Sovrum inspiration 2023: Mysiga tips till sovrummet!

Sovrummet är ett av de rum i hemmet vi spenderar absolut mest tid i. Trots det är det ett rum som ofta glöms bort eller inte prioriteras nog mycket. Det vill vi ändra på. Här grottar vi ner oss ordentligt i sovrum och delar med oss av inspiration, tips och hur du lyckas få till ett riktigt mysigt sovrum! Vi går igenom textilier, färgsättning och belysning till olika stilar att inspireras av i sovrummet.

5 mysiga sovrum att inspireras av 2023

1. Sovrum med inspiration från naturen

sovrum-inspo1

En stor inredningstrend som råder just nu är att plocka in inspiration från naturen. Det är en trend som hållit i sig ett par år nu och vi tror definitivt det kommer hålla i sig. Därför är det självklart att ett sovrum att inspireras av är just sovrum med inslag från naturen. 

Inredning med inspiration från naturen tar sig uttryck i olika former och material. Men en sak har all denna inredning gemensamt och det är att materialet i inredningen är hämtad från naturmaterial som inte är framtagna på konstgjord väg. Vanligt förekommande material från naturen som vi ser i inredningen är sten, marmor, rotting, bambu, sjögräs, jute och trä för att nämna några. Att plocka in naturen i sovrummet med hjälp av dessa naturmaterial gör succé! Naturmaterial bidrar nämligen med en känsla av harmoni, mjukhet och en stor dos liv och personlighet. 

Förutom de uppenbara att inredning i naturmaterial är väldigt snyggt och trendigt så är det även ett hållbart och miljövänligt val. Många naturmaterial blir bara vackrare och vackrare med åren och kan därför vara en del av inredningen över tid.

Utöver naturmaterial så finns fler sätt att plocka in inspiration från naturen i sovrummet. Gröna växter är ett givet inslag för dig som vill åt naturkänslan. Och faktum är att när det kommer till gröna växter kan det (nästan) inte bli för mycket. Våga brassa på med både stora skrymmande gröna golvväxter likväl som gröna klätterväxter och gröna växter på fönsterbrädan i sovrummet. Det blir effektfullt, harmoniskt och det är dessutom bra för syresättningen i rummet.

2. Mörkt sovrum med hög mysfaktor

sovrum-inspo2

Det är någonting alldeles extra mysigt med sovrum som går i mörkare toner. Mycket handlar om det ljusa och fräscha just nu och det är som bekant trendigt att låta hemmet gå i beige, grått och andra naturfärger. Men just i sovrummet är det faktiskt de mörkare och tyngre färgskalorna som skapar absolut störst mysfaktor. Är det något rum i hemmet som verkligen klär i det mörka så är det sovrummet.

Gillar man de mörka sovrummen med extra hög mysfaktor så är det precis det man ska satsa på. Det behöver förstås inte vara så att du målar alla väggar i mörkgrått och kastar in en svart matta och mörka sängkläder och gardiner. Det går alldeles utmärkt att bara bryta av ditt befintliga sovrum med fler mörka inslag. Du kommer direkt märka skillnaden i ökad mysfaktor i sovrummet bara genom att byta ut ett ljust påslakan till ett mörkt. Eller byta ut de ljusa gardinerna mot ett par mörka gardiner, gärna i tung sammet. 

Många som har ljusa hem är lite rädda för att ta i mörkare toner i form av textilier eller möbler i mörkt trä. Tricket är att vänja sig vid det successivt och ta in en eller ett par mörkare inslag i inredningen för att känna av hur man trivs med den kontrasten. Att ha sovrummet som det enda rum i hemmet som är mörkare är också ett jättebra alternativ för dig som gillar det ljusa men önskar ett mysigare och mer ombonat sovrum. Testa en sån enkel och förhållandevis billig sak som att byta ut ditt påslakan så ska du se vilken enorm skillnad det gör.

3. Modernt sovrum i beige, grått och vitt

sovrum-inspo3

Det går knappast att prata inredningsinspiration utan att gå in på de tveklöst mest trendiga och moderna färgskalorna just nu. Sovrum i beige, grått och vitt är inte bara fräscht, stilrent och krispigt. Det är också det mest moderna och medvetna valet just nu. Dock är inredningstrender något som kommer och går och därför ska man alltid gå på eget tycke och smak framför trender. Det blir helt enkelt mest hållbart i längden.

