Köksmattor: 17 fina mattor till köket

Är du på jakt efter en snygg köksmatta som dessutom tål lite extra smuts har du hittat rätt! Här visar vi upp 17 köksmattor som passar alla kök. Mattan i köket har ju lite extra krav på sig mer än att bara vara fin. Därför delar vi idag med oss av mattor som uppfyller alla behov som en köksmatta kan tänkas behöva.
Inlägget innehåller annonslänkar.

7 snabba tips att tänka på när du letar köksmatta

  • En matta till köket behöver kunna tvättas ren från fläckar
  • Köksmattor kan med fördel vara en plastmatta eller en jutematta
  • Köksmattan blir en del av inredningen så tänk igenom mattans stil
  • Formen på mattan i köket är viktig, en avlång matta till ett avlångt kök osv.
  • Matta till kök behöver inte vara mörk så länge den går att göra rent
  • Undvik detaljer som franskanter som är känsliga för slitage
  • Undvik långluggade mattor 

Köksmattor som smälter in

kaffemugg-mateus

Ljusbeige bomullsmatta

kaffemugg-mateus

Mörkgrå melerad matta

kaffemugg-mateus

Brun randig ullmatta

kaffemugg-mateus

Slätvävd mönstrad matta

Köksmattor i jute och boucle

kaffemugg-mateus

Jutematta med fransar

kaffemugg-mateus

Svartvit bouclematta

kaffemugg-mateus

Stor jutematta grå/beige

kaffemugg-mateus

Grönbrun rund jutematta

Praktiska plastmattor till köket

kaffemugg-mateus

Grå randig plastmatta

kaffemugg-mateus

Plastmatta Pappelina

kaffemugg-mateus

Mönstrad plastmatta

kaffemugg-mateus

Horredsmattan stripe

Mönstrade och färgade mattor som passar köket

kaffemugg-mateus

Avlång köksmatta

kaffemugg-mateus

Mörkgrön matta kök

kaffemugg-mateus

Fransmatta Himla

kaffemugg-mateus

Slätvävd grå matta

En diskret köksmatta eller en matta som säger något?

När det är dags att välja en matta till köket finns några bra saker att tänka igenom innan köp. En av de viktigaste delarna att komma underfund med är om mattan till köket ska smälta in med övrig inredning eller om mattan ska bli ett ”statement piece” som drar blickar till sig. En matta tar upp en stor del av ett rum och därför påverkar mattans utseende rummets helhetskänsla i allra högsta grad. En matta kan med hjälp av utstickande design, färger och mönster dra alla blickar till sig och fånga allas uppmärksamhet. En matta kan också bara smälta in i rummets övriga inredning.

Är tanken att mattan till köket ska dra blickar till sig finns förstås massor av mattor att välja på. Det är faktiskt en väldigt bra idé att använda just en matta för att bryta av känslan i ett rum. Ett kök som går mycket i grått och vitt till exempel. Där det kanske också finns ett köksbord i vitt och alla vitvaror är vita. Då kan det passa otroligt bra att passa på att nyttja mattan till köket för att agera accentfärg och skapa kontraster. Det behöver inte vara en helt galen matta i tjugo färger och massor av mönster. Det räcker med en matta i härligt turkost, harmoniskt senapsgult eller varför inte behaglig mossgrön. Det viktigaste budskapet att ta med är att en matta till köket inte behöver vara tråkig utan kan användas för att få något att hända i ett i övrigt tråkigt kök.

 

LÄS OCKSÅ: Matcha mattan med en snygg taklampa till köket!


Är det i stället en matta till köket som ska smälta in i övrig inredning är det svårt att misslyckas helt. Men det finns förstås några bra saker att tänka på.

