Bästa Kastrullset 2023: 4 Snygga Grytset (Bäst i Test)

En kombination av elegant design och funktion är vad vi tycker utmärker de bästa kastrullseten! Det ska självklart vara bra kastruller att tillaga sin mat i men de ska också vara fina att ställa fram på matbordet. Här har vi samlat 4 snygga kastrullset som även har god funktionalitet. De bästa grytseten enligt våra kriterier är samlade i en och samma bäst i test-lista.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett kastrullset?

Ett kastrullset, eller grytset som det också kallas, är en samling av flera olika kastruller och grytor av olika storlekar som vanligtvis används i köket för att tillaga mat. Det är en praktisk lösning för att ha flera olika kastruller till hands när man behöver dem.

Innehållet i ett kastrullset kan variera men vanligtvis innehåller ett kastrullset följande:

Stora kastruller: Grytset innehåller vanligtvis en eller två stora kastruller med lock som är lämpliga för att koka större mängder mat som pasta, grönsaker och soppor.

Medelstora kastruller: Setet innehåller också vanligtvis en eller två kastruller av medelstorlek med lock som är lämpliga för att koka mindre mängder mat eller tillaga såser.

Mindre kastruller: De små kastrullerna har många användningsområden men är framförallt lämpliga för att smälta smör, värma upp mjölk eller göra en mindre portion sås.

Stekpanna: Ibland kan även vissa kastrullset inkludera en stekpanna med höga kanter som är lämplig för att steka eller sautera maten i.

Materialet på kastrull- och grytset kan variera i allt från rostfritt stål till aluminium, koppar eller gjutjärn. Det är viktigt att välja ett material som passar dina matlagningsbehov och se till så kastrullerna fungerar den värmekällan som kommer användas. Det är främst om kastrullerna är anpassade för induktionshäll eller inte som är viktigt att ha i åtanke.

Bästa Grytset – Sammanfattning

 

4 Snygga kastrullset

Snygga grytset bäst i test – Våra 4 favoriter!

1. G.R.Y.M grytset får bäst i test

Hur läckert är inte detta grytset från G.R.Y.M? Med kastruller tillverkade i trelagerprincipen – koppar, aluminium och rostfritt stål så får man alla de goda egenskaperna från respektive material. Den snygga utsidan av kopppar, en aluminiumkärna för god värmefördelning och det rostfria stålet som gör grytorna enkla att tillaga maten i samt att göra rent. 

Det här grytsetet innehåller: Kastrull 2,2 l, gryta 3,6 l, gryta 6 l och stekpanna 24 cm. Det blir ett snyggt grytset som mer än gärna får stå framme även när de inte används. Handtagen är tillverkade av gjutet rostfritt stål. Grytorna klarar alla olika typer av värmekäller, inklusive induktion. Handdisk rekommenderas. 

Av de nio som lämnat betyg på Bagaren och Kocken så är det fullpott för detta grytset, 5 av 5 möjliga! Det är med andra ord ett omtyckt grytset som lever upp till förväntningarna.

2. Snyggt grytset i svart från Eva Trio

Robust och rejält kastrullset från Eva Trio som definitivt kommer bli dina nya favoriter i köket. Här får du tre slitstarka kastruller som inte bara matchar varandra utan även levererar fantastiska resultat gång på gång. Kastrullerna har en Slip-Let beläggning som gör att maten inte bränns. 

Kastrullsetet innehåller: Kastrull 18 liter, gryta 3.8 liter och gryta 2.5 liter. Kastrullerna är tillverkade i aluminium och fungerar på alla olika typer av värmekällor. Kastrullerna tål maskindisk.

De få betyg och recensioner som finns ger kastrullsetet från Eva Trio 5 av 5 möjliga.

3. Grytset i 5 delar – med glaslock

Vill du ha ett komplett grytset för all typ av matlagning så har du här ett alldeles utmärkt alternativ från tyska Zwilling. Det här är ett grytset både för dig som ska flytta hemifrån eller bara vill uppdatera dina grytor och kastruller där hemma. 

Grytsetet innehåller:
Zwilling True Flow kastrull 1,5 L utan lock
Zwilling True Flow gryta 2 L med glaslock
Zwilling True Flow gryta 3 L med glaslock
Zwilling True Flow gryta hög 3,5 L med glaslock
Zwilling True Flow gryta 6 L med glaslock

Alla kastruller är tillverkade i rostfritt stål, kan användas på alla typer av värmekällor och tål maskindisk. 

4.9 av 5 möjliga i betyg på Cervera säger en hel del om vilken kvalitet grytsetet har!

4. Stenfors Kastrullset 3 delar 1+2+3 L

Kastruller med ergonomiskt handtag som kommer vara sköna att använda både vid matlagning men även vid servering. Stenfors kastrullset i 3 delar passar lika bra för hemmakocken som i proffsköket. Kastrullens botten har en stålinkapslad aluminiumkärna för jämn och effektiv värmefördelning.

Kastrullsetet innehåller:
– 1 Stenfors kastrull 1 L med lock
– 1 Stenfors kastrull 2 L med lock
– 1 Stenfors kastrull 3 L med lock

Kastrullerna fungerar på alla värmekällor och tål maskindisk.