Fördelarna med ett sovrum som går i dova nyanser av beige, grått och vitt är att det är svårt att tröttna. Att ha dessa färger som en bas är en bra grund att stå på för att sedan plocka in accentfärger och dekorativa detaljer i olika stilar. Då kan man enkelt förnya sovrummet genom att byta ut dessa accentfärger under årets gång i takt med att man tröttnat och känner för något nytt. 

Vidare finns fler fördelar med sovrum i beige, grått och vitt. Det är att det är perfekta färger att jobba med i nyanser. Säg att du föredrar beige men är orolig att det ska bli för platt. Då är ett bra tips att variera textilier i sovrummet i olika beige nyanser. Det ger en känsla av djup och liv trots att du rör dig i samma färgskala. En accentfärg eller detaljer i naturmaterial ihop med detta skapar en genomtänkt och trendig känsla.

Om du väljer mellan ett sovrum som går mer åt det grå eller beige hållet så finns en tydlig tumregel. Grått upplevs kallare och beige upplevs varmare. Faktum är att ett grått sovrum utstrålar en helt annan känsla än vad ett beige sovrum gör. Sen går det givetvis alltid att “svala ner” eller “värma upp” rummet med hjälp av inredningsdetaljer och växter men det kan vara bra att känna till. Kan man inte bestämma sig så finns en fantastiskt fin nyans som heter greige som är ett mellanting mellan just grått och beige.

4. Sovrum med hotellkänsla

sovrum-inspo4

Många drömmer om den där hotellkänslan i sitt sovrum hemma. Kanske för att det är stilrent och fräscht eller också för att vi helt enkelt förknippar hotellrum med avkoppling och semester. Det kan dock vara svårt att få till den rätta hotellkänslan i sovrummet hemma. Det har ofta att göra med att man har för mycket saker i sitt sovrum.

Vill du åt den där äkta hotellkänslan är det faktiskt det totalt avskalade som gäller. Om du tänker på det så är det inte en massa prylar på sängborden eller en massa inredningsdetaljer i var och vartannat hörn. Tvärtom, det är ingenting mer än det som måste vara där och det bidrar till hela känslan av ett hotellrum.

Förutom att plocka bort överflödig inredning finns fler sätt att uppnå känslan av ett hotellrum. Det är att fokusera absolut mest på textilierna. Hotellrum har oftast inte bara en heltäckningsmatta utan också tjocka gardinlängder från golv till tak. Ofta flera gardinlängder som överlappar varandra. Att replikera det sistnämnda är inte jättesvårt, det finns många bra alternativ på takhängda gardiner som du enkelt fäster på en skena. De finns också i flera olika färger. Kom ihåg att upphängning sällan ingår så det behöver du köpa till. Mer fina gardiner till sovrummet hittar du här.

Heltäckningsmattan är egentligen också lätt att införskaffa till sitt eget sovrum men det är många som vill undvika det av hygieniska skäl. Ett fullgott alternativ är då att köpa en så stor matta som du bara får plats med i sovrummet. Se också till att den är mjuk och skön att sätta ner fötterna i så har du kommit en bra bit på vägen. En vanlig matta är väldigt mycket lättare att göra rent än vad en heltäckningsmatta är. Dessutom är heltäckningsmattor i bra kvalitet ofta relativt dyra. Kolla gärna in inlägget om matta till sovrum och matta under säng för inspo till snygga sovrumsmattor.

5. Det bohemiska sovrummet

sovrum-inspo5

Det är någonting magiskt över den bohemiska inredningsstilen. Ett bohemiskt sovrum kan inte bli annat än mysigt, ombonat och hemtrevligt. Den bohemiska inredningen osar personlighet och frihet. Klassiska inslag från den bohemiska inredningen är naturmaterial i rotting och bambu och faktum är att det är väldigt trendigt just nu. Typiskt för denna inredningsstil är också väggdekorationer med fransar och flätade detaljer. 

Vill du åt ett bohemiskt sovrum är även de gröna växterna ett måste. Gärna kaktusar och bananträd. Står dessa i terrakottakrukor är du ännu mer hemma. Något som är härligt med ett bohemiskt hem är att det för tankarna till varmare breddgrader. Det upplevs som en avslappnad och tillåtande stil med mycket vitt, beige, brunt och grönt.