Det viktigaste är att fundera över om man vill att mattan ska synas eller om den egentligen bara ska finnas för att skydda golvet men är mer ett ”ont måste”. Är det så att mattan till köket är ett ”ont måste” och som av den anledningen inte ska sticka ut på något sätt så finns ett guldtips att ta med sig. Satsa på en köksmatta som är så lik golvets färg som möjligt. Har du ett mörkt trägolv, satsa på en mörkbrun matta i snarlik ton. Har du ett vitlaserat ekgolv, satsa på en ljust beige matta i den tonen. Du förstår grejen! Det kommer göra att mattan smälter in i rummet på ett superfint sätt utan att i sig säga så mycket. Att skaffa en matta som går ton i ton med golvet är det ultimata valet av matta till köket för dig som egentligen bara är ute efter en matta som gör sitt jobb som skydd av golvet.

Förutom att satsa på en köksmatta som går ton i ton med golvets färg finns fler bra tips för dig som ser mattan i köket som ett ont måste. Det är att undvika en massa mönster, fransar och färgskiftningar. Gå i stället för en matta till köket i all sin enkelhet. En enfärgad matta utan fransar i en jordnära färg som passar med den övriga inredningen i köket är att föredra.

Matcha färgen på mattan med kökets övriga färger

För dig som är ute efter en matta till köket som ska smälta in bra och bli en given del av inredningen finns ett annat grundtips att ta med sig. Se över vilka färger köket går i. Är det ett kök med mycket kalla nyanser? Kanske ett kök i grått med mycket vita inslag och rostfria vitvaror? Då kommer en matta i samma kalla gråa nyans göra sig bäst i det köket.

Ska det vara en köksmatta med mycket varmare toner i mässing och luckor i antingen beige eller björkträ kommer en matta i just varmare beige toner smälta in och göra sig allra bäst. Det gäller med andra ord att inte först hitta en matta som man tycker om och sen inse att den inte passar i just sitt eget kök utan istället börja med att kika hur ens kök faktiskt ser ut och vilka nyanser som redan finns där. Därefter leta efter den perfekta mattan till just det köket.

Det är så vanligt att inspireras av andra på nätet eller komma hem till någon som har den där snygga köksmattan som du också vill ha. Men så inser man att den inte alls skulle passa hemma hos sig själv. Det är just för att den mattan var perfekt i det köket tillsammans med färgerna och inredningen som finns där. 

Lär dig mer om accentfärger här. 

Vilken storlek och form ska mattan i köket ha?

En återkommande fråga när man ska köpa matta är vilken som är den perfekta storleken på mattan. Det är inte ett undantag när det kommer till storleken på köksmattor. Det finns inga helt självklara svar som gäller alla kök utan allt handlar om vilket kök du ska placera mattan i.

Storleken på det köket, formen på köket, utrymmet och hur det köket ligger till i hemmet i stort. Vissa har kök och matbord i samma rum. Då kanske det redan ligger en matta under matbordet att ta hänsyn till. Andra har själva köket fristående i ett eget rum och därför inte behöver fundera på det.

När det gäller formen på köksmattan gäller det alltså att se över just ditt kök. Är det ett avlångt kök bör det ligga en avlång matta i köket. Är det i stället ett kök som är fyrkantigt är en stor fyrkantig matta att föredra. Ofta vill man ha mattan till köket för att skydda golvet från matrester som flyger och såser som spills ut. Därför bör den ligga framför köksbänken och spisen. Låt därför formen på mattan avgöras av hur formen på köket och kökets ytor ser ur.

Vilken storlek ska man ha på mattan i köket? Där handlar det om yta. Hur stor golvyta har du i köket? I ett stort kök med mycket öppen golvyta kan det se väldigt fjuttigt ut med en väldigt liten matta som täcker bara några procent av kökets golvyta. Och tvärtom kan en enorm matta i ett väldigt litet kök se skumt ut det också.

Det handlar om att utgå från just ditt kök vid valet av köksmatta. En bra tumregel är dock att se till att det finns några centimeter/decimeter till godo mellan köksbänken och mattans början. Mattan ska inte ligga intryckt hela vägen in till köksbänken. Det blir varken hygieniskt eller snyggt.

Förutom ovan tips gällande storlek och form på mattan till köket vill vi även slå ett slag för att undvika en rund matta i köket. Det kan vara otroligt välpassande och snyggt med en rund matta i andra rum i hemmet. Men just i ett kök blir det sällan bra, även om det alltid finns undantag.