4.7 i betyg av 5 möljliga vid Cervera där över 50 stycken lämnat ett betyg är en bra indikation på kastrullsetets höga kvalitet.

Fördelar med kastrullset

Att köpa ett färdigt kastrullset istället för att köpa kastruller en och en har sina fördelar. Att köpa ett set gör att man får ett komplett kit med stor mångsidighet, det är även snyggt och enhetligt sen är det många gånger ett ekonomiskt bra val också. 

Här är några av fördelarna vi tycker färdiga kastrullset har:

Mångsidighet

Ett kastrullset ger dig flera olika storlekar att välja mellan vilket gör det lättare att laga mat i olika portioner. Du kan använda större kastruller för att koka pasta eller göra soppa, medan mindre kastruller är perfekta för att smälta smör eller värma upp en sås i.

Praktiskt

Genom att ha flera olika kastruller på samma ställe blir det lättare att organisera och hålla ordning i köket. Du behöver inte leta efter en kastrull i olika skåp eller lådor utan du har allt på en och samma plats. Oftast är kastrullerna stapelbara vilket även spar massor av plats i köksskåpet.

Prisvärt

Ett kastrullset är vanligtvis billigare att köpa än att köpa kastruller separat. Detta gör det till ett mer kostnadseffektivt alternativ, särskilt om du behöver flera olika storlekar och många kastruller.

Enhetligt

Om du vill ha ett enhetligt utseende i ditt kök kan ett kastrullset vara ett bra val. Setet innehåller vanligtvis kastruller som är designade för att matcha varandra, vilket ger en snygg och sammanhängande look i köket.

LÄS OCKSÅ: 4 BÄSTA RIVJÄRNEN

Roligare matlagning med snyggt grytset

Att ha ett enhetligt och snyggt grytset i köket kan definitivt göra matlagningen roligare och bli mer inspirerande! Det sägs att man äter med ögonen men vi skulle också vilja påstå att vi delvis även tillagar maten med ögonen. Allt från fräsha och fina ingredienser till snygga kastruller och stekpannor! 

Här några anledningar till varför vi tycker du ska välja ett snyggt kastrullset och inte enbart funktionellt:

EstetikEtt snyggt grytset kan höja utseendet på ditt kök och ge det en professionell känsla. Det kan också vara en inredningsdetalj i sig självt och ge en touch av stil till ditt kök som många andra kastruller kan sakna. Det blir även en fin detalj på middagsbordet.

Inspiration – Tro det eller ej, men att ha ett vackert grytset kan inspirera dig att laga mat och prova nya recept. Det kan också hjälpa dig att bli mer kreativ och experimentell i  köket då du blir glad av att använda och visa upp dina vackra kastruller!

Kvalitet – Ett vackert grytset är ofta tillverkat av högkvalitativt material och håller därför längre. Du kan använda ditt grytset i många år framöver vilket även gör det till en bra investering.

Glädje – Att ha ett fint grytset kan helt enkelt göra dig glad och ge dig en positiv attityd till matlagning. Det kan göra att du ser fram emot att laga mat istället för att se det som en tråkig uppgift.

kastrullset-5

Hitta bästa grytsetet för dig

Ett grytset kan vara en relativt stor investering och då vill man så klart att köpet ska bli så bra som möjligt. Här är några saker som vi tycker du ska ha i åtanke för att hitta det bästa grytsetet för dig och dina önskemål:

Material

Det finns olika material att välja mellan som exempelvis rostfritt stål, aluminium, koppar och gjutjärn. Tänk på vilken typ av matlagning du oftast gör och välj ett material som passar dina behov. Använder du induktionshäll är det alltid bra att dubbelkolla så kastrullerna fungerar på sådan typ av värmekälla.

Storlek

Fundera på vilka storlekar av kastruller som passar dig bäst. Om du ofta lagar mat för stora grupper kan det vara fördelaktigt att ha stora kastruller, medan mindre kastruller kan vara mer lämpliga för mindre portioner eller mindre utrymme.

Design

Det är viktigt att välja ett grytset som passar din personliga stil och smak. Och också de övriga köksprodukterna så det blir en fin helhet vid dukning. Tänk på vilken design och färg som skulle passa bäst i ditt kök!

Betyg och recensioner

Kolla upp betyg och recensioner för olika grytset innan du gör ett köp. Andra kunders erfarenheter kan ge en bra indikation på hur väl grytsetet fungerar och håller över tid samt om det lever upp till förväntingarna som andra har haft på kastrullerna.

LÄS OCKSÅ: WOKPANNA BÄST I TEST

Stora och små kastruller för olika matlagning

Att ha både stora och små kastruller är till stor fördel för olika typer av matlagning. Här är några exempel på när det kan vara fördelaktigt att använda stora respektive små kastruller:

Stora kastruller:

  • För att koka stora mängder av pasta, ris eller potatis.
  • För att tillaga soppa eller gryta som kräver mycket utrymme.
  • För att tillaga stora köttbitar, såsom hel kyckling eller stek.
  • För att blanchera grönsaker eller frysta livsmedel.