Den bohemiska inredningen kommer i olika utföranden. Allt från den mer asiatiskt eller indiskt inspirerade till den mer marockanska. En nytappning på den bohemiska inredningen, som också är vanligast idag, är den vi kallar bohemian chic. Det är egentligen en återskapad inredningsstil med influenser från alla dessa ursprung som tagit sig uttryck i en nyare tappning som vi idag ser i många moderna hem.

Sovrumstrender 2023

Inredningstrender i sovrummet går tydligt i linje med de generella inredningstrenderna 2023. Det handlar mycket om att få in de naturnära materialen i sovrummet. Bambu, rotting, sten, trä och jute är några klassiska trendiga material som är lätta att plocka in i sovrummet. Några klassiska detaljer i dessa material som finns i butikerna just nu är korgar, lampor, mattor, kuddfodral, ramar och dekorationsaskar. 

En annan stor färgtrend i sovrummet är lila i allmänhet och lavendel i synnerlighet. Lila är en färg som skapar lugn. Det sägs vara en av de färger som ger oss mest trygghet och som får oss att komma till ro. En perfekt färg för just ett sovrum med andra ord. Lila är också förknippat med elegans och lyx. Vill du åt ett trendigt sovrum är det alltså lila du ska satsa på. Det är enkelt att plocka in delar av lila i din befintliga inredning och därmed göra det till en accentfärg. Det kan göras genom att plocka in lila kuddar, lila vaser och krukor eller slänga en lila pläd över sängen. Eftersom lila är en så pass stor trend nu så finns det massor av eleganta lila inredningsdetaljer i butikerna, allt från ljusstakar till lampskärmar och gardiner.

När vi pratar trender i sovrum går det inte att låta bli att nämna stuckaturer. Stuckaturer på såväl tak som väggar har blivit otroligt populärt och trendigt senaste åren. Stuckaturer är dekorativa och ofta detaljrika dekorationer som sätts upp på väggar eller tak. Stuckaturer kan ses som ett samlingsnamn för takrosetter, lister och väggpaneler med den gemensamma nämnaren att agera som en dekorativ inredningsdetalj. I äldre sekelskifteslägenheter är det vanligt med stuckaturer och idag väljer många att klä även nyare lägenheter med dessa eleganta komponenter.

En annan inredningstrend som slår lika stort i sovrummet som i övriga hemmet är de brända tonerna. Tänk brända fasader i ett varmt land i öknen så förstår du känslan. Det är också en perfekt trend att ta plats i just sovrummet eftersom brända toner är varma toner och värme passar bra i ett sovrum. Ta in denna trend med hjälp av allt från textilier i orange, brunt och rostrött till klassiska terrakottakrukor.

LÄS ÄVEN: Snygga sängbänkar till alla sovrum

Mysiga inredningstips och inspiration till sovrummet 2023

Det finns mycket att säga om inredningen i ett sovrum. Det viktigaste är trots allt att låta det bli ett rum som du bryr dig om. Det är så lätt hänt att sovrummet blir rummet där det ligger kläder på golvet som vittnar om en stressig morgon. Ett rum där man inte prioriterar att lägga ner de där extra minuterna på att bädda sängen och dra upp rullgardinerna. Det hoppas vi kunna ändra på idag. Tänk vad mycket mysigare det är att komma hem efter en lång dag och se ett sovrum där sängen är bäddad, sänglamporna är tända och där det inte finns några kläder slängda på golvet.

Nu när vi gått igenom olika stilar på sovrum hoppar vi istället in på 5 konkreta tips för att inreda sovrummet på bästa och mysigaste sätt.

1. Belysningen

Det bästa inredningstipset som finns, i hela hemmet men i sovrummet i synnerlighet, är att fokusera på belysningen. I sovrummet vill man å ena sidan kunna tända upp en taklampa ordentligt när man letar kläder i garderoben eller städar. Man vill också kunna uppnå den mysiga känslan i sovrummet som bara dekorativ belysning kan skapa. 

Den större delen av tiden används inte taklampan i sovrummet och därför är den dekorativa belysningen den absolut viktigaste att fokusera på. Dels bör man ha en sänglampa på varje sida om sängen om sängen. Därutöver kan man ha en vacker fönsterlampa eller en golvlampa som står i ett hörn som annars ekar tomt och mörkt. Att fylla ett rum med dekorativ, dov belysning från flera håll är verkligen ett guldtips för dig som inte redan har det. Det gör enorm skillnad för mysfaktorn i sovrummet. 

