Bästa Whiskyglasen 2023 – 8 Fina Whiskyglas! (Bäst i Test)

Whisky, en ädel dryck som förtrollar med sin rika arom och distinkta smakprofil. För att uppleva varje nyans och del av denna älskade dryck på bästa sätt behöver man det perfekta whiskyglaset. Ett whiskyglas som inte bara kompletterar drycken på ett värdefullt sätt utan också förhöjer upplevelsen genom sin design och funktionalitet.

Här visar vi 8 snygga whiskyglas som kommer ge dig en whiskyupplevelse på bästa sätt.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett whiskyglas?

Ett whiskyglas är ett speciellt glas som används för att servera och dricka whisky ur. Det finns olika typer av whiskyglas men de flesta har vissa gemensamma egenskaper för att förhöja upplevelsen av att dricka whisky.

Det vanligaste whiskyglaset är känd som ”tumbler” eller ”old-fashioned glass” och har en cylindrisk form med rak eller svagt konisk design. Det är vanligtvis tillverkat av kristall eller tjockt glas för att kunna hålla temperaturen på whiskyn längre.

Bästa Whiskyglas – Sammanfattning

 

8 snygga whiskyglas

Whiskyglas bäst i test –
Våra 4 favoriter!

1. Bäst i test: Whiskyglas från Orrefors

whiskyglas-1

Njut av en förstklassig whisky i detta tidlösa whiskyglas. Sofiero-serien från Orrefors är ett ikoniskt tillskott till ditt barskåp och designades redan 1961 av den framstående formgivaren Gunnar Cyrén.

Med en bredd på 8.4 cm och en höjd på 9.5 cm erbjuder detta glas en perfekt balans mellan stil och funktionalitet. Den eleganta designen gör det till en fröjd att hålla i och dricka ur, samtidigt som det ger en klassisk och härlig känsla till varje whisky.

För att bevara glans och kvalitet rekommenderas endast handdisk.

2. Snyggt whiskyglas från Eva Solo

whiskyglas-2

Drick din whisky med stil i detta snygga whiskyglas från Eva Solo, utformat med en tunn och elegant drickkant som förhöjer din smakupplevelse till nya höjder!

Med en  volym på 27 cl ger detta glas tillräckligt med utrymme för att du ska kunna avnjuta din favoritwhisky i sin fulla potential. Den perfekt vinklade toppen på 14 grader är utformad för att släppa fram och förstärka whiskyens doft och smak på bästa möjliga sätt.

3. Lyxigt whiskyglas på fot

whiskyglas-7

Med detta handblåsta whiskyprovarglas i en tidlös design från Glencairn kommer whiskyn tas till nästa nivå. Detta glas är skapat för att framhäva alla subtila nyanser och dofter i din favoritwhisky.

Med en volym på 17 cl ger detta glas tillräckligt med utrymme för att du ska kunna uppleva och bedöma whiskyens karaktär på bästa sätt. Den klassiska designen är inte bara estetiskt tilltalande utan också ergonomiskt utformad för att passa perfekt i din hand och ge en bekväm upplevelse.

Du kan njuta av ditt whiskyprovarglas utan att behöva oroa dig för rengöring. Tack vare dess tåliga konstruktion tål det maskindisk vilket sparar tid och gör det enkelt att hålla glaset i perfekt skick.

4. Läckra Tumblerglas för whisky och annan dryck

whiskyglas-5

Förgyll festliga kvällar med Noblesse tumblerglas från Nachtmann. Dessa vackra tumblerglas är tillverkade av  kristall och pryds av ett elegant rutmönster som ger en vacker touch till varje servering.

Med en generös kapacitet på 29,5 cl är dessa glas mångsidiga och passar perfekt för både vatten och whisky. Oavsett om du vill njuta av en uppfriskande drink eller avnjuta en fin whisky kommer Noblesse tumblerglas att förhöja din dryckesupplevelse till en ny nivå.

Finns i flera olika färger.

Olika typer av whiskyglas

Det finns flera olika typer av whiskyglas som alla har sina unika egenskaper och används i olika sammanhang.

Här är några av de mest kända:

Whiskylglas på fot

Dessa glas, ibland kallade ”snifter” eller ”brandy balloons”, har en bred bas som smalnar av mot toppen. De är designade så för att koncentrera whiskyns doft mot näsan. 

Tumblerglas

Tumblerglas är de mest traditionella whiskyglasen. De används ofta för att servera whisky on the rocks eller whisky med vatten eller andra mixers.

Glencairnglas

Glencairnglaset är ett relativt nytt tillskott till whiskyglasfamiljen och har snabbt blivit standard inom whiskyprovning. Det har en tulpanformad design som hjälper till att rikta whiskyns doft mot näsan. Glencairnglaset har också en robust fot som hjälper till att undvika onödig uppvärmning av whiskyn genom handkontakt.

Copitaglas

Dessa glas har en lång stjälk och en rundad kropp som smalnar av mot toppen, liknande whiskylglas på fot men mindre. Copitaglas används ofta för sherryprovning men har blivit populära inom whiskyprovning.

Highballglas

Dessa är höga och raka glas, perfekta för whiskycocktails som highball. Se highballglas här.

Nosingglas

Detta är glas med en smal topp och en bredare bas, designade för att koncentrera doften, vilket gör dem utmärkta för provning av whisky. Se nosingglas här.

 

LÄS OCKSÅ: FINA ÖLGLAS PÅ FOT

Bra att tänka på när du väljer whiskyglas

Att välja rätt whiskyglas kan verkligen förhöja din upplevelse av att dricka whisky. Beroende på vilken typ av whisky du gillar och på vilket sätt du vill dricka din whisky bör glaset anpassas efter det.

