15 snygga äggkoppar för en finare frukostdukning

Fina äggkoppar är en rolig detalj på det dukade bordet – både till frukost, lunch och middag. Äggkoppen är ofta en enkelt, vit kopp som inte alls ger något speciellt intrycket på bordet. Men äggkoppen kan vara så himla mycket roligare än så! Det finns massor av roliga varianter i bland annat djurmotiv, exklusiv design och lyxiga guldkoppar. 

Vi visar här 15 snygga äggkoppar i olika storlekar, modeller och motiv som garanterat kommer bli en intressant detalj på frukostbordet. Äggkopparna är i olika prisklasser och säljs både styckvis och i flerpack. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

15 snygga äggkoppar

äggkopp-djurmotiv

Snygga äggkoppar i härliga djurmotiv är lika uppskattat av de vuxna som barnen! Här hittar du massor av rolig motiv i form av katter, hundar, fåglar, kaniner, tigrar och mycket mer. Flera av äggkopparna är handmålade och kan även användas som mysiga hållare till värmeljus.

äggkopp-djurmotiv

Magiskt fina äggkoppar i 2-pack från Georg Jensen. Med hjälp av den breda kanten nertill är det smidigt att lägga äggskalen som man enkelt tar med sig det till återvinning sen. Äggkopparna är tillverkade i polerat rostfritt stål och har en modern och tidlös design.

äggkopp-djurmotiv

Mer dansk design men nu från Royal Copenhagen. Har du ett intresse för inredning och/eller porslin känner du säkert igen serien Blue Fluted Pain som dessa äggkoppar tillhör. Riktig vår- och sommarkänsla får man av dessa härliga äggkoppar!

äggkopp-djurmotiv

Har du sett några tuffare äggkoppar? Förmodligen inte va. Dessa häftiga äggkoppar är tillverkade av designern Roos van de Velde och ska likna foten på en Pekinganka. Tillverkade i benporslin så den står stadigt på bordet.

äggkopp-djurmotiv

Vacker äggkopp från pricksäkra Newport som förgyller varje frukostdukning. Med upphöjda lejontassar ger äggkoppen en riktigt lyxigt och kungligt intryck!

äggkopp-djurmotiv

Populära Le Creuset har fixat ett härligt 6-pack med äggkoppar i olika färger. Fungerar lika bra till dig själv eller som ett kul gåvoset till födelsedagsbarnet. Äggkopparna kommer hur som helst bli en riktigt färgklick på frukostbordet!

äggkopp-djurmotiv

Praktiska äggkoppar med tillhörnade hållare. Via det djupa kanterna kan du ha både salt, kaviar och äggskal. Smart va? Äggkopparna finns i färgerna svart, lemonad, grå och grön.

äggkopp-djurmotiv

Du känner säkert igen det bubbliga utseendet från annan typ av porslin. Mateus har nämligen gjort sig väldigt populära med sina bubblor. Äggkoppen från Mateus finns i färgerna cinnamon och vit. 

äggkopp-djurmotiv

Hur fin är inte den här äggkoppen? En riktigt tiopoängare som förgyller frukosten och dukningen varje gång man vill lyxa till det lite extra! Koppen är tillverkad i kvalitativ tenn och har små fina detaljer som gör äggkoppen ännu mer spektakulär.

äggkopp-djurmotiv

Svensk designklassiker från 1932! Med inspiration från Kina har dessa en gång i tiden utsetts av Århundradets porslin av det svenska folket. Ät dina ägg ur ett stycke historia!

äggkopp-djurmotiv

Denna lekfulla äggkopp i form av en bläckfisk i guld blir ett kul inslag på frukost- eller middagsbordet. Lyxa till dukningen med en snygg guldfärgad äggkopp!

äggkopp-djurmotiv

Anpassad efter äggets geometriska och proportionerliga form blir dessa koppar ett kul inslag vid frukostbordet. Denna vackra äggkopp är skapad av designern Adam Goodrum.

äggkopp-djurmotiv

Höga äggkoppar på fot med motiv av en höna. Äggkopparna levereras i 2-pack, har en klassisk design och passar perfekt på vilket frukostbord som helst.

äggkopp-djurmotiv

Snygga äggkoppar i trä från trendiga Muubs. Med hjälp av den lilla nedsäkningen på sidan kan man förvara salt eller kaviar om så önskas. Äggkopparna går att matcha med frukostskålar eller tallrikar från samma märke.

äggkopp-djurmotiv

Vi avslutar med svensk design när den är som allra bäst! Gustavsbergs porslinsfabrik är en klassisk tillverkare av vackert porslin i alla dess former och självklart finns det massor av fina äggkoppar också. Lyxa till frukosten rejält med dessa vackra äggkoppar!

Mer om äggkoppar

Äggkoppen används som hållare för att enklare kunna äta kokta ägg. Äggkoppar finns i flera olika storlekar och material. Det finns äggkoppar både med- och utan fot samt att det är vanligt förekommande med olika typer av motiv på äggkoppen. 

