätta och fruktiga smakprofil.

Här är några förslag på maträtter som kan matcha bra med rosévin:

  • Lätta sallader med färsk frukt eller grönsaker som exempelvis en sommarsallad med jordgubbar och sparris.
  • Skaldjur och fiskrätter som exempelvis grillade räkor eller en fräsch ceviche.
  • Lättare kötträtter som grillad kyckling eller kalkon, eller en sallad med grillad biff.
  • Fetaost, mozzarella och andra mjuka ostar som passar bra till en svalkande drink på en varm sommardag.
  • Rätter med asiatisk touch, som exempelvis sushi eller thailändsk sallad med lime och koriander.

Generellt sett är det en bra idé att matcha en lättare maträtt med en lättare rosévin och en maträtt med kraftigare smaker med en mer kraftfull och fyllig rosévin.

 

LÄS OCKSÅ: SNYGGA PROSECCOGLAS

rosevin-glas1-skaldjur

Kul att veta om roséviner

Hur gör man rosevin?

Rosévin kan framställas på flera olika sätt men det vanligaste sättet är att man låter druvskalen ligga i kontakt med druvmusten under en kortare tid, vanligtvis mellan 2-48 timmar. Detta ger vinet en rosa färg och en mildare smak jämfört med rött vin.

Först skördar man de druvor som ska användas vilket vanligtvis är blå druvor, men ibland även gröna. Därefter krossas druvorna för att frigöra musten som sedan jäses. För att få rosévin använder man vanligtvis en teknik som kallas maceration, där druvmusten och druvskalen blandas tillsammans i en kort period. Druvskalen ger sedan ifrån sig färg till musten och efter macerationstiden skiljer man musten från druvskalen och fortsätter jäsningsprocessen tills vinet är färdigt.

Ett annat sätt att göra rosévin är att blanda rött och vitt vin, men detta är mindre vanligt idag.

Vilka druvor används till rosévin?

Det finns flera olika druvor som används för att göra rosévin men det vanligaste är att man använder blå druvor, även kända som röda druvor. Några av de vanligaste druvsorterna som används för att göra rosévin inkluderar Grenache, Syrah, Mourvèdre, Pinot Noir och Sangiovese. Dessa druvor används ofta i södra Frankrike, Spanien, Italien och andra delar av världen där rosévin är populärt.

Det finns också några druvsorter som är specifika för rosévin, till exempel Cinsault och Tibouren. Dessa druvor odlas mest i södra Frankrike och är kända för att ge roséviner med en mjuk och fruktig smakprofil.