Här är några saker vi tycker du ska tänka på när du väljer ett whiskyglas:

Användning

Om du vill njuta av whisky rent, kanske du vill ha ett glas som koncentrerar doften, som ett Glencairnglas eller ett nosingglas. Om du föredrar whiskycocktails eller whisky på is kan ett tumblerglas eller highballglas vara mer lämpligt.

Form

Formen på glaset spelar stor roll i hur whiskyn presenteras. Ett glas som smalnar in vid toppen, som Glencairnglas eller nosingglas, kommer att koncentrera doften till näsan. Ett bredare glas låter whiskyn andas mer och kan vara bättre för whisky med rikare och mer komplexa aromer.

Material

Det bästa materialet för ett whiskyglas är kristall eller glas. Detta ger glaset en trevlig tyngd och känsla och det kan även förbättra whiskyens utseende.

Storlek

Storleken på glaset bör vara tillräckligt stor för att rymma en rimlig mängd whisky, plus eventuell is om du föredrar det. Men det bör inte vara så stort att whiskyn förlorar sin temperatur för snabbt.

Design

Slutligen, välj ett glas som du tycker ser bra ut. Drickandet av whisky är en helhetsupplevelse och presentationen bidrar till njutningen. Snygga whiskyglas är betydligt roligare att ta fram till sina gäster så tänk på designen.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA ROMGLASEN

whiskyglas-1bild

Whisky vs whiskey – vad är skillnaden?

”Whisky” och ”whiskey” är två olika stavningar av samma ord och vilken stavning som används beror ofta på var drycken tillverkas. Här är de grundläggande reglerna:

Whisky: Minnesregel. Denna stavning används generellt av de flesta större whiskyproducerande länderna länder utan ”e” i deras namn. Detta inkluderar Skottland, Kanada och Japan. Så om du dricker Scotch whisky, Canadian whisky eller Japanese whisky, kommer du att se den stavas utan ”e”.

Whiskey: Denna stavning används generellt av länder med ”e” i deras namn. Här inkluderas Irland (Ireland) och USA (United States). Så om du dricker Irish whiskey eller bourbon, som är en typ av amerikansk whiskey, kommer du att se den stavas med ”e”.

Detta är dock inte en strikt regel och det finns vissa undantag. Till exempel, trots att USA generellt stavar det som ”whiskey”, använder vissa amerikanska destillerier ”whisky” i skotsk stil, som Maker’s Mark och George Dickel.

Det är också viktigt att notera att stavningen inte har någon inverkan på smaken eller kvaliteten på drycken. Det är bara en fråga om regional preferens och tradition.

Exklusiva whiskyglas förbättrar upplevelsen

Nog om stavningen. Nu fokuserar vi på glasen igen.

Fina och lyxiga whiskyglas tycker vi verkligen kan förbättra whiskyupplevelse på flera sätt. Utöver att de funktionellt kan förstärka smaken och doften av whiskyn, lägger de till en estetisk dimension som kan höja upplevelsen till en helt ny nivå. 

Här är några sätt på vilka ett snyggt whiskyglas kan förbättra njutningen:

  • Visuell njutning: Ett vackert whiskyglas är en fröjd för ögat. Exklusiva glas är ofta tillverkade av högkvalitativt glas eller kristall, vilket ger en glänsande klarhet som framhäver whiskyns färg och konsistens. Dessutom kan komplicerade etsningar, snitt och former skapa intressanta ljusreflektioner och skuggor som gör att varje klunk blir en visuell upplevelse i sig.
  • Taktil njutning: Ett fint whiskyglas känns bra att hålla i handen. Tyngden och balansen av ett tungt kristallglas ger en känsla av stabilitet och lyx. Ytan kan vara slät och sval eller den kan ha intressanta texturer från etsningar eller snitt.
  • Akustisk njutning: Om du skålar med ett kristallglas kan det ge ett tillfredsställande ”kling”, och ljudet av whiskyn som rör sig inuti glaset kan vara en del av upplevelsen.
  • Symbolik: Ett lyxigt whiskyglas kan symbolisera uppskattning och respekt för whiskyn och för ritualen att dricka den vilket kan ge en extra dimension till upplevelsen.

 

LÄS ÄVEN: BÄSTA SNAPSGLAS PÅ FOT

whiskyglas-2bild

Whiskyglas med gravyr – kul present till whiskyälskare

Vårt avslutande tips gällande whiskyglas är graverade whiskyglas som gör att du får ett helt unik glas, men det kan också vara en utmärkt present till en whiskyälskare.

Gravyren kan vara något så enkelt som initialer eller namn, vilket ger glasen en personlig touch. Om du känner till en specifik whisky eller ett destilleri som mottagaren älskar kan du överväga att få glasen graverade med destilleriets logo eller namn osv. Detsamma gäller naturligtvis om glaset är till dig själv.

För en mer kreativ touch kan du välja att gravera ett favoritcitat, ett viktigt datum (som ett födelsedatum eller årsdag), eller kanske något roligt eller inspirerande som är specifikt relevant för mottagaren.

Kom ihåg att även om gravyren gör glasen speciella bör du också se till att glasen själva är av hög kvalitet för bästa resultat. 

Whiskyglas med gravyr kan du göra här.

whiskyglas-1

Whiskyglas bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-whiskyglas har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier:

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är whiskyglaset som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av whiskyglas vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa whiskyglasen på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de whiskyglas vi tycker är bäst i test.