Extra bra är det med dimbara lampor i sovrummet. Då kan man helt enkelt välja hur mycket man vill lysa upp de olika delarna av rummet. De lampor som då lyser starkast kommer hamna mest i fokus medan de andra blir vackra och viktiga i periferin. 

Sist i ämnet vill vi slå ett extra slag för vägglampor i sovrummet. Just vägglampan blir ofta bortglömd men det är en genialisk lampa. Speciellt för dig som kanske har ont om golvyta. Det finns många fina vägglampor till sovrummet som inte alls tar upp någon stor yta men som blir fantastiskt dekorativa i sovrummet. Både som sänglampa och som övrig belysning. 

2. Kuddar!

Kuddar är ett måste i sovrummet. Så långt är vi alla eniga. Men kuddar finns i så många olika former, storlekar och designer som vi vill tipsa om. I sovrummet är det perfekt att testa sig fram med olika stora prydnadskuddar i sängen. Både för att det skapar en väldigt fin och inbjudande bäddning men också för att kuddar är perfekta för att förnya känslan i rummet.

Våga testa dig fram med prydnadskuddar i olika storlekar och former i sängen. En kudde med fransar och broderier skapar den där bohemiska känslan vi nämnde tidigare. En avskalad avlång stor kudde i satin eller siden bidrar istället till den där hotellkänslan. Prova olika kuddar och mixa och matcha olika för att sätta en personlig prägel på sovrummet. En kudde är så enkel att byta ut och ta bort så det är svårt att göra några större misstag här. Kika i inlägget om stora prydnadskuddar till sovrummet för mer inspo.

3. Lyxiga sängkläder

En självklar del att nämna när vi pratar inredning till sovrum är valet av sängkläder. I begreppet sängkläder ingår påslakan, örngott, underlakan och överkast. Låt oss börja fokusera på det som syns allra mest, påslakanen. 

Vilka påslakan du har i sängen är helt avgörande för hela inredningen och känslan i sovrummet. Det är faktiskt en regel utan undantag såtillvida du inte täcker hela sängen med ett överkast. Därför är det viktigt att inte bara köpa vilket påslakan som helst. Allt från färg till material och mönster kommer bidra till helt olika känsla i ditt sovrum. Påslakan är med andra ord en central del för inredningen i sovrummet.

Påslakan finns i olika material. Vanliga material är satin, bomull, linne och percale. Andra material kan också vara flanell och bäckebölja. Förutom att dessa olika material ser helt olika ut så känns de också olika mot kroppen. Vissa material är svalare och passar bra på sommaren och andra är varmare och passar bra under vintern. Alla material fungerar förstås året om, det beror även på vilket innertäcke du har och hur varmt det är. När det kommer till påverkan på inredningen i sovrummet så kan man generellt säga att påslakan i satin bidrar till en lyxig hotellkänsla. Ett påslakan i linne är perfekt för dig som istället föredrar den mer bohemiska stilen och inte vill åt en perfekt slät bäddning i sovrummet. Linnepåslakan är också tacksamma eftersom de gärna får vara ostrukna och skrynkliga, det hör till charmen av det materialet.

4. Speglar!

Ett återkommande inredningstips som är lika aktuellt i sovrummet som i andra rum i hemmet är speglar. Speglar har förmågan att ge illusionen av att ett rum är större än vad det faktiskt är. Dessutom är det många som väljer kläder i sovrummet eftersom det är där man har sina klädgarderober. Då behöver man en ordentlig helkroppsspegel. Men förutom den är det fint med till exempel en rund dekorativ väggspegel. Antingen en ensamt hängande eller varför inte två mindre som hänger ovanför vardera sängbord.

Runda väggspeglar har vi skrivit ett helt inlägg om som du kan läsa här. I det inlägget tipsar vi om både stilrena speglar utan ram och speglar med ram. En väggspegel med ram ger dig chansen att sätta en stil på inredningen i ditt sovrum. En ram i bambu skapar en naturnära och bohemisk känsla medan en elegant ram i guld skapar mer av ett lyxigt och propert sovrum.

5. Dekorationer och detaljer

Inredningsdetaljerna sätter prägel och ger sovrummet en röd tråd. Hittils har vi fokuserat mest på de större delarna av inredningen i sovrummet. Men det är otroligt viktigt att komma ihåg att detaljerna är det som gör den där sista touchen. Det är detaljerna som sätter stilen och ser till att sovrummet får en helhetskänsla. 