Äggkoppar finns i olika prisklasser där de billigare kopparna kostar kring 20 kr medan de lyxigare äggkopparna kostar mellan 200 kr – 250 kr. 

Historien bakom äggkoppen

Äggkoppen har länge varit ett hjälpmedel för människor att förtära sina ägg och det finns utgrävningar från Pompeji redan från 79 e.kr. som påvisar att ägghållaren var aktuell redan då. På den tiden var det mest ägghållare för liggande ägg men kring 1400-talet blev det vanligare med äggkoppar för stående ägg och i början på 1700-talet började de även omnämnas i Sverige.

Innan äggkoppen blev vanligt hos gemene man var det främst i högadliga kretsar som den förekom. Äggkoppen var då ofta tillverkad i silver eller guld av konsthantverkare. Det var med andra ord en statussymbol. 

På 1900-talet började äggkoppar i silver även användas som doppresenter och senare började det bli allt vanligare med äggkoppar i andra material än silver och guld. Nu började det komma snygga äggkoppar i olika motiv och mönster. 

Idag är äggkoppen självklar i alla svenska hem och det finns ett enormt utbud av äggkoppar i olika varianter.

Källa

Lyxdukning redan till frukost med snygga äggkoppar

Att duka extra fint inför lördagsmiddagen eller till middagsbjudningen är inte alls ovanligt, snarare tvärtom. Det händer också att dukningen prioriteras till lunchen då och då men tyvärr glöms ofta frukosten bort. Det vill vi ändra på. 

När man letar nytt porslin och andra saker som hör dukningen till, exempelvis servettringar och bestick har man ofta middagsdukningen i bakhuvudet. Det är så klart inte fel, men vi tycker även man bör kunna göra en riktigt fin frukostdukningen om man skulle vilja. 

Fina äggkoppar, snygga kaffemuggar, en lyxig brödkorg, påkostad smörkniv och en riktigt bra brödkniv. Detta tillsammans med fina dricksglas till juicen och härliga tallrikar till youghurten kommer göra frukosten betydligt trevligare! 

Självklart finns det inte tid att äta lyxfrukost med en snygg dukningen varje morgon. Men någon gång ibland är det trevligt att inte bara ställa fram “gofrukost”, utan även passa på att duka lite extra fint också.

LÄS ÄVEN: 4 BÄSTA ÄGGKOKARE

Fina äggkoppar kan användas till mer än bara ägg

Det är inte bara till äggen som de snygga äggkopparna kan komma till användning – de har betydligt större användningsområde än så. Du kanske redan idag använder äggkoppen till andra saker än just ägg, om inte så ska du få några tips här. 

I ett inslag som P4 Västernorrland gjort om just äggkoppar fick lyssnare kommentera eller ringa in för att ge sina bästa tips på hur man kan använda äggkoppen till annat än ägg. Någon tipsade om att de kan användas till att ha ringarna i på nattduksbordet, en annan gav tips om att flingsalt gör sig bra i äggkoppen. 

De som ringde in hade fler bra tips vad äggkoppen kunde användas till: 

  • Blomvas till tussillago
  • Lägga mjölktanden i väntan på tandfen
  • Äggkoppen som snapsglas
  • Värmeljushållare
  • Använda ovansidan som kakmått när man bakar småkakor.

Norrlänningarna hade fler smarta tips och hela inslaget och ljudfilen hittar du här.

 

LÄS OCKSÅ: ÄGGSKIVARE BÄST I TEST

Det äts 6 miljoner ägg i timmen under påskdagen

Påsken är äggets högtid och då konsumerar vi svenskar dubbelt så mycket ägg som en vanlig vecka. Under påskdagen äts det, enligt branchorganisationen Svenska ägg, ca 6 miljoner ägg i timmen. Det är inte lite ägg det..

Så är det någon gång under året det passar alldeles utmärkt att investera i ett par fina äggkoppar är det kring påsk. Ägg äts ju året runt och äggkopparna kan används på flera högtider så det går inte att jämföra med vissa julprodukter som exempelvis glögglas som används under en begränsad period. 

Varje morgon, året om används äggkoppar på ett eller annat sätt så det är en väl värd investering. Dessa olika små porslinsprylar, glas eller koppar hamnar lätt i skymundan och vi köper något bara för att ha det hemma och lägger inte speciellt mycket tid på vårt beslut. I slutändan har vi impulsköpt massor av småsaker utan någon röd tråd och tillsammans skapar dem kaos. 

Precis som när du planerar inköp av ett nytt tallrikset, nya kaffekoppar eller nya vinglas är det viktigt att även äggkoppar eller andra liknande “mindre” produkter i hemmet planeras väl för att de som helhet vid exempelvis en frukostdukning ska passa bra tillsammans.