Matta Kök 2024 – 17 Snygga Köksmattor

Är du på jakt efter en snygg köksmatta som dessutom tål lite extra smuts har du hittat rätt! Här visar vi upp 17 köksmattor som passar alla kök. Mattan i köket har ju lite extra krav på sig mer än att bara vara fin. Därför delar vi idag med oss av mattor som uppfyller alla behov som en köksmatta kan tänkas behöva.
Inlägget innehåller annonslänkar.

Köksmattor som smälter in

kaffemugg-mateus

Ljusbeige bomullsmatta

kaffemugg-mateus

Mörkgrå melerad matta

kaffemugg-mateus

Brun randig ullmatta

kaffemugg-mateus

Slätvävd mönstrad matta

Köksmattor i jute och boucle

kaffemugg-mateus

Jutematta med fransar

kaffemugg-mateus

Svartvit bouclematta

kaffemugg-mateus

Stor jutematta grå/beige

kaffemugg-mateus

Grönbrun rund jutematta

Praktiska plastmattor till köket

kaffemugg-mateus

Grå randig plastmatta

kaffemugg-mateus

Plastmatta Pappelina

kaffemugg-mateus

Mönstrad plastmatta

kaffemugg-mateus

Horredsmattan stripe

Mönstrade och färgade mattor som passar köket

kaffemugg-mateus

Avlång köksmatta

kaffemugg-mateus

Mörkgrön matta kök

kaffemugg-mateus

Fransmatta Himla

kaffemugg-mateus

Slätvävd grå matta

En diskret köksmatta eller en matta som säger något?

När det är dags att välja en matta till köket finns några bra saker att tänka igenom innan köp. En av de viktigaste delarna att komma underfund med är om mattan till köket ska smälta in med övrig inredning eller om mattan ska bli ett ”statement piece” som drar blickar till sig.

En matta tar upp en stor del av ett rum och därför påverkar mattans utseende rummets helhetskänsla i allra högsta grad. En matta kan med hjälp av utstickande design, färger och mönster dra alla blickar till sig och fånga allas uppmärksamhet. En matta kan också bara smälta in i rummets övriga inredning.

Är tanken att mattan till köket ska dra blickar till sig finns förstås massor av mattor att välja på. Det är faktiskt en väldigt bra idé att använda just en matta för att bryta av känslan i ett rum. Ett kök som går mycket i grått och vitt till exempel. Där det kanske också finns ett köksbord i vitt och alla vitvaror är vita. Då kan det passa otroligt bra att passa på att nyttja mattan till köket för att agera accentfärg och skapa kontraster. Det behöver inte vara en helt galen matta i tjugo färger och massor av mönster. Det räcker med en matta i härligt turkost, harmoniskt senapsgult eller varför inte behaglig mossgrön. Det viktigaste budskapet att ta med är att en matta till köket inte behöver vara tråkig utan kan användas för att få något att hända i ett i övrigt tråkigt kök.

 

LÄS OCKSÅ: Matcha mattan med en snygg taklampa till köket!

 

Vilken storlek och form ska mattan i köket ha?

En återkommande fråga när man ska köpa matta är vilken som är den perfekta storleken på mattan. Det är inte ett undantag när det kommer till storleken på köksmattor. Det finns inga helt självklara svar som gäller alla kök utan allt handlar om vilket kök du ska placera mattan i.

Storleken på det köket, formen på köket, utrymmet och hur det köket ligger till i hemmet i stort. Vissa har kök och matbord i samma rum. Då kanske det redan ligger en matta under matbordet att ta hänsyn till. Andra har själva köket fristående i ett eget rum och därför inte behöver fundera på det.

När det gäller formen på köksmattan gäller det alltså att se över just ditt kök. Är det ett avlångt kök bör det ligga en avlång matta i köket. Är det i stället ett kök som är fyrkantigt är en stor fyrkantig matta att föredra. Ofta vill man ha mattan till köket för att skydda golvet från matrester som flyger och såser som spills ut. Därför bör den ligga framför köksbänken och spisen. Låt därför formen på mattan avgöras av hur formen på köket och kökets ytor ser ur.

Vilken storlek ska man ha på mattan i köket? Där handlar det om yta. Hur stor golvyta har du i köket? I ett stort kök med mycket öppen golvyta kan det se väldigt fjuttigt ut med en väldigt liten matta som täcker bara några procent av kökets golvyta. Och tvärtom kan en enorm matta i ett väldigt litet kök se skumt ut det också.

Det handlar om att utgå från just ditt kök vid valet av köksmatta. En bra tumregel är dock att se till att det finns några centimeter/decimeter till godo mellan köksbänken och mattans början. Mattan ska inte ligga intryckt hela vägen in till köksbänken. Det blir varken hygieniskt eller snyggt.

Förutom ovan tips gällande storlek och form på mattan till köket vill vi även slå ett slag för att undvika en rund matta i köket. Det kan vara otroligt välpassande och snyggt med en rund matta i andra rum i hemmet. Men just i ett kök blir det sällan bra, även om det alltid finns undantag.

Matta till kök – detta bör du undvika

Precis som det finns material på mattor som lämpar sig extra bra till köket finns också mattor som inte gör sig så bra i just kök. Det givna valet av matta att undvika är förstås långhåriga mattor eller mattor med lång lugg. Det är mattor som fullkomligt drar till sig bakterier och smuts och ofta syns inte all smuts eftersom mattorna har så lång lugg att dölja all smuts i. Det blir helt enkelt inte hygieniskt eller trevligt med en sådan matta i ett kök. Det finns förstås mattor med olika långa lugg men undvik helt enkelt mattor med lugg i köket oavsett längt på luggen.

Ullmattor bör också undvikas köket. Det finns dock ullmattor som är helt platta (ofta handvävda) utan lugg som hade kunnat fungera.

Det vi framför allt syftar på att undvika är de tjocka täta ullmattorna som man älskar att ha exempelvis bredvid sängen, men inte i köket. Både av hygieniska, praktiska och utseendemässiga skäl. De kan fungera jättebra under matbordet, men inte som matta i köket där man står och lagar mat, bakar och tar hand om disk.