Stilleben inspiration

Många har nog hört talas om det stilleben. Har du inte det finns vi här för att förklara. Men i korta drag handlar det om en samling dekorativa inredningsdetaljer placerade i grupp någonstans i hemmet. Vi ger idag våra mest värdefulla tips för hur du lyckas med ett snyggt stilleben. Vi visar och ger inspiration på produkter som är perfekta för ett stilleben, oavsett var i hemmet du ska skapa ditt stilleben.
(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nordic Nest, Newport, Jotex & Åhléns.)
Hej i sommarvärmen! Hoppas ni mår bra. Dagens blogginlägg här på Inredningsinspiration handlar det om något så roligt som inspiration på stilleben. Stilleben är verkligen något som lyfter ett hem och som skapar en känsla av ett ombonat hem där det bor någon med sinne för detaljer. Det är inte helt självklart att alla kommit i kontakt med ordet stilleben så därför tänkte vi berätta lite kort vad det är för er som inte redan vet 😊 Stilleben, som uttalas med betoning på det första e:et (alltså Stillében), är i grunden en motivkategori inom fotografi och måleri. Ett stilleben innehåller bara föremål och det handlar om såna föremål eller detaljer som man har i hemmet. Till exempel vaser, blommor, böcker (ofta coffeetable-books), skulpturer eller en bricka.
Missa inte inlägget om inredning till hemmakontoret, stort som smått HÄR

Ett stilleben hör hemma på förslagsvis nattduksbordet, vardagsrumsbordet, i fönsterbrädan eller bredvid tv:n på tv-bänken. Det är alltså enkelt förklarat en liten grupp med inredningsdetaljer. Ett klassiskt modernt stilleben kan vara ett par Chanel coffetable-books där man placerat en hög ljusstake, små minivaser med en färsk blomma i och någon typ av miniskulptur. Det är inte sällan man ser just närbilder på olika fina stilleben på instagram och på olika inredningsbloggar som visar upp sina hem. Det är i alla fall från början ett gammalt ord och oavsett vad man väljer att kalla det så är denna typ av inredningsdetalj väldigt smakfull och ger en känsla av lyx och omtanke.

Här kommer lite inspiration till stilleben att starta med:

Tips och inspiration på stilleben – våra bästa tips!

 

  • Låt ett av föremålen spela huvudrollen och sticka ut i antingen storlek, form eller färg
  • Se till att några av föremålen har en tydlig röd tråd emellan varandra och passar väl ihop. Övriga detaljer kan sedan spela biroller i sammanhanget och mest balansera det hela
  • Utrymmet mellan de olika föremålen är viktigt! Prova dig fram men ställ inte alla saker för nära varandra. Men inte heller för långt ifrån..
  • Något som alltid är bra i sammanhang när man vill lyfta något extra i hemmet – belysning! Se till att rikta ljus mot ditt stilleben för att göra det iögonfallande
  • Jobba med olika höjder. En bra bas är en hög och en låg och sen mittemellan placera just mellanhöjden.
  • Kom ihåg att det inte finns några rätt och fel gällande vilka saker som passar in i ett stilleben. Ju mer du och personligt ju bättre säger vi.
  • Det är vackert att få in något levande i ditt stilleben så som en färsk blomma, stiliga karameller med papper eller varför inte kaffebönor.
  • Stilleben kan vara allt från böcker med ljusstakar på sängbordet som ett arrangemang av färska örter och vackra salt- och pepparkvarnar på köksbänken.

Något vi vill slå ett extra slag för när det gäller stilleben är dels att låta det ta plats och dels att våga dig på ett stilleben i ett sammanhang du kanske inte först hade tänkt. Om vi börjar med det första, alltså att låta det ta plats så är det ungefär som det låter. Om du skapar ett snyggt stilleben på till exempel byrån i hallen så låt det verkligen ta fokus! Satsa på ett genomtänk stilleben och låt ytan i övrigt på bänken vara ren och avskalad. En lampa eller en grön växt räcker. Undvik att placera till exempel en massa ljusstakar i nära anslutning till ditt stilleben. Då blir avgränsningen inte så tydlig och det kan istället ge ett rörigt intryck där man inte vet vad som tillhör vad.

Dags att göra fint på balkongen eller uteplatsen? Missa inte inlägget om dekoration utomhus HÄR

Det andra tipset är som sagt att våga dig på ett stilleben i ett sammanhang du inte först hade tänkt. I första hand tänker nog många att ett typiskt stilleben är i vardagsrummet på vardagsrumsbordet eller på ett sidobord. Ett stilleben på fönsterbrädan är också en klassiker. Men vi vill slå ett slag för att tänka utanför boxen här. Att skapa ett stilleben i köket med en snygg marmorbricka där du placerar stiliga salt- och pepparkvarnar på och kanske en snygg skål med kaffebönor i och en härlig terracottakruka med färsk basilika i, DET är supersnyggt! Ett annat förslag är att på sängbordet skapa ett stilleben av en tjock och operfekt bok, en hög ljusstake, en liten minivas i en knallig färg och sen placera en handplockad blomma eller kvist i vasen. Ett förslag till stilleben i badrummet kan vara en härlig bricka eller vid korg där du snyggt placerar ett par perfekt vikta handdukar i, en hudkräm i vacker förpackning och varför inte ett stort härligt doftljus. Avsluta gärna med en hög vas med ett enkelt grönt blad för att få in lite naturnära och levande material i ditt stilleben.

Stilleben inspiration – våga mixa olika material

(Klicka på bilden för att göra den större!)

Stilleben – skapa liv med olika höjder & storlekar

(Klicka på bilden för att göra den större!)
Missa inte heller inläggen om..
Det vore jätteroligt att höra om ni har några härliga tips att dela med er av när det kommer till fina stilleben. Eller bara något helt annat. Kom gärna med tips och önskemål på ämnen vi ska skriva om här på Inredningsinspiration.com. Släng antingen iväg en kommentar här nedan eller skicka oss ett mail HÄR.
Ta hand om er och varandra. Vi hörs snart igen med ny inredning och inspiration,