Små kastruller:

  • För att koka mindre mängder av pasta, ris eller potatis.
  • För att smälta smör eller choklad.
  • För att koka ägg eller tillaga såser.
  • För att värma upp mjölk eller grädde.

Att ha en variation av storlekar i ditt kastrullset ger dig möjlighet att laga en mängd olika rätter på ett effektivt sätt. Du kan också använda mindre kastruller för att spara på energi och tid när du lagar mindre mängder av mat.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA PANNKAKSJÄRNET

kastrullset-röd

Rengöring och underhåll 

Hur underhåller man gör rent sina kastruller då för att dom ska hålla över lång tid och leverera goda resultat gång på gång? Det finns flera olika sätt att rengöra kastruller och beroende på vilket material de är gjorda av kan rengöringen se lite olika ut. Vi rekommenderar därför att alltid läsa medföljande instruktion. Men här kommer några generella tips:

Diskmedel och vatten
För de flesta kastruller fungerar det att helt enkelt diska dem i varmt vatten och diskmedel. Om det finns matrester som fastnat på botten kan du låta kastrullen stå med vatten och diskmedel i några timmar för att mjuka upp dem. Då blir rengöringen enklare och du slipper kämpa i timmar om något bränt fast riktigt hårt.

Bakpulver
Om det har bränt fast mat i kastrullen som ändå inte går bort kan du prova att strö över lite bakpulver och sedan tillsätta lite vatten. Låt det koka upp och sedan låta det svalna helt innan du rengör kastrullen.

Ättika
Om kastrullen är gjord av rostfritt stål eller koppar kan du använda ättika för att rengöra den. Blanda lika delar ättika och vatten och koka upp i kastrullen. Låt det sedan svalna och skölj noga med vatten.

Citron
Om kastrullen har fått fläckar eller missfärgningar kan du använda citronsaft för att ta bort dem. Pressa ut saften från en citron och gnugga in i kastrullen. Låt det verka i några minuter innan du sköljer noga med vatten.

Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att alltid skölja kastrullen noga med vatten efter rengöring för att undvika att rester av rengöringsmedel fastnar i kastrullen och påverkar smaken på maten du lagar i den.

När det gäller diskmedel och andra rengöringsmedel är kastruller av gjutjärn lite känsligare än övriga kastruller då det kan förstöra den naturliga non stick-beläggningen. Vi vill därför poängtera att kastruller i gjutjärn endast bör göras rent med varmt vatten.

Perfekt för den som flyttar hemifrån

Ett grytset är ett superbra alternativ på  köksutrustning för någon som flyttar hemifrån för första gången. Grytorna är ett mångsidigt verktyg som kan användas för att laga olika rätter som soppa, grytor, stekar, risotto och mycket mer. De är också oftast gjorda av tåliga material som håller länge vilket gör dem till en bra investering för den som är på jakt efter hållbara köksredskap.

Att ha ett bra grytset är en bra början på matlagnings-karriären samt att de spara tid och pengar på lång- och kort sikt eftersom man kan laga mat i större mängder och ha matlådor för flera dagar. Detta kan vara särskilt användbart för studenter eller unga vuxna som kanske inte har tid eller pengar att äta ute varje dag.

Det finns också många olika typer av grytor som passar olika matlagningsstilar och behov, från stora grytor för storkok till mindre grytor för mindre portioner. 

Ett kastruellset med alla nödvändiga delar är en bra början för att kunna laga all mat man önskar helt på egen hand!

LÄS OCKSÅ: BÄSTA GJUTJÄRNSPANNAN

Snygga kastrullset bäst i test – Så bestämde vi vilka

Våra bäst i test-kastrullset har vi sammanställt genom att utgå från tre olika kriterier. 

1. Funktion.

2. Design.

3. Betyg och recensioner.

Till skillnad mot många andra sidor har vårt bäst i test inte enbart utgått från funktion, utan vi tycker även att design och recensioner från tidigare användare är minst lika viktigt. Det är kastrullsetet som helhet som ska bedömas och inte enbart vilka funktioner som finns. 

Vi har analyserat massor av kastrullset vid flera olika återförsäljare och genom egna erfarenheter samt en mängd betyg, recensioner och kommentarer från användare bildat oss en uppfattning om vilka som är de bästa kastrullseten på marknaden just nu utifrån våra tre grundkriterier. 

Resultat sammanställer vi här vilket resulterar i en lista med de kastrullset vi tycker är bäst i test.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar ett kastrullset?

Priset på ett kastrullset kan variera beroende på kvalitet, material, antal kastruller och storlekar som ingår i setet. Generellt kan man hitta enkla kastrullset med några få kastruller för runt 500-1000 kronor. Men om man söker efter högkvalitativa och mer omfattande kastrullset med flera olika storlekar och material kan priserna stiga till flera tusen kronor. En bra tumregel är att ju fler kastruller och högre kvalitet på materialet, desto högre pris. Det är viktigt att välja ett kastrullset som passar dina behov och budget.