Köksmattan måste tåla slitage

Vad gäller material på köksmattan så finns faktiskt några saker att förhålla sig till. Framför allt handlar det om att en matta i köket måste tåla visst slitage och den måste kunna göras ren med enkelhet. Det blir svårt att hålla en matta helt fläckfri som ligger i köket där det lagas mat, bakas,  diskas och röjs runt en hel del. Det blir inte heller trevligt för någon om man behöver gå runt som på nålar i ett kök för att man inte får spilla. Nej, köksmattan måste både tåla slitage och kunna göras ren. Det är A och O för att du ska trivas med mattan.

Vad är då bra material på en matta till köket?

Det givna svaret här är ju en plastmatta. Det kan låta tråkigt och till och med fult, men idag finns faktiskt massor av fina plastmattor till köket. Det finns till och med mattor i plast där man knappt kunnat gissa att de var gjorda av plast för att de är så fina.

Förutom en plastmatta är också en jutematta perfekt som köksmatta. Den är naturligt melerad från start och bara därför blir den tacksam mot fläckar. Det går också bra att göra rent en jutematta med mattspray och annars bara varmt vatten.

Det finns ytterligare ett material som fungerar bra, nämligen mattor i bomull eller polypropen. Till båda dessa material finns massor av bra sprayer att använda som mattvätt när olyckan är framme. För det är ju egentligen det som är det allra viktigaste vid valet av matta till köket. Att mattan går att göra ren med någon typ av mattvätt, spray eller varmvatten. Det handlar snarare om det än om vilket material som mattan har.

Se alltid till att kolla upp möjligheter till rengöring av köksmattan innan du bestämmer dig. 

Se även: Stora skärbrädor i trä

köksmatta

Matta till kök – detta bör du undvika

Precis som det finns material på mattor som lämpar sig extra bra till köket finns också mattor som inte gör sig så bra i just kök. Det givna valet av matta att undvika är förstås långhåriga mattor eller mattor med lång lugg. Det är mattor som fullkomligt drar till sig bakterier och smuts och ofta syns inte all smuts eftersom mattorna har så lång lugg att dölja all smuts i. Det blir helt enkelt inte hygieniskt eller trevligt med en sådan matta i ett kök. Det finns förstås mattor med olika långa lugg men undvik helt enkelt mattor med lugg i köket oavsett längt på luggen.

Ullmattor bör också undvikas köket. Det finns dock ullmattor som är helt platta (ofta handvävda) utan lugg som hade kunnat fungera.

Det vi framför allt syftar på att undvika är de tjocka täta ullmattorna som man älskar att ha exempelvis bredvid sängen, men inte i köket. Både av hygieniska, praktiska och utseendemässiga skäl. De kan fungera jättebra under matbordet, men inte som matta i köket där man står och lagar mat, bakar och tar hand om disk.

Finns den perfekta köksmattan?

Den perfekta mattan till köket, finns den? Som svar på  frågan vill vi återkomma till det vi tidigare varit inne på. Att den perfekta köksmattan för ett visst kök inte behöver vara den bästa mattan för ett annat kök.

Om du utgår från ditt eget köks förutsättningar i allt från storlek, form, stil och färger så kommer du hitta den perfekta mattan för just ditt kök!

Kom ihåg att det är jättebra att ta inspiration och idéer från andras hem, bilder i magasin och sociala medier. Men att rakt av kopiera in en viss matta i ditt eget kök är förmodligen som bäddat för att misslyckas.

Förutom att hitta en stil på köksmattan som går hem i just ditt kök så handlar det återigen om att en matta i köket ska tåla slitage, kunna tvättas samt tillföra något till rummet. Antingen genom att bara smälta in och bli en given del av den övriga inredningen. Eller också genom att agera accentfärg och skapa kontraster i ett kök som inte har så mycket andra färger och former.

Kom ihåg att en matta verkligen kan förändra ett helt rum. Utnyttja det!

Läs gärna några av våra andra inlägg om just mattor. Matta till vardagsrummet, matta till sovrummet eller varför inte matta till barnrum.

Vi hoppas du fått lite tips och inspiration så du hittar den perfekta köksmattan för ditt kök!