Inredning och detaljer för sovrummet kan vara allt från vaser, krukor och korgar till gardinomtag, tavlor, fotoramar och böcker. Det är detaljerna i hemmet som gör det personligt. Det gäller alla rum och inte minst i sovrummet. Sovrummet är det mest privata rummet i hemmet och det kan man verkligen ta tillvara på. I sovrummet passar det extra bra med fina fotografier på familjen eller husdjuret.

Att inreda med böcker i sovrummet är något vi vill slå ett extra slag för. Böcker är vackra och personliga. De säger något om dig som person vilka böcker just du har i din bokhylla eller vägghylla. Se till att anamma detta och samla dina favoritböcker på en vägghylla i sovrummet. Det blir lika mycket förvaring som en dekorativ och personlig inredningsdetalj. Böcker går också bra att placera i hög om två-tre stycken på sängbordet för att skapa nivåer och dynamik. Det går lika bra att göra med din favoritbok som du läser just nu som med klassiska coffee table books

Fondvägg i sovrum 2023 – ja eller nej?

Den klassiska fondväggen har de flesta haft i sina hem eller kommit i kontakt med på andra sätt. En fondvägg är klassiskt sett en vägg som är målad eller tapetserad i en annan färg än övriga väggar i rummet. Fondväggen slog igenom stort för många år sedan och håller i sig än idag även om den idag ofta visar sig i andra utföranden.

Den moderna och trendiga fondväggen idag kan vara en vägg i ett annat material än övriga väggar. Träpanel eller ribbvägg är ett exempel på en fondvägg som vi ser allt mer av och som gör sig bra i sovrummet. En fondvägg kan också vara en avvikande vägg i en textil, till exempel en vägg täckt av takhängda sammetsgardiner. Det är ett bra och trendigt alternativ som fondvägg i sovrummet eftersom det ger ett mjukt och dämpat intryck.

Ett annat mer modernt alternativ till den traditionella fondväggen är att man målar undre eller övre halvan av väggen i en kontrastfärg. Det ger en effekt som liknar de omåttligt populära stuckaturerna. Då kan man antingen välja två olika färger i samma färgskala men med olika nyanser, eller också så väljer man två helt olika färger för ett mer lekfullt uttryck. En variant av att måla väggen i halvor är så kallad color blocking. Det är ett färgkoncept inspirerat från modevärlden som innebär att två säregna färger möts i block. Här finns inga regler. En del väljer att måla en färg som ram runt en hel vägg, andra väljer att måla alla lister i en färg och en tredje kanske gör blockmålningar på hela väggen. Ofta målar man även in möbler i samma nyans som väggarna för ett ännu mer effektfullt och stilrent sovrum.

Vilken vägg ska vara fondväggen?

Vill du ha en fondvägg i sovrummet finns några bra saker att tänka på. För det första kan man ha fler än en fondvägg, speciellt om den inte är extremt utmärkande. Men generellt sätt kan man tänka att fondväggen ska synas när man står i dörröppningen in till sovrummet. Det får med andra ord gärna vara en vägg som inte är i direkt anslutning till dörren. Att ha väggen bakom sänggaveln som fondvägg är det mest klassiska alternativet. Då kan man välja en fondvägg i samma nyans som man sen målar sängstommen i. Väljer man istället en ribbvägg som fondvägg blir den som en enda stor sänggavel vilket blir effektfullt och designmässigt snyggt. Det ger illusionen av att sängen sitter ihop med väggen.

Inspiration sovrum 2023 – Några avslutande tips

Avslutningsvis finns några bra tips att ta med sig när det kommer till inredning i sovrummet. För det första bör man alltid ha i åtanke att just sovrummet ska vara en plats där du kan optimera sömnen. Oavsett rådande inredningstrender så är det möjligheterna till en så bra sömnmiljö som möjligt som är det primära. Det ska gå att få ordentligt mörkt i sovrummet och täcken och kuddar ska vara i material som är sköna mot kroppen. Belysningen ska ge ett välbehag och inte få oss att piggna till. Gillar du att läsa innan du sover bör du ha en behaglig läslampa eller sänglampa.

Med det sagt och med det i åtanke hoppas vi att du fått inspiration och lite tips på hur du skapar ett mysigt sovrum där hemma.